HH.ORG na Torze - [HH.org TrackDay] Tor Poznań 2012
EmerytRs2 - Nie 17 Cze, 2012
Stf napisał/a:
scesz? może za 250 będę miał parę swoich 205/50/15 o ile kupię coś do 1 lipca.
ja chce EmerytRs2 - Nie 17 Cze, 2012
roj napisał/a:
1) jaka różnica czasowa na poznaniu pomiędzy używką slikiem a federalem 595
roj powiem krótko, nigdy nie prowadziłem auta na nowych oponach jeżeli chodzi o półslicka, a tym bardziej slicka.
Kiepski ze mnie driver, ale slick to inna liga roj - Nie 17 Cze, 2012
EmerytRs2 napisał/a:
ja chce
jest mister top trendy.
nakupuj więcej i dalej będziesz jęczał, że nie masz 4 w dobrym stanie do upalania tylko 20 i każda inna EmerytRs2 - Nie 17 Cze, 2012 2-szt r8 stykłyby
jedną parę mam już na smietniku., została 2 w kiepskim stanie, ale zawsze komplet 4 jest.Miniac - Nie 17 Cze, 2012
roj napisał/a:
gratuluję rzadkiego poczucia humoru
napisałeś w tamtym temacie tak, że wyglądało jakbyś pisał o lotusie i odniesieniu do czasu lotusa ciągle dlatego nie skumałem. Teraz wydaje mi się, że pisałeś o czasach Siemy i Stfa.
Teraz to ja nie zrozumiałem...
Napisałem odnośnie czasu lotusa. Że chodź przekosmiczny to jednak w odniesieniu do słabszych aut które jeżdżą po Poznaniu to wciąż pewien 'unfall'. Na filmie widać jak ten lotus robi wiatrak na jednej prostej z porsche gt3.. tylko, że takie porsche jeżdżą poniżej 1.35 (MKM robi 1.33)
Cytat:
co do opon to dalej nie napisałeś ile Twoim zdaniem jest różnicy na Poznaniu między federalem RS-R a używanym slikiem
Nie mam pojęcia. Napisałem co wiem z pierwszej ręki o FZ vs slick. Mogę Ci napisać z własnego doświadczenia Ułężowego. 595RSR 255R18w moim EVO vs slick Dunlop 220R17 - zero różnic czasowych, a i wolałem jazdę na Federalu.
Cytat:
I nie piszę tego sarkastycznie tylko chcę wiedzieć.
Ja też. Gdzieś się pogubiłem.Anonymous - Pon 18 Cze, 2012 Miniac, tak z ciekawosci i dla porównania-wiesz ile Soja robi swoim lotusem i coś o tym aucie ??filomatic - Pon 18 Cze, 2012
Miniac napisał/a:
Że chodź przekosmiczny
ekhm Miniac - Pon 18 Cze, 2012
kp napisał/a:
Każdy węszy napinke, a Miniak chyba tylko chce napisac, że najlepiej dziala upgrade kierownika, a nie samochodu i tyle. Miniac?
Nie nie - zupełnie nie o to chodzi
Właśnie wykluczam czynnik kierujący i pytam o drugie dno modyfikacji.
Jeździmy po tym samym torze, na często identycznych oponach (miałem w Mini slicki po Clio Czechów z CEZ) i często z podobną mocą. Niektóre auta jeżdżą dużo powyżej oczekiwań jak Radical, Clio Cup, BMW 318iS, niektóre zgodnie z oczekiwaniami M3 E36/EVO/GTR/S2000/ITR, a niektóre poniżej oczekiwań M3 E46/Focus/Lotus/CTR. To jest jakieś gigantyczne uproszczenie, bo każdy napisze zrób to i to (np. odchudzanie w M3 lub dodatkowe 150KM w Lotusie) i masz mega czas. To aż takie proste? Czy może jednak jest jakaś totalna magia w sztywności budy/rozstawie osi/ustawienia zawieszenia na niutonopiczometry/parę spojlerów i dyfuzorów i już przeskakujesz czasem w inną ligę bez sryliona koni, 15'' hebli i 800kg szuflad.
Nie wiem czy będę dobrze zrozumiany bo ciężko mi to opisać...
Na przykładzie to chodzi mi o to, czy np doinwestowując Clio STF'a wg powszechnej TUTAJ wiedzy i uwag kierowcy (szpera, profi zawias, przełożenie, silnik 250KM, -100kg i co tam jeszcze wymyślicie...) Przemek będzie w stanie objechać Karolinę Czapkę lub Czechów, którzy swoimi Clio w klasie do 2000cc robią 1.43-44 na tym samym torze.
Analogicznie do obecnej Euro reprezentacji. Czy to jest tylko takie nasze lokalne Polskie pierdolenie 'gdyby nie to to to' - wyszlibyśmy z grupy kp - Pon 18 Cze, 2012
roj napisał/a:
kp napisał/a:
Roj musisz wywalić cytat Keneta z podpisu, bo NIE gra gitarrra
?
nie wiem o co chodzi? mi używane r888 wystarczają w zupełności.
chodzi o to:
roj napisał/a:
ale w FZ201 też można wybrać mieszankę?
mi r888 chyba na 2gim kółku się odkleiły z przodu, po schłodzeniu znów było ok, ale też musiały bardziej pracować przez moją słabą jazdę bo więcej szarpania, za późne i za mocne hamowania etc.
roj napisał/a:
o co chodzi z tym, że się nie dało jeździć jak avony wjechały na tył?
że już za mało mięsa miały na przód i zamieniłeś z tymi r888 czy coś innego na przód wrzuciłeś?
roj napisał/a:
to istnieje coś takiego jak nowe r888?
Z tego co widziałem na jakimś foto to Siema miał chyba federale rsr.
Nie sądzę, żeby różnica między używanym slikiem 16" a federalem 595 15" była ok. 1 sek.
a w ogóle fz201 jest porównywalny do r888? z tego co czytałem to jest różnica spora ale ja to nawet nie widziałem tej opony na żywo
+
podpis
roj napisał/a:
Kenet napisał/a:
Najważniejsze tak czy siak to dobrze się bawić, w sumie to mi opona w jeździe nie przeszkadza, tak jak muzyka w tańcu, więc nie narzekam tylko napier...lam
=
Miniac napisał/a:
kp napisał/a:
Każdy węszy napinke, a Miniak chyba tylko chce napisac, że najlepiej dziala upgrade kierownika, a nie samochodu i tyle. Miniac?
Nie nie - zupełnie nie o to chodzi
No to o wiele lepiej Teraz dotarlo (tak siem mnie zdaje)
Rozważania ciekawe, teoretycznie czasy powinny dawać odpowiedź na Twoje pytanie.
Ale albo porównać, konkretnych kierowników, w konkretnych samochodach, na jednym torze, albo tak sobie mozna rozmyślać. Aczkolwiek coś w tym jest Kenet - Pon 18 Cze, 2012
Stf napisał/a:
250 będę miał parę swoich 205/50/15 o ile kupię coś do 1 lipca.
Jestem tu!roj - Pon 18 Cze, 2012
Miniac napisał/a:
Napisałem odnośnie czasu lotusa. Że chodź przekosmiczny to jednak w odniesieniu do słabszych aut które jeżdżą po Poznaniu to wciąż pewien 'unfall'. Na filmie widać jak ten lotus robi wiatrak na jednej prostej z porsche gt3.. tylko, że takie porsche jeżdżą poniżej 1.35 (MKM robi 1.33)
dobra, to ja zupełnie nie zrozumiałem wcześniej bo własnie z listy wymienionych przez Ciebie samochodów do głowy mi nie przyszło, że jeżdżą szybciej niż lotus (np. audi/octavia 2.0, Lotus n/a?). sory za nieporozumienie
kp napisał/a:
chodzi o to:
łaaał, genialnie to wyłapałeś.
mam w podpisie, że opona nie przeszkadza a m.in. zapytałem, która z dwóch jest lepsza, ile czasowo się różnią na Poznaniu albo dlaczego Stf napisał, że setup mu nie pozwalał na lepszy czas.
to jak zapytam w temacie Rasty jak się focus prowadzi to znaczy, że już za dobry na clio jestem i mi przeszkadza tak?rasta - Pon 18 Cze, 2012
Miniac napisał/a:
Jeździmy po tym samym torze, na często identycznych oponach (miałem w Mini slicki po Clio Czechów z CEZ) i często z podobną mocą. Niektóre auta jeżdżą dużo powyżej oczekiwań jak Radical, Clio Cup, BMW 318iS, niektóre zgodnie z oczekiwaniami M3 E36/EVO/GTR/S2000/ITR, a niektóre poniżej oczekiwań M3 E46/Focus/Lotus/CTR. To jest jakieś gigantyczne uproszczenie, bo każdy napisze zrób to i to (np. odchudzanie w M3 lub dodatkowe 150KM w Lotusie) i masz mega czas. To aż takie proste? Czy może jednak jest jakaś totalna magia w sztywności budy/rozstawie osi/ustawienia zawieszenia na niutonopiczometry/parę spojlerów i dyfuzorów i już przeskakujesz czasem w inną ligę bez sryliona koni, 15'' hebli i 800kg szuflad.
Z tymi oczekiwaniami jest tak, że samochód to nie wszystko, liczy się kierownik (ale odkrycie ) i to ile km zrobił po tym torze. Miniac przytaczas czasy dużo słabszych samochodów ale nie bierzesz pod uwagę, że za kierownica siedziały osoby, które nie rzadko zrobiły po kilkaset okrążeń na Poznaniu. Za pierwszym razem amator nie zrobi kosmicznego czasu choćby siedział w Radicalu (ja, Stf itd.). Zarówno Ty jak i Karol nie zrobiliści swoich życiówek za pierwszym razem. Oboje macie już swoje km na Poznaniu zrobione i założę się, że zaczynaliście z pułapu >2 min. Dobre czasy mają ci, którzy już zrobili srylion okrążeń no ale to żadne odkrycie tak jest było i będzie aka. Nurburgring.Stf - Pon 18 Cze, 2012 Z tymi srylionami kolek w Poznaniu sie nie zgodze. W Sobote na 3 kolku udalo sie zrobic 1:58 tylko dlatego ze na 2 wyprzedzalem 3 typow. Czyli w sumie 5 kolko pomiarowe w zyciu tam. W kolejnych 30urwalem sekunde ale byly tez zmienne zewnetrzne wiec trudno jednoznacznie stwierdzic. Mija sie z celem rowniez wrzucanie do jednego wora hasel typu "zrob zawias, szpere" bo z zawiasem i szpera Czapka robila 1:43... No znowu jakas paranoja wychodzi bo teoretycznie zrobilem zawias dla niektorych a wiadomo ze to seria nadal jesli nie gorzej. Czapka poza amorkami pewnie za 30k pln ma przerobiona calosc wlacznie z poszerzaniem osi, zwotnicami do motorsportu, wahaczami na uniballach itd. Jaki cel ma porownanie aut z budzetem 20k do tych za 200k?rasta - Pon 18 Cze, 2012 A Czapak ile zrobiła okrążęń na Pozne, he?
Wiesz jak też z palcem w dupie zrobiłem 1:55, a potem na używanym slicku, niesprawnym samochodem 1:52 ale oczekiwania wszyscy mieli większe i sam obstawiałeś jakieś 1:48, a ja się wtedy pukałem wtedy w głowę, że was pyebao. Teraz wiem, że spokojnie pojadę szybciej ale to wymaga jeszcze kilku wizyt na Poznaniu, a w samochodzie zmieniać nic nie muszę, ważne by był sprawny, a opony nowe.Stf - Pon 18 Cze, 2012 Ale co mnie Czapka obchodzi. Niech tam spi jesli potrzebuje. Kierowcy wyscigowi z wtcc nie potrzebuja 3 miesiecy testow na danym torze zeby poznac zakrety. Ja mowie o szlifowaniu czasu w zakresie 1 do 2 sek a nie odnajdywanie toru na nowo.