To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Klatka - jak ? co ? czemu tak ? ahaaa... rozumiem

Mrozu - Śro 24 Paź, 2012

faldzip napisał/a:
Mick napisał/a:
Jeśli nie masz lejcy na lawetę, to lepszym rozwiązaniem będzie dla Ciebie autolaweta - Chrzanek ma namiar

Szukalem w necie info na ten temat, ale zeznania sa sprzeczne - znaczy kazdy pisze o masie auta, albo lawet ale kazdy o innej masie :P w kazdym razie, jak w mondeo jest DMC przyczepy z hamulcem = 1500kg to chyba da rade znalezc taka, co z saxo na sobie sie zmiesci w tym limicie?

Nie wiem jakie masz prawko, ale na B można ciągnąć jedynie lawetę jednoosiową z tego co pamiętam. Na dwuosiową musisz mieć B+E.

Niemy - Śro 24 Paź, 2012

Mrozu napisał/a:
Nie wiem jakie masz prawko, ale na B można ciągnąć jedynie lawetę jednoosiową z tego co pamiętam. Na dwuosiową musisz mieć B+E.

nigdy czegoś takiego nie słyszałem

"Także holowanie przyczepy dwuosiowej jest dopuszczalne dla kategorii B prawa jazdy o ile DMC przyczepy nie przekracza masy własnej pojazdu oraz jeśli łączny zestaw nie przekracza 3500 kg.

Przykład:

Przyczepa dwuosiowa o DMC = 750 kg oraz samochód o masie 2 T z możliwością ciągnięcia przyczepy o DMC = 750 - patrz wskaźnik O2 w dowodzie rejestracyjnym samochodu."

Mrozu - Śro 24 Paź, 2012

co do liczby osi to rzeczywiście nie ma to znaczenia
ale przy DMC lawety 750kg to możesz chyba na niej tylko skuter wieźć

faldzip - Śro 24 Paź, 2012

ale tam jest jeszcze rozroznienie na taka z hamulcem najazdowym i bez. Z hamulcem (O1) mam wpisane 1500 a bez hamulca (O2) - 700. Lawet maja hamulec? ;) Mondeo wazy mniej niz 2T wiec raczej przekroczenie w sumie 3.5T mi nie grozi. Wiec jedyne co jest potrzebne to to, zeby laweta z saxo sie zmiescila w 1500kg. Tak ja to rozumiem.
Mrozu - Śro 24 Paź, 2012

3. Kategoria B
3.1. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
3.2. pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1, z przyczepą inną niż lekka o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
3.3. pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1, z przyczepą lekką o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5t,

W Lagunie DMC mam 1970kg, O1 1500kg, Masa własna saxo coś koło 950kg + laweta raczej przekroczy DMC zestawu

Mrozu - Śro 24 Paź, 2012

Raczej ciężko będzie złożyć taki zestaw który nie przekroczy DMC 3500kg, trzeba na motylu holować ;D
faldzip - Śro 24 Paź, 2012

Mrozu napisał/a:
Masa własna saxo coś koło 950kg

Chyba Twoje :P Jak Badiego Saxo z pelnum bakiem gotowe do startu - 960kg, to ile saxo bez baku, bez wnetrza, klapy, szyberdachu i akumulatora :] ?
To troche przymałe ale prawie:

Mrozu - Śro 24 Paź, 2012

ale policjanta nie interesuje, że saxo puste tylko interesuje go to co masz w dowodzie
Niemy - Śro 24 Paź, 2012

Nie ma znaczenia ile fizycznie waży auto, ważne ile ma wpisane w dowodzie. Masa własna samochodu holowanego+masa własna lawety nie może przekraczać DMC samochodu holującego i zestwa waży poniżej 3500kg (kat B). Założenie -> auto holujące może ciągnąć tak ciężki zestaw i ładowność lawety jest większa niż masa własna sam. holowanego

proste nie :lol2:

CHRZANEK - Śro 24 Paź, 2012

Mrozu napisał/a:
W Lagunie DMC mam 1970kg, O1 1500kg,

No to idealnie - praktycznie lepiej być nie może.

Laweta o DMC 1500kg ma ładowność w granicach 1100-1200kg.
Zatem na mały samochód zajebista opcja.

Największa zaleta takiego zestawu to to że VIA TOLL nie obowiązuje.

CHRZANEK - Śro 24 Paź, 2012

MMaxiA7 napisał/a:
Mrozu napisał/a:
jak by ktoś potrzebował mam gościa z wawy który wynajmuje autolawetę za 350pln na dobę na prawko B, więc raczej mało opłacalne tłuc się pociągiem

bez 1tys ,2tys kaucji zwrotnej? :rotfl: ???

Jest gość co bierze 500pln kaucji - bardzo fajna laweta (DUCATO 160KM) Mick ma numer do typa.

Przem_106 - Śro 24 Paź, 2012

Tak
Tyle, ze ze swiecą szukac lawety o DMC 1500kg czy nawet 1600kg. Większosc takich awet to przyczepki typu SAM, konstruowane pod siebie.
Zadnemu handlarzowi/wypozyczalni nie opłaca się trzymac takiej lawety, bo nikt by jej nie wypozyczył (poza rajdowcami)
Standart w dowodzie lawety to DMC 2000kg niestety :/
Temat juz dawno temu przerabiany.

Mrozu - Śro 24 Paź, 2012

CHRZANEK napisał/a:
MMaxiA7 napisał/a:
Mrozu napisał/a:
jak by ktoś potrzebował mam gościa z wawy który wynajmuje autolawetę za 350pln na dobę na prawko B, więc raczej mało opłacalne tłuc się pociągiem

bez 1tys ,2tys kaucji zwrotnej? :rotfl: ???

Jest gość co bierze 500pln kaucji - bardzo fajna laweta (DUCATO 160KM) Mick ma numer do typa.

niebieskie z Jabłonnej/Legionowa?

CHRZANEK - Czw 25 Paź, 2012

Nie. Srebrne z małej miejscowości między Piasecznem a Góra Kalwarią (za Baniochą).

Dwuletni samochód miał ponad 300.000km :) :) :)
Ale szedł jak burza :)

sajfer - Czw 25 Paź, 2012

ja miałem zrobioną w WIOLI taką lawetę na 1500kg DMC, nawet nie było drogo, około 6 tysięcy.
Zasadnicze pytanie jak często jeździsz, wypożyczenie lawety na weekend to ile? 300zł?
Jak długi rajd to czwartek-piątek-sobota-niedziela i oddajesz w pon, to u Boguckiego może wyjść nawet 400zł.
15 wypożyczeń - 6000zł. Mi laweta "zwróciła się" w rok..

Koszty utrzymania lawet prawie zerowe, ubezpieczenie 80zł.

Potem kupiłem dwuosiówkę brenderupa, to przez 4 lata włożyłem jak na razie 1000zł w pełen serwis z regeneracją podnośnika, wymianą łożysk i wszystkich linek hamulcowych :)