To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - O wszystkim i o niczym

mi - Pią 26 Kwi, 2013

o fak - co za technika! o_O
PGmaster - Pią 26 Kwi, 2013

mi napisał/a:

Dokladnie. A w Polsce barany nie moge zrobic na drodze studzienek ktore po miesiącu sie nie zapadaja...

Anonymous - Pią 26 Kwi, 2013

Jesli sie nie myle to w Polsce tez sie mrozi górotwór,w zagłębiu miedziowym robili to przy kopaniu szybów.
mi - Pią 26 Kwi, 2013

się człowiek dowiaduje... Serio - zupełną rybę zrobiłem.
Ile trwa takie mrożenie i jak dużo tej góry zamarza?

was79 - Pią 26 Kwi, 2013

PGmaster napisał/a:
mi napisał/a:

Dokladnie. A w Polsce barany nie moge zrobic na drodze studzienek ktore po miesiącu sie nie zapadaja...

W Polsce ta technika jest znana od wielu lat i stosowana z powodzeniem przy głębieniu wielu szybów.

was79 napisał/a:
PGmaster napisał/a:
mi napisał/a:

W Polsce ta technika jest znana od wielu lat i stosowana z powodzeniem przy głębieniu wielu szybów.

Tym bardziej nie rozumiem czemu nie mozna zrobic porzadnie studzienek na drodze ;)

Mrożone jest około 200-300 m najbardziej wodonośnych,trwa to juz z rok,znaczy samo mrozenie chyba mniej,z rok temu zaczeli instalacje tego.Dokładnie nie wiem bo robie zupełnie co innego.
Koszta tej imprezy są ogromne ale wogóle ten tunel kosztuje krocie bo to juz trzecia próba przekopania sie w tym miejscu,wszystko trwa juz 20 lat.Taka ciekawostka-dzien przestoju TBM to 100 tys euro strat

Cassis - Pią 26 Kwi, 2013

Ciekły azot wpuszczali też do szybu który wykopali pod elektrownią w Czarnobylu. Swoją droga dziś 27 rocznica katastrofy.

PGmaster napisał/a:
was79 napisał/a:
PGmaster napisał/a:
mi napisał/a:

Tym bardziej nie rozumiem czemu nie mozna zrobic porzadnie studzienek na drodze ;)

Bo po co robic takie które sie nie zapadną??Jak sie zapadną to sie zrobi jeszcze raz i zarobi znowu.

rabarbar napisał/a:
PGmaster napisał/a:
was79 napisał/a:
PGmaster napisał/a:
mi napisał/a:

Bo po co robic takie które sie nie zapadną??Jak sie zapadną to sie zrobi jeszcze raz i zarobi znowu.

I biznes sie kreci :)

kamil - Pią 26 Kwi, 2013

widziałem coś takiego na National Geographic
Kenet - Pią 26 Kwi, 2013

W tunelu na wisłostradzie ta solanka chyba nie chce zamarzać, mimo że zima była ostra!
Młody Papież - Pią 26 Kwi, 2013

mi napisał/a:

paanie! technika sprzed 200lat!
nie znalazłem na szybko, ale jeżeli się nie mylę to tunel pod Tamizą tak wygrzebali

M - Pią 26 Kwi, 2013

Możnaby namoknięte wały p. powodziowe tak podmrażać
kamil - Pią 26 Kwi, 2013

po co ?