koma600 - Sob 31 Lip, 2010 z tym wiatrakiem w czasie jazdy to miałem coś takiego wymieniłem termostat na oryginał i wróciło do normy. ale z tym że gaśnie to nie wiem.kaziu1985pn - Wto 18 Sty, 2011 do sporta lepiej zalać valvoline vr1 5w50 czy motul 8100 5w40 ??Vlodarsky - Wto 18 Sty, 2011 Jak do mocnego upalania non stop to może Millers CFS 5W40 z serii Motorsport z formułą 3 estrów ? a jak do okazjonalnego upalania i normalnej jazdy to Millers XFS 5W40 z serii Premium ?
a tak to wszyscy leją Motula bo chyba taniej.kaziu1985pn - Wto 18 Sty, 2011 Vlodarsky, niestety sport jest w tej chwili narzędziem pracy, nie ma samochodu nie ma kasy że upalanie nie wchodzi w grę bo znając los by się coś zjeb.. że o 50zł nie będę się cackał, silnikowi ma być dobrze stąd moje pytanie.Vlodarsky - Wto 18 Sty, 2011
Vlodarsky napisał/a:
to Millers XFS 5W40 z serii Premium
Proponuję, żebys sobie dobrał olej na www.millersoils.pl wszedł w zakładkę "dobierz olej" i jeśli wybierzesz tam coś to na pw uderzaj do mnie o zakup w dobrej cenie Ja mam jeszcze oleje Total jeśli to Cię interesuje.
W tych dwóch firmach mogę pomóc w zakupie Yarko - Śro 19 Sty, 2011 ja aktualnie jeżdżę na XFS 5W40, nie mam żadnych problemów - imho bdb olejkaziu1985pn - Czw 20 Sty, 2011 Yarko, też będę jednak na tym śmigał bo przysiągłbym że ostatnio olejarz ( ) zalał mi w podobnej cenie Mobil 1 5w50 a wydaje mi sie że jednak Millers lepszy Nath - Sob 22 Sty, 2011
kaziu1985pn napisał/a:
do sporta lepiej zalać valvoline vr1 5w50 czy motul 8100 5w40 ??
Zalalbym 5w40.
Ja do Clio leje jak Renault przykazal Elfa LDX 5w40 - sluzy tylko do upalania, kilka imprez zaliczonych, stan oleju jak byl jest, nie widac zmian, wymiana co 5tys. km - wiec jeszcze z 1tys.
Wczesniej do troche wysilonego SC lalem od motula, przez mobila na castrolu konczac oleje i nie widzialem nic niepokojacego wiec zalewalem Castrola 10w60.
Do Doblo leje jak Fiat przykazal Selenie WR 5w40.kaziu1985pn - Sob 22 Sty, 2011 Nath, tylko że przez te 10lat oleje się trochę zmieniły Nath - Sob 22 Sty, 2011 Jak nie upalasz to nie ma sensu wlewac lepszego, wazne by spelnial wg. ACEA olej norme A3 (jezeli chodzi o Clio) tu sie nic od dziecioleci nie zmienia
Mozesz wlac i olej za 100zl za 1l, ale to tak jakbys uzywal pozlacanego piora Parkera do podpisania potwierdzenia przyjecia paczki od Poczty Polskiej.. kaziu1985pn - Sob 22 Sty, 2011 Nath, podałeś trochę ekstremalny przypadek ale uważam że 50 w tą czy tamtą mnie nie zbawi więc zalać coś lepszego można tym bardziej że bardziej boli np składka OC.Vlodarsky - Sob 22 Sty, 2011 Nath, olej raczej mozesz poznac po tym jak wygladaja czesci silnika po ilus tys km jego uzycia , po dzwieku popychaczy hydraulicznych na ekstremalnie rozgrzanym silniku, niz po tym czy cos Ci sie stalo miedzy wymianami. Nie wiem czy wiesz ale chyba kazda firma oferuje olej zgodny z tymi normami, a nawet znacznie przewyzszajacymi te o ktorych piszesz, a wszystko po to aby uzywac samochodu w ostrzejszych warunkach niz zakladal producent. Kiedys na forum ktos wrzucal fajny film lub artykul przedstawiajacy zuzycie czesci na roznych olejach.Walle - Sob 22 Sty, 2011 chętnie zobaczę filmik, ma ktoś linka?kaziu1985pn - Sob 22 Sty, 2011 to był test w formie fotek,jaki olej i wytarcie tłoka bodajże.GeKo - Sob 22 Sty, 2011 kaziu1985pn, Z tego co pamiętam to był raczej test na zatarcie na jakiejś prasie czy cyzms takim. Tak troche malo obiektywnie wyglądał.