HH.ORG na Torze - [HH.org TrackDay] Tor Poznań 2012
Miniac - Pon 18 Cze, 2012
Marek23 napisał/a:
A czy nie lepiej zamiat dlubac auta pod TD, pojsc w WPP czyli Wyscigowy Puchar Polski?
Wtedy przynajmniej jest serio oficjalnie, sa czasowki,starty,itd.
No i WPP to przecież wyścigi, a nie TimeAttack. Nie wyobrażam sobie, że mi 25letnia CRXa wpierdala mi się w drzwi w "Sławiniaku" Marek23 - Pon 18 Cze, 2012
Miniac napisał/a:
No i WPP to przecież wyścigi, a nie TimeAttack. Nie wyobrażam sobie, że mi 25letnia CRXa szybko leci mi się w drzwi w "Sławiniaku"
Ale walka head to head to kwintesencja wyscigow. Jak nie mam jakiejs mega zajawy na jezdzenie w kolku tych samych zakretow, to perspektywa walki z ilomas kierowcami wydaje sie bardzo atrakcyjna.M - Pon 18 Cze, 2012 Ja myślę że Pan Zbigniew by wam tu wyjaśnił te młodzieńcze rozterki...
Miniac - Pon 18 Cze, 2012
Stf napisał/a:
Jesli wierzycie ze samym rozmiarem zewnetrznym kola urwal 3 czy 4 sek to ja juz milkne. Wsadzajcie 19" na profilu 50 bedziecie jeb.ac lotusy... ukladanie reguly na 1 przypadku i to niezdefiniowanym precyzyjnie jest po prostu wprowadzajace w blad.
Nie wiem na czym opierasz się Ty, czy inni. Ale dla mnie Furia powiedział to co od dawna wiedziałem, tylko podobnie jak z wieloma rzeczami - nie znałem rozmiaru skali.
Ci dobrze mi znani Panowie kupili na Poznań Xsare z czegoś na wzór WTTC (we francji? nevermind - była całkiem PRO)
Xsara miała jakoś mało mocy, ale prowadziła się nieporównywalnie lepiej niż Civic. Wiele rzeczy więc kopiowali, ale pamiętam jak największą zaskoczenie było dla Krzyśka, jak rozdmuchali nadkola i wepchnęli tam jej całe koła.
Później następne tej klasy zaskoczenie to było skopiowanie całej podłogi od SuperCopy. Wtedy podobno na mokrym auto prowadziło się jak poprzednio na suchym. Boje się jednak, że odpiszesz, że dla Ciebie taka podłoga to dodatkowa masa i nie po to wyciągasz podsufitkę by ja ponownie zamontować pod autem
Cytat:
Ale walka head to head to kwintesencja wyscigow. Jak nie mam jakiejs mega zajawy na jezdzenie w kolku tych samych zakretow, to perspektywa walki z ilomas kierowcami wydaje sie bardzo atrakcyjna.
Pewnie i tak. Ale póki co nie czuję się tak mocny by $tanąć do takiej rywalizacji, więc szukam sobie alternatywy. Miniac - Pon 18 Cze, 2012 eM - co z Tobą? M - Pon 18 Cze, 2012 Tak żarcik o Panu Zbigniewie...
Dzisiaj jak wrócę wieczorem, to usiądę sobie na spokojnie i spróbuje wchłonąć te informacje powyżej jak dobrą lekturę bo mam wrażenie że to perełki.Miniac - Pon 18 Cze, 2012
M napisał/a:
Tak żarcik o Panu Zbigniewie...
Dzisiaj jak wrócę wieczorem, to usiądę sobie na spokojnie i spróbuje wyedytować te pierdoły które wypisuje, bo mam wrażenie że to perełki.
OK Rasputin - Pon 18 Cze, 2012 Ależ tutaj kipi od emocji
Wniosek dla mnie taki,że jeszcze długa droga przede mną bo jeżdżę dopiero na 13'' Stf - Pon 18 Cze, 2012 W golfie jezdzilem na 18 na poczatku bo ladnie wygladal i z niutkiem mial trakcje od 1 biegu. Czasy byly dobre bo bylo wolno kreto ale w Poznaniu nie przekroczylbym na nich 175 podejrzewam. Nie mozna wszystko wrzucac do 1 wora. Miniac nie wklejaj tez takich zdjec bez dokladnych rozmiarow opon bo moze okazac sie ze sa one dokladnie tym o czym staram sie powiedziec. Czyli felga usztywniamy kolo z opona o nizszym profilu o obwodzie podobnym czesto do felgi o nizszym rozmiarze i wysookim profilu. Pomijam fakt ze w autach 250-300KM hebel tez pewnie wymusza czesto przejscie na min. 17"...Anonymous - Pon 18 Cze, 2012 Stf, dlaczego za wszelką cenę nie chcesz przyjąć argumentów drugiej strony (popartych trochę większym doświadczeniem torowym niż Twoje)? - no offence, po prostu ciekawośćStf - Pon 18 Cze, 2012 Ktory argument dla Ciebie jest argumentem konkretnie ? Bo jesli z przytoczonego powyzej tekstu masz precyzyjny argument to nie rozumiesz w takim razie kompletnie o czym ja pisze. Dotychczasowe argumenty to takie ze ktos zwiekszyl kola i tyle. Ale nie wiemy czy z 15" przeszedl na 17" w rozmiarze o podobnej srednicy/szerokosci/mieszance. Dokonal kilku zmian przy tym. Ja prostym autem z komisu mialem w sobote bardzo const. warunki zew. mialem twardego slicka w 16" 580 i twardego w 15" 570. oba szerokosc 190. na 16" best 1:58.8 na 15" 1 sek szybciej. Zanotowalem ok 10km/h wiecej na prostej startowej (licznikowe oczuwiscie). Jak dla mnie roznica pomijalna a na pewno nie ze wskazaniem na 16" bo jakos 3 sek nie stracilem tylko nieco zyskalem.Anonymous - Pon 18 Cze, 2012 Wydawało mi się, że rozumiem poprzednie kilka stron... ale widocznie:
Tak tylko chciałem usłyszeć Twoją rzeczową odpowiedź na pytanie a nie odbicie piłeczki... no ale cóż.M - Pon 18 Cze, 2012 Na szybko przejrzałem moją mądrą książkę i tak coś mi nawet świta że przy mniejszym profilu opony(większa felga) całość jest sztywniejsza i w mniejszym stopniu występuje "tread distortion" który z kolei ma wpływ na "cornering force" i w związku z tym auto w zakręcie po prostu jest szybsze.
Mówiąc po polsku, w celu wytworzenia siły "zakręcającej" opona się ugina bo musi i odkształca, niski profil odkształci się mniej i mniej też utraci przyczepności.
Co ty na to Kuba?Stf - Pon 18 Cze, 2012
M napisał/a:
Na szybko przejrzałem moją mądrą książkę i tak coś mi nawet świta że przy mniejszym profilu opony(większa felga) całość jest sztywniejsza i w mniejszym stopniu występuje "tread distortion" który z kolei ma wpływ na "cornering force" i w związku z tym auto w zakręcie po prostu jest szybsze.
Wreszcie kur.wa ktoś mnie rozumie.faldzip - Pon 18 Cze, 2012 Na szybko przejrzalem temat i cos mi swita, ze rozmowa jest o dwoch roznych rzeczach - jeden mowi o wiekszym kole, a drugi o takim samym, tylko z wieksza felga.