anjas - Śro 20 Lis, 2013 ok, ale na poniższym wykresie widzimy, że już właściwie od 2030 roku liczba bitmonet nie będzie się powiększać (wykres staje się właściwie płaski) i co prawda będzie rósł do 2140, ale to już będzie symboliczny wzrost. Czyli kopaczy (kierowców autobusu) będzie coraz mniej.
Równolegle liczba transakcji (pasażerów) będzie rosła, bo przecież bitcoin ma zastąpić prawdziwą walutę!
Czy w takiej sytuacji w autobusach nie zrobi się zbyt duży tłok ? M - Śro 20 Lis, 2013 Tak, użyczasz swojego kompa do operacji szyfrowania potrzebnych do transakcji BTC.
Za to dostajesz BTC.Janusz - Śro 20 Lis, 2013
M napisał/a:
Tak, użyczasz swojego kompa do operacji szyfrowania potrzebnych do transakcji BTC.
Za to dostajesz BTC.
tyle ze do tego nie wystarczy byle jaki komp tylko musi być jakiś mocny, tak ??M - Śro 20 Lis, 2013
Janusz napisał/a:
M napisał/a:
Tak, użyczasz swojego kompa do operacji szyfrowania potrzebnych do transakcji BTC.
Za to dostajesz BTC.
tyle ze do tego nie wystarczy byle jaki komp tylko musi być jakiś mocny, tak ??
W tej chwili już żaden komp, "trudność" jest na takim poziomie że wykopywanie opłaca się tylko na specjalistycznych platformach które to przetwarzają.Kenet - Śro 20 Lis, 2013 Skąd się bierze nieprzekraczalny limit 21 Milionów?
Mi to wygląda na Amber Gold Wymyślił to jakiś pan Satoshi, nieważne. Czyli on zaczął "kopać" pierwszy? Ma tych bitcoinów najwięcej? Załóżmy że ja kupię od niego te bitcoiny a on wyłączy to co wymyślił i pójdzie do domu? Co ja mu wtedy zrobię?M - Śro 20 Lis, 2013 Nikt nie jest właścicielem tego mechanizmu, nikt nie może go wyłączyć.
Kod jest otwarty, każda próba oszustwa byłaby już dawno znaleziona w kodzie.
Spróbuj wyłączyć torrenty - da się?
To działa identycznie jeśli chodzi o przetwarzanie rozproszone.Kenet - Śro 20 Lis, 2013 A kto czuwa nad wyłapywaniem prób oszustwa?anjas - Śro 20 Lis, 2013 Maciek, ale nie zmienia to faktu, że można traktować BTC jak piramidę. Ktoś na początku nakopał miliony bitcoinów, nie wiadomo kto, ale z tego co czytałem, nie zostały do dziś ruszone - nie są w obiegu.
W ręku tego kogoś znajduje się około połowa wszystkich do tej pory wykopanych. Jak myślisz, co się stanie jeśli ten ktoś uzna, że kurs jest już na tyle wysoki, żeby upłynnić wszystko co ma?
Do kogo będą wtedy pretensje ludzie, którzy stracili swoje pieniądze włożone w BTC?Pewnie do państwa, jak w przypadku AmberGold.
Jedynym gwarantem kursu jest zaufanie posiadaczy btc do tego, że są coś warte. Co sie stanie jak z jakiegoś powodu tego zaufania zabraknie?M - Śro 20 Lis, 2013
Kenet napisał/a:
A kto czuwa nad wyłapywaniem prób oszustwa?
Jeden i ten sam algorytm Kenet - Śro 20 Lis, 2013
anjas napisał/a:
W ręku tego kogoś znajduje się około połowa wszystkich do tej pory wykopanych. Jak myślisz, co się stanie jeśli ten ktoś uzna, że kurs jest już na tyle wysoki, żeby upłynnić wszystko co ma?
Dokładnie o to mi chodziło.Kenet - Śro 20 Lis, 2013
M napisał/a:
Kenet napisał/a:
A kto czuwa nad wyłapywaniem prób oszustwa?
Jeden i ten sam algorytm
Ale nad tym algorytmem chyba da się przecież jakoś zapanować?anjas - Śro 20 Lis, 2013
Kenet napisał/a:
Ale nad tym algorytmem chyba da się przecież jakoś zapanować?
trochę bym się bał tego, że ktoś kto stworzył ten algorytm zostawił jednak jakąś, znaną jedynie sobie furtkę.
I druga opcja - a co jeśli "Satoshi" to np. jakaś grupa terrorystyczna. Nie wiemy o nim/nich nic, poza tym, że stworzyli kod?
Wiesz ile kasy już teraz jest w ich rękach, zakładając, że mają te 50% wykopanych na początku bitcoinów?
Może to brzmi jak S-F, ale skoro nic nie wiadomo o tym kto za tym stoi to można snuć różne przypuszczenia. Dla tego i wielu, wielu innych względów dla mnie btc jest jedynie ciekawostką i może być formą zabawy, ale nie będę tego traktował jak prawdziwą alternatywę waluty.M - Pią 22 Lis, 2013 http://polskiepiekielko.p...duchownych.html Vlodarsky - Pią 22 Lis, 2013 I tak i nie...
A tak poważnie to zrobił się z tego spory problem i chyba poza karami i wytykaniem palcami ktoś powinien się zastanowić jak takie zboczenie na przyszłość w ludziach ograniczyć. Może już na poziomie przedszkolnym/szkolnym trzeba wprowadzić jakieś działania, a tych co już są... no cóż wieszać za jaja, albo z Pudzianem na dwie rundy do klatki każdego.kamil - Pią 22 Lis, 2013 obwaiam się że te proporcje w Polsce są odwrotne, z racji parytetu