To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - O wszystkim i o niczym

kamil - Pon 13 Maj, 2013

dla mnie ciekawostką jest to co piszesz. Jak narazie to Barretta używa tylko Grom, więc chyba każdy kto przyszedłby na strzelnice ze 107 byłby dziwnym widokiem, a karabin sam w sobnie kosztuje jakieś 10 tys usd i rozwala ściany z odległości 2 km :)
hmmm, ciekawe.

chciałbym zobaczyć zwierzyne, która dostaje postrzał z takiego kalibru...

Michał - Pon 13 Maj, 2013

bartli nie strzela - bartli rzuca kulami

mimo ze bez magazynków :]

dzik - Pon 13 Maj, 2013

Od razu dziwnym, jak moja żona rozłożyła ostatnio na zawodach swoją najnowszą zabawkę.

To sedzia powiedział "do serii ocenianej, Pani na stanowisku 2 przypominam o ogniu pojedyńczym, start".

Amunicja do 50-tki po 30PLN sztuka i to jest głównym powodem małej popularności. Mało też długich strzelnic. Kumpel ma 338LM i płaci 15PLN za nabój, coś mu nie lata i nauka drogo kosztuje.

Jakarti - Pon 13 Maj, 2013

ja yebe...
1 naboj 30 zł i wez tu sfinansuj wojne jak tam setkami lecą :rotfl: :rotfl: :rotfl:

was79 - Pon 13 Maj, 2013

Ciekawe, czy ktoś policzył ile ludzkich istnień i cierpień dałoby się oszczędzić, gdyby nie wynaleziono broni
Michał - Pon 13 Maj, 2013

tak ??
a gdzie bym pracował przez ostatnie 10 lat ?? !! :D

was79 - Pon 13 Maj, 2013

i teraz tez cierpisz, za odprawę lanos kupiony, reszta przeżarta i co? ;D
dzik - Pon 13 Maj, 2013

was79 napisał/a:
Ciekawe, czy ktoś policzył ile ludzkich istnień i cierpień dałoby się oszczędzić, gdyby nie wynaleziono broni

Pewnie żadnego, jak masz jakiś plan i 100tyś ludzi w tym przeszkadza to ich wytniesz mieczami jak nie będziesz mógł zastrzelić. W Rwandzie potrzebowali broni palnej by wyciąć miliony?
"Bóg stworzył ludzi, Samuel Colt uczynił ich równymi" - to jest dość prawdziwe wg mnie.

Michał napisał/a:
bartli nie strzela - bartli rzuca kulami

Kiedy w końcu zaczną produkować tego msbs'a?

was79 - Pon 13 Maj, 2013

Tak sobie to tłumacz, chociaż kontrakty Mil-tecu rzeczywiście w Rwandzie nie były ogromne - skromne 4,6 mln na fakturach
kamil - Pon 13 Maj, 2013

czy mi się dobrze wydaje czy DPMka jest na standardowe 7,62 mm ?
Dzik, podsumowując...do wojny Twoja rodzina jest przygotowana ;D

dzik - Pon 13 Maj, 2013

kamil napisał/a:
czy mi się dobrze wydaje czy DPMka jest na standardowe 7,62 mm ?
Dzik, podsumowując...do wojny Twoja rodzina jest przygotowana ;D

7,62x54R, przy tej masie broni nie czuje się wogóle energii tego naboju.
A skubany jest dość mocny, tutaj blacha pancerna 10mm:

Nad dziurą jest 90 trafień z AK, małe wyczuwalne pod palcem wgniecenia, dziura z tej amunicji właśnie, to częściowe przebicie niżej nie doszło do skutko bo blacha nie była zamocowana i poleciała do tyłu co zamortyzowało trafienie.

Mamy trochę zapasów ;)

kamil - Pon 13 Maj, 2013

fakt robi robotę, pocisk dłuższy niż standardowy do kałacha, więc i energii znacznie więcej. Wracając do tematu jak się ma siła ognia DPMki do RPK ? Pytam bo znajomy strzelał i mowił, ze bardzo przyzwoicie.
dzik - Pon 13 Maj, 2013

z RPK nie strzelałem ale jakbym miał wybierać to jego, w sumie to przerośnięty kałach przystosowany do dłuższych serii. DPM'ke zastąpił RKM-D i raczej do jego trzeba porównać.

Teraz sprawdziłem masę amunicji, 16 vs 22g mniejsza różnica niż się spodziewałem, ale RPK waży połowę DPM więc można jej zabrać więcej. Za samą różnicę masy zabierzesz o ok 300szt więcej amunicji. Biorąc pod uwagę że stracili 50% energii urywając 25% masy to kiepski wynik, ale 7,62x54R mocno grzeje.
Jak niosłem ze sklepu DPM'kę, trzy talerze i 200szt amunicji to po 500m i trzech piętrach miałem dosyć.

DPM ma swój urok, ale to typowa broń do bólu prosta. Wali z otwartego zamka który przypomina masą małe kowadło, sam szkielet jest na tyle solidny że pewnie można by było sporo z wagi urwać bez ubytku funkcjonalnośći. By go rozłożyć potrzeba sporo siły. Talerze są ciężkie. Jest to przykład broni która uwala rewolucję nt broni z drukarki 3D, DPMK'e może zrobić kowal.

Anonymous - Pon 13 Maj, 2013

Dyskusja jak w woju na kompani
Ja,za radą Dzika, chce sobie zrobić prezent na imieniny w postaci jakegoś czarnoprochowego rewolweru

filomatic - Pon 13 Maj, 2013

mała dygresja - w poprzednim moim poście wkradł się jakiś drobny fakap

obawiam się, że mamy w rodzinie nowego członka :jupi:

PS. dzięki Grzesiek!!