To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Dolot

106 - Śro 08 Lip, 2009

jarek-malopolsk napisał/a:
106 napisał/a:
czy twoje saxo juz jezdzi? :)
Pytałeś o moje saxo... :hm:

ok rozumiem :)

jarek-malopolska - Śro 08 Lip, 2009

Heheh a ja teraz nie bardzo rozumiem... :wall: moje saxo jeździ cały czas tylko na TU5J4, a za ok 2 tygodnie już powinno śmigac na TU5J4/TU5JP4/TU5JP4S :devil: jak będzie na chodzie to nie omieszkam się pochwalić co i jak i opisać dokladnie to tam się "podziało" a tak przy okazji to jak by ktos potrzebowal to TU5J2 (tak mi sie wydaje-1.6 8V) jest do sprzedania-gdyby cos to pisać o szczegóły dowiem się wiecej lub dam bezpośredni namiar na właściciela :ble:
106 - Śro 08 Lip, 2009

Heheh a ja teraz nie bardzo rozumiem... :wall:

Witam.Moj pierwszy poscik na forum, na imie mam Jarek, wlasciwie mieszkam w Krakowie (tu spedzam wiekszosc tygodnia) smigam Saxo VTS-em...W tej chwili bolid jest w przebudwie, znaczy sie przeklada sie do niego silniczek z 206 XS (1.6 16v)..

widac inaczej interpretujemy pojecie w tej chwili i przeklada sie :) :)

jarek-malopolska - Śro 08 Lip, 2009

no masz rację, jak pisałem tego posta to na drugi dzień miałem zawiozić auto do przekładki, no i zeszło do teraz... jak to w takich przypadkach bywa rozchodzi się o kasę i terminy, pieniądze przeznaczone na przekładkę musiałem awaryjnie wydać a zebranie ich z powrotem trochę mi zajęło, między czasie mój termin prrzepadł i znowu trzeba było szukać wolnego... :'(

sorki za takie zmiany ostre w wątkach bo moje pytanko tak średnio dotyczy dolotu, chodzi mi o bandażowanie kolektora wydechowego...na pewno gdzieś o tym czytałem na forum(przypadkowo-w jakimś poście o wydechach) ale jak zaczynam szukać czegoś co "gdzieś" widziałem to nigdy znaleźć nie mogę... :wall: ogólnie czy warto się w to bawić, czy nie zaszkodzi, a może pomoże... :> jeśli tak to co to za bandaż i gdzie go kupić... ??

GeKo - Śro 08 Lip, 2009

Warto, przyspieszysz przepływ spalin i ograniczysz ciepłe powietrze zassysane przez dolot. Kolektor będzie rurowy czy orginał, odlew? Bo odlew to nie bardzo ogarniam jak owinąć.
Anonymous - Śro 08 Lip, 2009

Ten bandaz daje sie na jakis klej??
GeKo - Czw 09 Lip, 2009

Do Clio niepolecany, słyszałem opinie że pękąją kolektory w clio. Natomiast oficjalnie od nikogo takiej wieści nie usłyszałem, ze akurat jemu pękł.
jarek-malopolska - Czw 09 Lip, 2009

kolektor to rurowe 4-2-1, pochodzące z pucharowej 206, wygląda to tak:

co do samego "bandaża" to gdzie go kupic, masz Geko może takie informacje, i jak pytal rabarbar kupuje sam bandaż i on juz jest taki klejący czy dokupuje do niego jakiś klej/taśme... ?? :'(

Michał - Czw 09 Lip, 2009

byłem chwile jak dzik bandażował. Bez zadnego kleju itd itp.
jarek-malopolska - Czw 09 Lip, 2009

w takim razie podpytam Dzika, może cos pomoże :) )
saxorulez - Pon 13 Lip, 2009

Niektórzy pytali czym jest ITB lub 4 przepustnice.

Fajny filmik na przykłądzie Clio Sporta jak to działa

TOXIC - Pon 13 Lip, 2009

to dodatkowe 3 grosze w temacie lacznie z pytaniem :)

Z zaslyszanych info wynika ze dobrze jest sprawdzac wydajnosc ukladu dolotowego po MAP sensorze. Jesli przyspieszajac na pelnym otwarciu przepustnicy od powiedzmy 2000rpm do odcinki zaobserwujemy spory spadek cisnienia w kolektorze dolotowym to znaczy ze jest tam are kucy do odzyskania. Modyfikowalem ostatnio swoj dolot z wykorzystaniem puszki od V6 + dolot zimnego powietrza (wszystko szczelnie spiete) i co ciekawe widoczna poprawa w odczytach MAP sensora, ale jeszcze troche brakuje do np. dedykowanej konstrukcji pipercrossa gdzie wartosc MAP praktycznie nie spada.

Zastanawia mnie czy mozna jeszcze cos poprawic np. zasysajac powietrze nie z przodu auta tylko z innego miejsca ? Lub ewentualnie czy ten spadek o okolo 30mBar pomiedzy 3000rpm a 7500rpm jest juz podyktowany np. samym filtrem ?

kubas - Sob 22 Sie, 2009

dobry argument zeby kupic itg :)

Anonymous - Sob 22 Sie, 2009

fotomontaż, a poza tym to było z 20 lat temu :>
Anonymous - Czw 27 Sie, 2009

Przeczytałem calutki temat od początku, jak macie jakieś wykresy z hamowni to dawajcie, druga sprawa napiszcie swoje odczucia po montażu stożka etc.