Techniczne - Klatka - jak ? co ? czemu tak ? ahaaa... rozumiem
jarek-malopolska - Czw 15 Lis, 2012
Przem_106 napisał/a:
Najwczesniej to pozne lato, ale mam jak najbardziej na uwadze Waszą dziuplę. Jestescie w moim rankingu w TOP 3
Też mam taki ranking.. Jak przyjdzie juz co do czego to dopiero bedzie ryyyk.. i wybór faldzip - Sob 17 Lis, 2012 Wyprawa srednio sie udala. Pierwsza kontrola policyjna juz po 5km podrozy, ale tylko dmuchanie i puscili, ale za kolejne 10km ford sie zyebal i koniec jazdy... jarek-malopolska - Sob 17 Lis, 2012
faldzip napisał/a:
za kolejne 10km ford sie zyebal i koniec jazdy
ale w sensie auto zostawiona do klatkowania czy z powrotem w domu?rasta - Sob 17 Lis, 2012 Czeka na lawetę lawety faldzip - Sob 17 Lis, 2012
jarek-malopolska napisał/a:
faldzip napisał/a:
za kolejne 10km ford sie zyebal i koniec jazdy
ale w sensie auto zostawiona do klatkowania czy z powrotem w domu?
W domu. Te 15km jakoś wróciliśmy. Potne zaraz ten złom na zyletki bo już mnie to wszytko zaczyna wqrwiac rasta - Sob 17 Lis, 2012 A co za ford zawiódł bo na pewno nie Focus z Zeteciem Tomcat - Sob 17 Lis, 2012 Rasta,
Odgryzłem sie ! Kamill - Nie 18 Lis, 2012 Może jestem głupi, ale dalej nie rozumie po co wieść auto na drugi koniec polski.
Dobrze że ci się ford w połowie trasy gdzieś nie zesrał Greg - Nie 18 Lis, 2012 [quote="Kamill"]Może jestem głupi, ale dalej nie rozumie po co wieść auto na drugi koniec polski. /quote]
To troche jakby jechać 300km do Poznania na tor - też się może spyerdolić, ale czy nie warto? Gra jest mimo wszystko warta świeczki.
Rasta, jak z Twoim? Chętnie bym zobaczył skończone rury.rasta - Nie 18 Lis, 2012 Troszkę to jeszcze potrwa, bo nie tylko klatka się robi w Morsie, ale jak na razie z tego co widziałem to jest mega profi, ale ja się nie znam jarek-malopolska - Pią 23 Lis, 2012 Panowie, chciałem poruszyć temat "projektowania klatki".. Tzn. jak to wyglada od strony technicznej? Dochodzimy do momentu kiedy trzeba zamontować w aucie klatke i trzeba sie zdecydowac jak ma ona wygladac-jak bardzo ma byc rozbudowana? I co dalej? Mamy jakis ogolny wyjsciowy "projekt-baze" i do tego dokładamy jakiś swoje rozwiazania? Czy projektujemy taka klatke od zera?Mick - Pią 23 Lis, 2012 Jarek,
To może Ci poslużyć za bazę - ba nawet powinno luki - Pią 23 Lis, 2012 jarek-malopolska, Zależy co byś chciał
podstawowa klatka to pałąk główny, boczne, pojedyncze zastrzały w drzwiach, i odnogi do tyłu + jakaś przekątna z tyłu.
a coś rozbudowanego, to krzyże w drzwi, za plecami i z tyłu, przekątna w dachu itd...Jaco - Pią 23 Lis, 2012
jarek-malopolska napisał/a:
Panowie, chciałem poruszyć temat "projektowania klatki".. Tzn. jak to wyglada od strony technicznej? Dochodzimy do momentu kiedy trzeba zamontować w aucie klatke i trzeba sie zdecydowac jak ma ona wygladac-jak bardzo ma byc rozbudowana? I co dalej? Mamy jakis ogolny wyjsciowy "projekt-baze" i do tego dokładamy jakiś swoje rozwiazania? Czy projektujemy taka klatke od zera?
Jak napisał Mick, przy budowaniu załącznikowej klatki, jesteś ograniczony przepisami zawartymi w owym załączniku, jednak opcji jest sporo i wszystko zależy, na co chcesz głównie postawić ( masa/ bezpieczeństwo) i ile masz $, bo wykonanie podstawy a max rozbudowanej to dwie zupełnie inne kwoty.
Oczywiście najlepiej uzyskać jakiś tam kompromis pomiędzy, wagą, a wytrzymałością, ale zawsze coś kosztem czegoś. Ja osobiście uważam, ze warto poświecić parę kilo i trochę $ na kilka rurek więcej w zamian za teoretycznie troszkę więcej bezpieczeństwa ( bo to nigdy nie wiadomo).Kamill - Nie 25 Lis, 2012 Dobra panowie buduje rollbara i potrzebuje kilku rad. Mam do ogarniecia takie 3 opcje.
Z pracy nie moge nigdzie fot wrzucic oprocz picasy - album z fotami, numeracja w podpisie
Glaleria picasa z klatkami
1) Główny pałąk z 1 skośna poprzeczką i lub 1 równoległą do podłogi na dole + z tyłu krzyż z małymi poprzeczkami na pasy - ta opcja widzi mi się najbardziej bo mocowanie pasów jest wygodne tylko czy nie za wąskie ? Czy pasy mogą być zaczepiote na rurce która ma 25-30cm długości ?
2) Na odwrót, główny pałąk krzyż (z takimi blachami trójkątnymi) + z tyłu jeden skos z poprzeczką na pasy - tu mocowanie na pasy jest troche z dupy, bo zostaje jeszcze mniej mniejsca niz w opcji nr1 dla jednego z foteli
3) Dwa krzyże na główny pałąk i na tył + z tylu male poprzeczki na pasy - ta opcja bedzie najcięższa. Plust jest taki że jest głowny pałąk z krzyżem i tył jak w opcji nr1 więc mam gdzie zaczepić pasy.
Czy lepiej dawać krzyz na głównym pałąku czy na tylnym ? Teoretycznie tylny to ochrania tylko bagaznik, więc wydaje mi się że lepiej mieć krzyż na głownym pałąku i dlatego jest opcja 4
4) Krzyz na głownym pałąku + z tyłu poprzeczka równoległa do podłogi (dużo miejsca na przypięcie pasów) i ewentualnie mały skos nie przecinający jej, lub jego brak. - Czyli opcja nr2 bez skosu
Proszę nie patrzyć na sposoby łączenia czy skręcania na fotach, to są foty przykładowe, chodzi o samą koncepcję.
Klatka bedzie całą spawana nie przykręcana, w przyszlosci możliwa rozbudowa do pełnej klaty