To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - O wszystkim i o niczym

siema - Czw 06 Gru, 2012

Niemy napisał/a:
Jeszcze jedna ciekawostka. Za ścieki płaci się w takiej ilości ile wody zużyliśmy, tylko jak ktoś ma domek i zużywa wodę np do podlewania ogródka, a w lato robi się to dosyć często aby słońce nie spaliło roślinności, to ta woda nie trafia do kanalizacji tylko wsiąka w glebę, dlaczego o tym nikt nie wspomina?

Możesz założyć podlicznik za wodę z którego nie będziesz podwójnie naliczany.

Bonczek - Czw 06 Gru, 2012

Niemy nieprawda - ziemia nie ma nieskończonej objętości, jeżeli Ty wlewasz wodę u siebie w ogródku to u kogoś po drugiej stronie planety wypływa ona jako woda gruntowa i tak czy tak trafia do ścieków! Ktoś musi za to płacić :>
M - Czw 06 Gru, 2012

Żyjemy w socjalistycznym matriksie :rotfl:
Mucha - Czw 06 Gru, 2012

Bonczek napisał/a:
M napisał/a:
Złodziei czego?

Złodziei objętości ściekowej!

martin.h napisał/a:
Bonczek napisał/a:
Dobrze, niech łapią złodziei.

+1

+1

Licza to na podstawie powierzchi dachu i srednich opadów? a jak masz beczke przy jednej z 4ech rynien i podlewasz nia kwiatki to placisz 3/4?

anjas - Czw 06 Gru, 2012

Niemy napisał/a:
jak ktoś ma domek i zużywa wodę np do podlewania ogródka, a w lato robi się to dosyć często aby słońce nie spaliło roślinności, to ta woda nie trafia do kanalizacji tylko wsiąka w glebę, dlaczego o tym nikt nie wspomina?

trzeba założyć drugi licznik wody, która służy do podlewania. Wtedy się nie płaci za kanalizację.
Ja tak mam i działa. Tylko był normalny "odbiór" tego licznika.

anjas - Czw 06 Gru, 2012

siema napisał/a:

kurde, dokładnie. Siema znów po mnie spapugował i to jeszcze zanim zdążyłem napisać!

siema - Czw 06 Gru, 2012

anjas napisał/a:
siema napisał/a:

kurde, dokładnie. Siema znów po mnie spapugował i to jeszcze zanim zdążyłem napisać!

Ale jakoś tak po 'Emerycku' mi wyszło, więc moje się nie liczy. Anjas wygrał!

Niemy - Czw 06 Gru, 2012

siema napisał/a:

ok, nie wiedziałem :)

Mucha napisał/a:
Licza to na podstawie powierzchi dachu i srednich opadów? a jak masz beczke przy jednej z 4ech rynien i podlewasz nia kwiatki to placisz 3/4?

powierzchnia dachu, podjazdu garażowego, nawet chodników :wall:

bizon - Czw 06 Gru, 2012

z czegos musi byc kasa na zakup nowych fotoradarow
Barejka - Czw 06 Gru, 2012

jak juz jestesmy przy placeniu za deszczowke to w siedlcach ma byc podatek od smieci naliczany od metra kwadratowego mieszkania/domu :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Mucha - Czw 06 Gru, 2012

bizon napisał/a:
z czegos musi byc kasa na zakup nowych fotoradarow

sorry moj blad +1

was79 - Czw 06 Gru, 2012

Barejka napisał/a:
jak juz jestesmy przy placeniu za deszczowke to w siedlcach ma byc podatek od smieci naliczany od metra kwadratowego mieszkania/domu :rotfl: :rotfl: :rotfl:

To nic, bo nasz wspaniały prezydent chciał przepchnąć 28zł/m-c/osobę.
Dla porównania w innych miastach jest to 7-9 zł

Jakarti - Czw 06 Gru, 2012

M napisał/a:
http://podatki.onet.pl/po...7,1,prasa-detal
o_O

nie ma w tym nic dziwnego. o objetosci juz napisano. wiele ludzi lubi przycwaniakować i deszczowke z dachu wrzuca do kanalizacji. prawo budowalne zabrania czegos takiego. co ciekawe - nie wolno rowniez odprowadzać takiej wody do ciekow wodnych. nie wiem jak to ujac ale musi ona swobodnie wsiakac :)
oczywiscie sa systemy, ktore wprowadzaja w ziemie rynne i tam poprzez drenaze woda jest rozprowadzana ale odprowadzanie jej do sciekow jest nielegalne.

M - Czw 06 Gru, 2012

No dobrze, jeśli jest nielegalne to egzekwujmy to prawo a nie karajmy wszystkich jak leci podatkiem.
Niemy - Czw 06 Gru, 2012

bo powinno być rozgraniczenie ścieków i deszczówki

Bonczek napisał/a:
Niemy nieprawda - ziemia nie ma nieskończonej objętości, jeżeli Ty wlewasz wodę u siebie w ogródku to u kogoś po drugiej stronie planety wypływa ona jako woda gruntowa i tak czy tak trafia do ścieków! Ktoś musi za to płacić :>

Bąku Hądy emitują do atmosfery nadmierne ilości tlenku żelaza, zatem powinieneś płacić dodatkową opłatę ekologiczną ;D