siema - Pon 24 Lut, 2014 Ty M, to w gruncie rzeczy jesteś dużym optymistą, jeśli uważasz że nasi politycy przestraszyli się tego, że może ich spotkać podobny los jak ich ukraińskich kolegów
Ja w to jakoś nie wierzę.leszq - Pon 24 Lut, 2014 Ukraina jeszcze długo nie zazna spokoju. Opozycje spajało tylko to że są przeciwko Janukowiczowi. Teraz kiedy ten chowa się gdzieś w norze, opozycja zaczyna się sypać. Kliczke wygwizdują, Tymoszenko nagle wraca do gry. Szykuje się dalsza część chaosu, umiejętnie sterowana z zewnątrz.
Nowy sposób na sfinansowanie startu w Dakarze dzik - Pon 24 Lut, 2014 Nie ma porównania Ukrainy do Polski. Tam największy w Polsce finansowy skandal to codzienność, ktoś by robił problemy z zegarkami jak u Nowaka? Oni żyją w znieczulicy na takie akcje, wiedzieli że władza kradnie i obecnie tylko mogą z bliska obejrzeć te luksusy, ale tajemnicą to nie było. Wychowani są tak że każda władza kradnie a dobra jest ta która nie wali po głowie.
Teraz będzie ciekawie, wschód Ukrainy jest za starą władzą, nowa zdobywa wszystko siłą i nie są to odłamy najbardziej spokojne. Jak się dobiorą do magazynów wojskowych to sami zaczną strzelać ale teraz na wschodzie. Wojna domowa nie jest wykluczona.
Kto u nas ma takie posiadłości?
Trzeci polityk ukraiński ma drzwi otwarte:
arssss - Wto 25 Lut, 2014 Tam dopiero teraz zacznie być ostro. Ludzie,którzy kierują rewolucjami nie nadają się do rządzenia.M - Wto 25 Lut, 2014
siema napisał/a:
Ty M, to w gruncie rzeczy jesteś dużym optymistą, jeśli uważasz że nasi politycy przestraszyli się tego, że może ich spotkać podobny los jak ich ukraińskich kolegów
Ja w to jakoś nie wierzę.
Tak zgadza się, pomimo marudzenia jestem.
Wyobraź sobie że Janukowycz jednego dnia strzelał do ludzi jak do kaczek a drugiego musiał uciekać żeby go nie powiesili. I naszym politykom przypomniała się siła demokracji - majdan to była właśnie piękna lekcja demokracji, ludzie wzięli sprawy w swoje ręce i pogonili "układ".
W polsce też by się to udało gdyby nie okrągły stół który wisi nad naszym krajem od ćwierćwiecza i go toczy. W tym właśnie rozumieniu ukraińcy są w dużo lepszej sytuacji niż my.
U nas takie mendy typu kiszczak, jaruzelski, sb-cy i inna czerwona hołota po pzpr - są cały czas pokazywani jako postaci conajmniej neutralne, u nich to całe towarzystwo zostało wyjebane na zbity pysk. Ukraińcy pogonili układ, u nas układ cały czas jeszcze kręci lody.anjas - Wto 25 Lut, 2014 Mam wrażenie, ze Majdan nie miał niestety nic wspólnego z demokracja.M - Wto 25 Lut, 2014 Mają na pewno więcej wspólnego niż jeden satrapa i kilku oligarchów anjas - Wto 25 Lut, 2014 I jedno i drugie to zaprzeczenie demokracji.
Nie można nazwać demokracją narzucanie woli / rządów przez, jak by nie było, mniejszość społeczeństwa.Bonczek - Wto 25 Lut, 2014 Jak to zwykle bywa, tylko mniejszość ma odwagę zeby wyrazić swoją opinie i zaryzykować swój "chujowy ale stabilny byt". Tak samo jak w życiu codziennym, większość nie ma jaj do działania i wyrażenia swojego, innego niż narzucone przed media/społeczeństwo/"normy", zdania.anjas - Wto 25 Lut, 2014 true, ale nie jest to demokracjąBonczek - Wto 25 Lut, 2014 W rozumieniu definicji nie jest, chyba ze założymy ze większość ludzi jest takiego zdania ale tak jak napisałem wyżej są bierni. Mi sie wydaje ze tak wlasnie jest.
Tak swoją droga próbowałem sobie wyobrazic na jakim poziomie i dlaczego, musza byc morale ludzi skoro zdecydowali sie na powziecie tak radykalnych kroków.anjas - Wto 25 Lut, 2014 Ma rację, wydaje Ci się
Poparcie dla Majdanu i jego przeciwnicy rozkładają się mniej - więcej po równo. Do zagospodarowania jest kilka procent niezdecydowanych, więc wybory mogą znów doprowadzić do władzy Janukowyczopodobnych.M - Wto 25 Lut, 2014 Zadanie Majdanu to nie narzucenie władzy ale doprowadzenie do wyborów i zmniejszenie roli prezydenta co się udało. I teraz ludzie sobie zdecydują w wyborach kogo chcą poprzeć.anjas - Wto 25 Lut, 2014
M napisał/a:
Zadanie Majdanu to nie narzucenie władzy ale doprowadzenie do wyborów i zmniejszenie roli prezydenta co się udało. I teraz ludzie sobie zdecydują w wyborach kogo chcą poprzeć.
Maciek, ale zupełnie niedemokratycznie odsunięto demokratycznie wybranego prezydenta, więc demokracją tego nie nazywajmy.
Racja moim zdaniem zdecydowanie była po stronie Majdanu, bo już samo strzelanie do własnych obywateli jest szczytem najgorszego bandytyzmu. Co nie zmienia faktu, że przewrót był (jest) bardzo niedemokratyczny.dzik - Wto 25 Lut, 2014 To był klasyczny zamach stanu.