Anonymous - Sob 08 Gru, 2012 A taka ciekawostke sobie przypomniałem-w PL po likwidacji zasadniczej słuzby wojskowej ,na jednego oficera przypada 1,2 zołnierza GeKo - Sob 08 Gru, 2012 w USA co roku jest nielegalnie sprzedawane 4mln sztuk broni. Ciekawe czemu?
A tak wracając do tych sieker i noży. Udział jest większy bo są właśnie powszechnie dostępne
To chyba oczywiste że to co jest legalne pod jakimiś względami, nielegalnie jest znacznie łatwiej zdobyć.
I tu polega cała różnica.
W Polsce przecież można dostać pozwolenie na broń i ją posiadać.
Dziwi mnie że jeszcze nie posiadasz broni, lub że się nie starasz o pozwolenie.
M napisał/a:
Proszę odpowiedz mi na pytanie - czym wolisz bronić rodzinę, kijem od szczotki czy np Glockiem?
Wolę Smith&Wesson, miałem nim lepsze wyniki na strzelnicy
1.Szwajcaria 7mln mieszkańców 34 zabójstwa. Jakoś więcej niż w Polsce. Kraj blisko 6 krotnie mniejszy wskaźnik zabójstw o 75% większy.
2. Szwajcarzy austriacy niemcy to tzw. karne narody. Porządek musi u nich być, to zupełnie inna kultura niż w USA.
3. Myślisz że nikt ich nie rusza bo każdy ma broń w domu? Proooszę Cię. Nikt ich nie rusza bo politycznie deklarują neutralność i "połowa" hajsu i złota ze świata jest zdeponowana u nich. Nikt nie ma w tym interesu, i nikt by na to nie pozwolił, pomimo tego że nie są w NATO.
Armia natomiast jest przystosowana do wojny partyzanckiej.
Żeby nie było, nie napisałem że jestem za całkowitym zdelegalizowaniem broni, tylko za brakiem powszechnego dostępu do niej.
Także jak widzisz tam gdzie jest łatwiej o broń tam więcej zabójstw z jej wykorzystaniem.
Jedyne co mogłoby mnie przekonać to statystyka pokazująca że dzięki broni palnej zabito tylu i tylu bandytów, a ilość zabitych obywateli nie uległa zwiększeniu.GeKo - Sob 08 Gru, 2012
rabarbar napisał/a:
A taka ciekawostke sobie przypomniałem-w PL po likwidacji zasadniczej słuzby wojskowej ,na jednego oficera przypada 1,2 zołnierza
To chyba jak ze studiami każdy musi mieć magistra dziś, tak w wojsku żeby mieć pensję trzeba zrobić "kurs oficerski"M - Sob 08 Gru, 2012 Pomijam resztę bo to już nawalanka by była.
GeKo napisał/a:
Żeby nie było, nie napisałem że jestem za całkowitym zdelegalizowaniem broni, tylko za brakiem powszechnego dostępu do niej.
No dobrze a co z czarnym rynkiem?
Może przeprowadźmy eksperyment z zakupem broni na czarnym rynku, ile zajmie to czasu? 2 dni?Bart - Sob 08 Gru, 2012 Ja się (o dziwo) podpisuję pod tym co GeKo napisał. Nie będę bił piany, jest weekend i spadł śnieg Anonymous - Sob 08 Gru, 2012 A ja zawsze po stronie eMa Bart - Sob 08 Gru, 2012 Jest się czym chwalić Bonczek - Sob 08 Gru, 2012 Możecie gdzieś wyje*ać ten niezwykle interesujący spór, bo się nie mogę żadnych interesujących rzeczy tu doszukać M - Sob 08 Gru, 2012 Widocznie jest.
Bart, wypowiedz się w temacie a nie znowu prowokujesz jakieś niesnaski...Pirania - Sob 08 Gru, 2012 a co z przekroczeniem obrony koniecznej w naszym kraju?
pamiętam, że było parę "afer" że ludzie broniąc się narzędziem "nieadekwatym do zdarzenia oraz do broni napastnika" szli do pierdla. Ponieważ w polskim prawie nie jest tak jak w stanach, że jak ktoś wchodzi na twój teren to może headshota oberwać i zawsze jest to ryzyko tego kto wchodzi na cudzy teren. Oczywiście nie znam prawa we wszystkich amerykańskich stanach, ale z tego co wiem tak było.
W PL jeśli się okazywało, że tym użyłeś broni/noża przeciw napastnikowi, który przyszedł z gołymi rękami do ciebie, szedłeś do pierdla ponieważ NIE WOLNO ci się bronić niczym 'mocniejszym". Więc we własnym domu mogli Cie zabić, okraść, a ty powinieneś najpierw sprawdzić czym może cie zabić GeKo - Sob 08 Gru, 2012
M napisał/a:
Pomijam resztę bo to już nawalanka by była.
To już przypomina nawalankę, ale nie wiem do czego chcesz nawiązać.
Ja Ci podaje konkretne argumenty z liczbami, które pokazują że im większy dostęp do broni tym więcej zabójstw, a ty z Dzikiem usiłejsz z każdego przedmiotu codziennego użytku zrobić broń i kontrargument.
Jeśli ktoś tu nie widzi różnicy pomiędzy pistoletem, nożem a samochodem, to nie jestem JA.
Nie chce mi się nawet przytaczać już statystyk ile dzieciaków w USA przynosi broń do szkoły i ile morderstw zostało przez nie popełnionych i ile dzieciaków zginęło.
Chcesz przeprowadzić eksperyment proszę bardzo, ja za cholerę nie mam pojęcia od czego zacząć.
Stadion zlikwidowali w Waw. W Będzinie na targu ruskich już też nie ma. Kontaktów ze światem przestępczym nie posiadam.Anonymous - Sob 08 Gru, 2012 SPRZEDAM BROŃ TANIO
kontakt -> pwBart - Sob 08 Gru, 2012
M napisał/a:
Bart, wypowiedz się w temacie a nie znowu prowokujesz jakieś niesnaski...
nie chce mi się. Mam udowadniać, że moja racja jest racniejsza? Mamy tutaj specjalistów od wielostronicowego udowadniania innym swoich (często dziwnych) poglądów. Ja się w to nie bawię. Napisałem co myślę o broni. Dziękuję za uwagę.GeKo - Sob 08 Gru, 2012