To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - O wszystkim i o niczym

Jakarti - Pią 29 Cze, 2012

no widzisz..
dla mnie ten pomnik tylko z nazwy jest pomnikiem braterstwa. nie bez powodu nazywa sie w całości pomnikiem "czterech spiących, trzech walczących"

JESLI KTOS CHCE SIE DOWIEDZIEC CZEGOS O HISTORII WARSZAWY TO PROSZE PRZECZYTACIE PONIZSZY TEKST. najwazniejszy, moim zdaniem, fragment umieszczam ponizej

Po zadaniu Babci pytania co to są ci "czterej śpiący", Babcia podprowadziła mnie pod jakiś nieprzyjemny dla oczu dziecka różówawo-brudny obelisk i powiedziała mi żebym dokładnie się jemu przyjrzał. No przyjrzałem się mu ale nic szczególnego w nim nie dostrzegłem. Wtedy ona powiedziła żebym policzył żołnierzy stojących na dole i spojrzał w ich oczy. Popatrzyłem tym razem uważniej i dostrzegłem wreszcie, że oni mają oczy zamknięte, głowy pochylone w dół wygladali pomuro, tak jak ludzie upokorzeni. Wtedy też podnosząc wysoko do góry głowę dostrzegłem na szczycie obeliska trzech jakiś sołdatów w nie naszych mundurach, którzy wygladjąc dziarsko rwali się wyraźnie do boju.

Gdy już wreszcie dostrzegłem to czego oczekiwała ode mnie Babcia, zadała mi ona pytanie czy mógłbym policzyć tych żołnierzy co śpią i tych co walczą na górze. Policzyłem i wyszło mi, że tych w polskich mundurach jest czterech, a tych w jakiś dziwacznych pelerynach trzech. Wtedy Babcia powiedziła mi, że "czerech śpiących" to mówi się tak w skrócie, bo naprawdę Warszawiacy nazywają ten pomnik "Czterech śpiących i trzech walczących" i oznacza to, że polscy żołnierze nie walczyli za Polskę tylko ruskie sołdaty, którzy są na tym pomniku ukazani właśnie jako "trzech walczących".

(...)
Przy okazji wtrącę dygresję na temat miejsca przy którym ten pomnik się znajduje. Otóż pomnik ten został tam postawiony przez komunistyczne władze "ludowej Polski" jako wotum dla Armii Czerwonej

cały tekst
http://adnovum.nowyekran....terech-spiacych

tak samo przedstawil mi to kiedys bardzo dawno ojciec. niedaleko pomnika mieszkali moi rodzice. moze warto zeby ten pomnik zostal? bo to raczej przypomina ciezkie czasy.. chyba warto o nich pamietac zeby nie dac sie znowu wyruchac przez inne zssr...

zdaje sie, ze historia ma zawsze szerszy kontekst.
polecam
żanetka leta.

M - Pią 29 Cze, 2012

Dość mamy miejsc które nam o tym przypominają, ten pomnik powinien zniknąć w 89roku. Z szacunku dla powstańców,AKowców i ludzi podziemia.
Ten pomnik jest tak prawdziwy jak historia w czterech pancernych.

historia.
powinna zniknąć w 89roku. z szacunku dla powstańców,AKowców i ludzi podziemia.

M - Pią 29 Cze, 2012

Zaklamana przez sowietow tak.

Marek23 - Pią 29 Cze, 2012

M napisał/a:
Zaklamana przez sowietow tak.

+1

Shymek - Pią 29 Cze, 2012

A ja przyznaję rację Jakartiemu w tym przypadku. Pomnik powinien zostać i już. To jest historia. Bo jakby isć lekko uproszczonym tokiem rozumowania M to zamek Krzyżacki w Malborku też powinni rozebrać bo Krzyżacy byli be i grabil / orali Polskę wszystkim wmawiając że niosą szczęście i pokój...

Takie pomniki powinny stać bo dają do myślenia - kto się zainteresuje historią to się dowie dlaczego go postawili i jakie ma znaczenie itp.

M - Pią 29 Cze, 2012

Nie chce mi sie chyba gadac o tym bo nie moge zdjac reki z twarzy, caly czas tam wraca.
Cassis - Pią 29 Cze, 2012

Wg. mnie pomnik nie powinien wrócić na swoje miejsce. Była idealna okazja by bez rozgłosu przenieść go na cmentarz żołnierzy radzieckich przy ul Żwirki i Wigury.
Władze Warszawy za wzór powinny wziąć sobie Kraków który w 1997 roku przeniósł pomnik i groby żołnierzy radzieckich które znajdowały się na Plantach obok Barbakanu na wojskowe kwatery Rosjan na Cmentarzu Rakowickim.

M - Pią 29 Cze, 2012

Ten pomnik powinien stanąć jako eksponat w muzeum powstania warszawskiego z odpowiednim prawdziwym historycznie opisem sytuacji (lub innym muzeum historycznym) tak aby ludzie mogli sie dowiedzieć że to zwyczajne narzędzie sowieckiej propagandy. Na cmentarzu broń Panie Boże, przecież Ci żołnierze nie uczestniczyli w żadnym wyzwalaniu tylko w krwawej doktrynie Stalina i reszty bolszewickiej hołoty. Nie można ich pamięci szkalować takim syfem...

Polecam w tym kontekscie: http://www.suworow.pl/index.php?page=lodolamacz

Anonymous - Pią 29 Cze, 2012

+1
Marek23 - Pią 29 Cze, 2012

ale bym jakimś autem pona,ku,rwiał. Musze kupic jakiego strucla do wyżycia się codziennie
Anonymous - Pią 29 Cze, 2012

to kup jakies bume 325/328,tanie są,polatasz bokami i od razu humor sie poprawia
faldzip - Pią 29 Cze, 2012

hehe, jeszcze przed chwila najwybitniejsi przeciwnicy rzadu mowili, ze Kaczor cos chlapnal o jakiejs liscie osob zagrozonych i juz afera, a to przeciez to niewazne, ale za to gdzie pomnik bedzie stal, to juz wyglada, jakby najwazniejsza sprawa na swiece byla... ;D

A ja mam gdzies, czy ten pomnik bedzie tam stal czy nie, zamiast zajmowac sie jakims pomnikiem z przeszlosci, ktory jak dla mnie ma zadne znaczenie, bo akurat szkoda mi czasu na rozkmine, czemu 4 spiacych a czemu 3 walczacych czy odwrotnie, to wole sie zając czyms "z przyszlosci" - co zrobic dzis, zeby jutro bylo lepiej? Bede chcial sie dowiedziec czegos na temat tych czasow, to pozbieram materialy, poczytam itp i sie dowiem. Ale kurde, co to da, ze ten pomnik zniknie? Nie wydaje mi sie, zebym mi to w czyms w zyciu pomoglo, czy on bedzie czy nie bedzie.

Oczywiscie mozna miec inne podejscie, ale nie widze sensu roztrzasania sie teraz nad przeszloscia (oczywiscie nie zawsze, ale czesto). Np. rzesza urzednikow zajmujacych sie podatkami, ZUSem itp to zlo, ale za to sciganie wszystkich tajnych agentow, komuniastow, WSI itp itd to juz jest sprawa konieczna i niewazne, ze potrzeba do tego drugiej rzeszy urzednikow?

M - Pią 29 Cze, 2012

Nie róbmy polityki, jedzmy chleb!