Ok. Tylko z góry zaznaczę że polityką bardzo z grubsza sie interesuje . I post bedzie próbą przkazania moich pseudo poglądów .
Otóż , wydaje mi się ze za czasów rządów PiS (mam tu na myśli prezydenturę Lecha Kaczyńskiego ) , rząd mocniej stawiał na swoim , nie był marionetką w rękach Rosji czy Niemiec . Może to błędne myślenie ale wydaje mi sie za Polska starała się być takim twardym , współpracownikiem sąsiadów , czy UE. Teraz to co robi Sikorski , Tusk itd wydaje mi sie takim zwykłym mydleniem oczu , zę ktos się z nami jako kraje liczy . Odnoszę wrażenie że przy obecnie prowadzonej polityce zagranicznej , jesteśmy nikim .
To tak moja pobieżna ocena ogółu bez wnikania w konkretne sytuacje.
Podsumowując , dajemy się ruchać z każdej strony
Dajemy ruchać. Piękne. Logika zero. Co Polska może wymusić na Rosji? Nic. Jest mocarstem? Czym zagrozić? Jak już takie wywody piszesz to podpowiedz czym możemy Rosję szantażować? To teraz prosimy o wykład. Oczywiście jak ktoś nie wie co to dyplomacja to pogróżki mu imponują.Anonymous - Czw 20 Lut, 2014 dzik, masz całkowita racje,pisze bez ironi ale zauważ jak jesteś na kolanach to dużo łatwiej cie wyruchać
PiTT, juz wrzucałem,ciekawe ile dostali w łapeAnonymous - Pią 21 Lut, 2014 Żadnych wykładów prowadzić nie będę , ponieważ dupa ze mnie a nie specjalista w tym temacie . Moje oceny i opinie opieram na tych informacjach , które mogę znaleźć w internecie .
dzik napisał/a:
Co Polska może wymusić na Rosji?
A co chciałbyś wymusić ? Oddanie obwodu Kaliningradzkiego ? Przeniesienie produkcji Łady do Polski ? Jest w tej chwili państwo , z którym Rosja tak naprawdę się liczy ?
bizon napisał/a:
no chyba, ze zaczniemy rosnac w sile jako panstwo... znaczy zloza
No być może gdybyśmy nie oddawali wszystkich złóż naturalnych zagranicznym potentatom , to była by szans na wzrost naszej siły , ale jak łupki oddaliśmy za frajer , teraz dobijamy KGHM , to nie spodziewajmy się cudów .
Jak by nie patrzeć mieszkam w najgorszym albo w jednym z najgorszych regionów Polski , i tu naprawdę coraz mocniej widać że bieda i ubóstwo postępuje w zastraszającym tempie .M - Pią 21 Lut, 2014 Rosja, wielka rosja, po odjęciu wpływów z surowców ma pkb mniejsze od holandii - taka to potęga.
Siedzenie pod miotełką w obawie o wywołanie wojny z rosją nie jest żadną formą prowadzenia polityki zagranicznej. Nawet jak obecne władze lizały rosjanom dupę i tak mieliśmy zakazy eksportu żywności jak za "Wojny polsko-ruskiej kaczora".
Ten kraj to kgbowski bandzior, czy dla bandziora będziesz dobry czy zły, dalej będzie bandziorem dla Ciebie.
Siedzenie ciągle cichutko daje właśnie takie efekty jak teraz na ukrainie, brawo.PiTT - Pią 21 Lut, 2014 fajnie jakby było tak pięknie i kolorowo jak niektórzy myślą...
http://wiadomosci.onet.pl...od-polski/fxxep
jeszcze sporo może się zmienić w temacie "przyjaźni" polsko-ukraińskiej
(oczywiście ktoś sprytny zaraz sprawdzi że art. jest z 2011r, ale ludzie się nie zmieniają)Jakarti - Pią 21 Lut, 2014 nic z tego nie będzie..
szkoda tylko ludzi, którzy giną. odejdze Janukowycz to przyjdzie inny Putin-bis + stado oligarchów, którzy sprwaują faktyczne rządy. ludzi szkoda.dzik - Pią 21 Lut, 2014 Jeśli dzisiejsza polityka wobec Rosji to "lizanie dupy" to nikt by słowa nie powiedział w sprawie Ukrainy. Kaczyński od razu by się na ruskich rzucał za stare waśnie, on nie potrzebuje powodu. Jak ktoś chce żyć przeszłością to nic dzisiaj nie zbuduje. To że jest to bandycki kraj nie trzeba nikomu tłumaczyć. Ale gdyby był liczony jako PKB Holandii to żadne z obecnych państw z czołówki by się z nimi nie liczyło.
Po ch* budowac konfilkty z powodu urojeń?M - Pią 21 Lut, 2014 Twoja wypowiedź jest wewnętrznie sprzeczna, nie potrafię się do niej odnieść.M - Pią 21 Lut, 2014 O kórwa http://www.itv.com/news/u...ll-all-be-dead/Jakarti - Pią 21 Lut, 2014 ale, ze co?
nie mowie o tym, ze to jest w jezyku wyspiarzy M - Pią 21 Lut, 2014 Wyobraź sobie taką sytuację, albo coś podpiszesz albo Cię zabiję.
Widzisz tu gdzieś kompromis?Jakarti - Pią 21 Lut, 2014
M napisał/a:
Wyobraź sobie taką sytuację, albo coś podpiszesz albo Cię zabiję.
Widzisz tu gdzieś kompromis?
hehehe
zapewne im tylko przekazał to co powiedział Putin, ustami Janukowycza. potraktowałbym to jako radę niż groźbę. z pewnością za zamkniętymi drzwiami przegadali wszelkie możliwe scenariusze i na żaden "opozycja" nie chciała się zgodzić.
ale oczywiście mógł tego nie mówić na głos faldzip - Pią 21 Lut, 2014
M napisał/a:
Wyobraź sobie taką sytuację, albo coś podpiszesz albo Cię zabiję.
to mnie zawsze ciekawilo w takich sytuacjach - jest sobie okrutny wladca, ktory zabija kazdego kto sie sprzeciwi, to jezeli sprzeciwi sie powiedzmy 2/3 ludzi (bo rzadzi zle) i ich wszystkich wyrżnie, to kim bedzie rządził? kto mu bedzie podatki płacił i na niego zarabiał? na koniec nie bedzie mial co jesc, bo nie bedzie komu hodowac i uprawiac itp.Jakarti - Pią 21 Lut, 2014
faldzip napisał/a:
to mnie zawsze ciekawilo w takich sytuacjach - jest sobie okrutny wladca, ktory zabija kazdego kto sie sprzeciwi, to jezeli sprzeciwi sie powiedzmy 2/3 ludzi (bo rzadzi zle) i ich wszystkich wyrżnie, to kim bedzie rządził? kto mu bedzie podatki płacił i na niego zarabiał? na koniec nie bedzie mial co jesc, bo nie bedzie komu hodowac i uprawiac itp.