To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dyskusje gospodarczo/polityczno/obyczajowe

Bonczek - Nie 12 Sty, 2014

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
bizon - Pon 13 Sty, 2014

Bonczek, z którego posta się śmiejesz? :)
dzik - Pon 13 Sty, 2014

GeKo napisał/a:

Kontrole przy zwrocie to standard.
Znajomy otwierał firmę zrobiło się kosztów a gotówka potrzebna, to wystąpił o zwrot.
Sam mówił że jakby nie to że jest wszystko na świeżo i jest pewny że nic nie znajdą to w życiu by nie wystąpił o zwrot. Kontrol oczywiście był. :]

A dziwi Cię to? Ile to było wałków na zwrocie na miliony i następnego dnia pacjenta nie ma w kraju. Była kontrola i do czegoś sie dowalili? Pewnie nie.

Najstarszy numer świata, firma na słupa, pierwsza lewa faktura na materiały budowlane, bańka zwrotu VAT.

http://wyborcza.pl/1,7524...30_tys__zl.html

Sam dostałem pismo z US że nie mają rozliczenia które wysłałem im elektronicznie. Nie mam strasznego bólu dupy w powodu zmarnowania 5min na odnalezienie potwierdzenia i wysłanie mailem skanów do urzędnika który to wysłał.

Bonczek - Pon 13 Sty, 2014

bizon napisał/a:
Bonczek, z którego posta się śmiejesz? :)

Z każdego gdzie ktoś broni skarbowego.

GeKo - Pon 13 Sty, 2014

dzik napisał/a:
A dziwi Cię to? Ile to było wałków na zwrocie na miliony i następnego dnia pacjenta nie ma w kraju. Była kontrola i do czegoś sie dowalili? Pewnie nie.

Nie, bo typ był pewien ze wszystko jest OK, bo był na początku działalności, im dalej w las tym trudniej. Jak ktoś wystawia 5 faktur na miesiąc, nie ma stanów magazynowych w tysiącach pozycji, to utrzymać idealny porządek to jest pikuś.

Przypadki o których mówisz to śmierdzą na odległość, ja mówię o małych firmach które generują do 10 tys zł dochodu na miesiąc.

I tak mam ból dupy jak po prawie 5 latach straszy się mnie odsetkami, co można było wyłapać w ciągu pół roku spokojnie i wyjaśnić. Dla mnie to jest działanie z premedytacją US nastawione na zysk.

Kolejnym absurdem są ceny drukarek fiskalnych, najtańsze od 2k w górę. Z jakiej paki? I tak bodajże co 5 lat. Używanej kupić nie wolno. Skoro urząd tego wymaga to niech zapewni przedsiębiorcom. Przecież to nie powinno kosztować więcej jak 500-800zł skoro tyle kosztuje cała kasa fiskalna.

dzik - Pon 13 Sty, 2014

GeKo napisał/a:

Nie, bo typ był pewien ze wszystko jest OK, bo był na początku działalności, im dalej w las tym trudniej. Jak ktoś wystawia 5 faktur na miesiąc, nie ma stanów magazynowych w tysiącach pozycji, to utrzymać idealny porządek to jest pikuś.

Przypadki o których mówisz to śmierdzą na odległość, ja mówię o małych firmach które generują do 10 tys zł dochodu na miesiąc.

Mała firma która nie jedzie na stracie przez lata i nie prosi o zwrot to małe szanse że kontrolę. Ale jak ktoś występuje to sprawdzają. Wszyscy o tym wiedzą i każda księgowa o tym wie. Mogą też przyjść jak się okaże że ktoś z twoich klientów kupował faktury to wtedy robią kontrole krzyżowe co nie dziwi.

GeKo napisał/a:

I tak mam ból dupy jak po prawie 5 latach straszy się mnie odsetkami, co można było wyłapać w ciągu pół roku spokojnie i wyjaśnić. Dla mnie to jest działanie z premedytacją US nastawione na zysk.

Mi wyłapali gdzieś po trzech miesiącach, a ponieważ zapomniało mi się przelać i drugie wezwanie olałem to ściągneli dopiero po roku. Co pokazuje jak gość z linku kręci. Nie wchodzą na konto po miesiącu.

GeKo napisał/a:

Kolejnym absurdem są ceny drukarek fiskalnych, najtańsze od 2k w górę. Z jakiej paki? I tak bodajże co 5 lat. Używanej kupić nie wolno. Skoro urząd tego wymaga to niech zapewni przedsiębiorcom. Przecież to nie powinno kosztować więcej jak 500-800zł skoro tyle kosztuje cała kasa fiskalna.

A kogo o to pytasz, zapytaj producenta.

Ciekawostka:

A tutaj ciekawe zestawienia:
http://knowledge.allianz....inability-index

M - Pon 13 Sty, 2014

M - Pon 13 Sty, 2014

A tutaj lepsze info
http://niewygodne.info.pl...-na-swiecie.htm

dzik - Pon 13 Sty, 2014

M napisał/a:
A tutaj lepsze info

Jedź do Tajlandii!

M - Pon 13 Sty, 2014

dzik napisał/a:
M napisał/a:
A tutaj lepsze info

Jedź do Tajlandii!

Jedź do Korei Północnej, tam dobrze pilnują wszystkich i nikt nie oszukuje.

kamil - Pon 13 Sty, 2014

Między innymi dlatego Botswana i Polska znajdują się na innych biegunach gospodarczych i rozwojowych :)
dzik - Pon 13 Sty, 2014

M napisał/a:

Ale w Polsce mi pasuje, to ty ciągle narzekasz.
Który z krajów jest idealny wg ciebie?

M - Pon 13 Sty, 2014

dzik napisał/a:
M napisał/a:

Ale w Polsce mi pasuje, to ty ciągle narzekasz.
Który z krajów jest idealny wg ciebie?

Niema kraju idealnego, są takie w których żyje się łatwiej niż w polsce, możesz się o nich dowiedzieć czytając link który wkleiłeś. Warto także przeanalizować jak w tych krajach wyglądają warunki do prowadzenia małego i dużego biznesu. Ale co ja Ciebie będę przekonywać jak to niema sensu, zawsze masz rację przecież.

zajcev_28 - Pon 13 Sty, 2014

Roman Kluska jest przykładem jak dobrze działa Urząd Skarbowy :) urzędu który nigdy nie działał i nie działa na szkodę przedsiębiorcy :)
M - Pon 13 Sty, 2014

Roman Kluska to jest przykład jak działa układ mafijno-polityczny w polsce, a jak działają urzędy to jest zupełnie co innego jeszcze.
Żeby nie było, to nie jest kwestia ludzi którzy tam pracują bo mnie pani w us wrecz przepraszała czy może być mandat aż 250 za spóźnienie się z deklaracją.
Problemem jest cały ekosystem i stosunek państwo-przedsiębiorca który jest delikatnie mówiąc bezlitosny.
Państwo powinno być partnerem a nie alfonsem jak jest w obecnej chwili.
Mogę troche poopowiadać o uk gdzie prowadząć samozatrudnienie wysyłasz raz na rok papiery do skarbowki a zbierane koszty mogą być zwykłymi paragonami byle to miało sens. Nikt nie wzywa, nikt nie ciąga, żadnych kas fiskalnych, zusów i innych gówien.
Po prostu pracujesz na siebie, a jak zarobisz to i tak zapłacisz podatki pośrednie.