Sprzedam/Kupie/ZakupyGrupowe - [Szukam auto] Temat - koncert życzeń
szymlorek - Pon 17 Lut, 2014
alphaOne napisał/a:
Walle: ale ta uwaga dotyczy wszystkich x-drive'ów czy tylko tej trójki? ja się aktualnie zastanawiam nad 525/530xd.
E46 ma wiele różnic w sposobie przekazywania napędu w stosunku do e90 / e60
to co jednak wspólne dla każdego xdrive to mnogość różnic w stosunku do rwd zaczynających się od zawiasu a kończąc nawet na odsadzeniu i szerokościach używanych felg.
O ile 530xd w automacie można znaleść bez problemu, to jeżeli ma to być manual a jeszcze na domiar złego mpak, to od jakiegoś roku na allegro przewinęło się może z 7 sztuk... w tym sensownych ze trzy, z czego jedna wystawiana za jakąś chorą kwotę a i tak zeszła.. Ta z puław tak samo jak i srebrna ze świdnicy stoją na allegro od kiedy pamiętam. Ta z rawy mazowieckiej z placu raiffeisena też jest kondonem choć raport dekry na pierwszy rzut oka na to nie wskazuje.
Beemka w dieslu to stosunkowo wysokie koszta serwisowania- szczególnie gdy chce się o nią dbać zgodnie ze sztuką.
Pakiet startowy - Oleje silnik skrzynia dyfry, filtry, nowy kolektor dolotowy, ew turbina jak przyjdzie ją wymienić do tego jakaś podkładka trytka, czujniczek to 10k pln na starcie lekko licząc.
Jeżeli jednak wyższe koszta eksploatacji nie stanowią problemu to auto jak najbardziej godne uwagi! Anonymous - Pon 17 Lut, 2014 tez mi od jakiegos czasu chodzi po głowie zmiana auta,m.in. e60 albo e90,ale jak tak sobie czytam to mi od razu przechodzi i chyba pójde pogłaskac moje w124miras - Pon 17 Lut, 2014 Ostatnio jeździłem e60 525i kumpla i spodobało mi się BMW , ale jakoś bardziej mi leży e39 polift i z tego co już zdążyłem się dowiedzieć to e60 sporo droższe w utrzymaniu i bardziej awaryjne niż starsza seria.
Ale ja się nie znam ja się "Óczem"szymlorek - Pon 17 Lut, 2014 Poliftowe e39 w mpaku v8 jak ma byc tanio niech bedzie nawet wyposazone w korek wstydu - tez fajny pomysl na dupowoz. Moze nawet lepszy niz klekot dla niektorych bo motor bardziej pasujacy do beem. Anonymous - Pon 17 Lut, 2014
szymlorek napisał/a:
Poliftowe e39 w mpaku v8 jak ma byc tanio niech bedzie nawet wyposazone w korek wstydu - tez fajny pomysl na dupowoz. Moze nawet lepszy niz klekot dla niektorych bo motor bardziej pasujacy do beem.
W pełni się z tobą zgadzam !Walle - Pon 17 Lut, 2014 E39 jest tańsze w serwisowaniu od e60, bez dwóch zdań.alphaOne - Pon 17 Lut, 2014 ok a jaki byłby sensowy budżet na takie E60/61? i jaki sensowny max przebieg takiego diesla - myśląc o 525 / 530 nawet bez xdrive - taki zeby nie zabił kosztami napraw w pierwszych 2-3 latach użytkowania?Kamill - Pon 17 Lut, 2014 Bart by Ci powiedział, ale go nie ma. miras - Pon 17 Lut, 2014 Silnik V8 na pewno fajny i dźwięk bezcenny, ale szejkiem nie jestem utrzymanie 8 garów na pewno sporo droższe niż 6. Tak jak już wcześniej pisałem "korek wstydu" to dla mnie żaden wstyd, więc to nie problem , a można schować pod klapką wlewu paliwa i już go nie ma Kamill - Pon 17 Lut, 2014 3.0 smiga w gazie na pewno bez problemów, moj ziomex ma w x5 i śmiga w automacie wypasik.miras - Pon 17 Lut, 2014 Najpierw muszę sprzedać mojego Accorda i się dopiero mocniej będę rozglądał. Nie kupię kufa 4 fury bo by mnie z domu wyebali Anonymous - Pon 17 Lut, 2014 a takie e39 540i rózni sie zawieszeniowo/hamulcowo od słabszych wersji ??miras - Pon 17 Lut, 2014 Zawieszeniowo jeszcze się nie dogrzebałem , ale tarcze przód na pewno są większe do 540. Patrzyłem na alledrogo i zimmermann 220 za sztukę, a taka sama do 520 165 za sztukę.koma600 - Pon 17 Lut, 2014 słyszałem takie stwierdzenie np no panie słychać już vanosy dotyczyło e39 m5 ale nie znam się na bmw niech ktoś powie o co chodzi? i ile naprawa jak to się naprawia czy wymienia na nowe . Kamill - Pon 17 Lut, 2014 Chodzi o to że tam jest łańcuch i zawory jakieś które tym sterują. To wszystko pracuje w tej osłonie z przodu silnika zanurzone w oleju. Jak sie powyrabiają cześći to słychać jak by łańcuch tarł o obudowę, albo coś jak łożysko sprzęgła.
Czasami się nie przełączają jak jest juz stan agonalny.
Są do tego kplt naprawcze, mozna samemu walczyc, ale chyba nie ma tam wszystkich części. Myk jest taki że potrzebny tam jest specjalny materiał na niektóre elementy. No i sa warsztaty w PL co to naprawiają, dają gwarancję, ogarniają jak to działa, mają sprawdzone zestawy naprawcze, plus z teflonu czy innego materiału mają dorobione reszte elementów ktorych nie ma w zestawie. Ogarniają też jak sie ustawia to później po złożeniu itp. Więc wg mnie ma co kombinować, tylko jak sie zacznie sypać pojechać na taka regeneracje i zrobić. Ja sie pytałem do siebie to koło 600-800zł ze wszystkim u nich na miejscu - ja mam pojedynczy vanos.
Z tym że te vanosy to podobno może być słychać i przez 100tys i się nic nie dzieje.
Mozna tez z usa sciagnąć jakieś zestawy - oni robia już albo kompletne zestawy do regeneracji, albo mają całe vanosy i wysyłają.
http://www.drvanos.com/