PiTT - Wto 04 Lut, 2014 tez madrze, ale na dwoje babka wrozyla
byc moze bedzie mial do Ciebie pretensje ze nie byl ochrzczony za mlodu... arssss - Wto 04 Lut, 2014 juz widze ta radosc jak inne dzieci beda sie jaraly komunia i prezentami,a Twoje nie bedzie uczestniczyc w tym. No chyba,ze do tego czasu zdecyduje,ze chce byc ochrzczone M - Wto 04 Lut, 2014 Trochę się zatraciła rola religii w kulturzekamil - Wto 04 Lut, 2014 ziom, ale dlaczego ma mieć ? Jest wychowywany w domu świeckim a nie katolickim. Mógłby mieć pretensje gdybyśmy byli katolikami i go nie ochrzcili... z drugiej strony jak piszesz, to mógłby mieć pretensje że nie został obrzezany ? Zresztą tak rozumując Twoi synowie też Ci tak mogą powiedzieć...prawda ?PiTT - Wto 04 Lut, 2014
arssss napisał/a:
juz widze ta radosc jak inne dzieci beda sie jaraly komunia i prezentami,a Twoje nie bedzie uczestniczyc w tym. No chyba,ze do tego czasu zdecyduje,ze chce byc ochrzczone
wystarczy zapewnic dziecku ze w tym dniu takze otrzyma prezentyPiTT - Wto 04 Lut, 2014
kamil napisał/a:
ziom, ale dlaczego ma mieć ? Jest wychowywany w domu świeckim a nie katolickim. Mógłby mieć pretensje gdybyśmy byli katolikami i go nie ochrzcili... z drugiej strony jak piszesz, to mógłby mieć pretensje że nie został obrzezany ? Zresztą tak rozumując Twoi synowie też Ci tak mogą powiedzieć...prawda ?
w dupie mam co mi powiedza, ja decyduje i koniec rozmowy kamil - Wto 04 Lut, 2014 mam tak z córką Spytała tylko czy dostanie prezenty jak nie pójdzie do komunii. Oczywiście, ze tak.
Wiesz jaka była odpowiedź ?
To nie idę tato.
Tym samym jasno widać czym ten sakrament jest dla dzieci ....Duchowym przeżyciem, przyjęciem Boga w swoje życie ? Sorki, ale nie. To jest tablet i rowerM - Wto 04 Lut, 2014 arssss - Wto 04 Lut, 2014 kamil, nie denerwuj sie;d Twoj dom,Twoja rodzina,Twoje wybory. Ja akurat spotykalem sie czesto z tym,ze dzieci cieszyly sie z komuni na rowni z prezentami. A bardziej niz o prezenty chodzilo mi o ta atmosfera panujaca w klasach przed komunia.Cartoon - Wto 04 Lut, 2014
M napisał/a:
kościół szykanuje jak chcesz ochrzcić bez ślubu kościelnego,
O ile mi wiadomo, Papież ostatnio ochrzcił w Watykanie dziecko, którego rodzice mieli tylko ślub cywilny M - Wto 04 Lut, 2014 Jak papiez sprzedal limuzyny to myslisz ze polscy ksieza pozbyli sie a8-ek?Barejka - Wto 04 Lut, 2014 M,Cartoon - Wto 04 Lut, 2014 Tego nie powiedziałem...
Swoją drogą, nam już 2 razy proponowali, żebyśmy ochrzcili młodego, pomimo, że nie mamy ślubu kościelnego PiTT - Wto 04 Lut, 2014
Cartoon napisał/a:
Tego nie powiedziałem...
Swoją drogą, nam już 2 razy proponowali, żebyśmy ochrzcili młodego, pomimo, że nie mamy ślubu kościelnego
kto proponowal i przy jakiej okazji?
wanienka dotarla, mistrz sprzedawca! Cartoon - Wto 04 Lut, 2014 W tym roku pierwszy raz przyjęliśmy kiecucha po kolędzie - od razu zaproponował chrzciny, a drugi raz jak byliśmy zaklepać termin ślubu w Lublinie (tu zaproponował nawet dwie opcje: najpierw chrzciny potem ślub, lub impreza łączona)..
Czyli w sumie w przeciągu 2 tygodni to było