To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - O wszystkim i o niczym

pum - Pon 27 Maj, 2013

M ale argumentacja jest taka, że ludzie pracujący w supermarketach chcieliby być z rodzinami. Cała reszta słabo opłacanych pracowników co robią w niedzielę też...

Nie kumam czemu ma być zakaz handlu, ale zakaz produkcji już nie?

Ja tu widzę nacisk kościoła (tudzież kościelnie zorientowanych politykierów), który przejmuje się tymi co ganiają w niedzielę do centrów handlowych, a nie biednymi wyzyskiwanymi pracownikami biedrony.

Jakarti - Pon 27 Maj, 2013

ale nad czym Wy tu debatujecie. przeciez to jest jasno powiedziane w uzasadnieniu projektu
z idei chrzescijanstwa plynie ten glos!! :D

Niemy - Pon 27 Maj, 2013

następny popier....ny pomysł naszego cudownego rządu zmierzający ku poprawie gospodarki :wall:

jest całe mnóstwo osób, które chciałoby pracować w niedzielę, wystarczyłoby wprowadzić przepis nakazujący zapłatę np 200 lub 300% stawki za pracę w niedzielę i wszyscy byliby zadowoleni.

was79 - Pon 27 Maj, 2013

Tak jest w górnictwie i ludzie chcą iść do pracy, bo jest płatne dodatkowe 100%
Anonymous - Pon 27 Maj, 2013

Niemy napisał/a:
następny popier....ny pomysł naszego cudownego rządu zmierzający ku poprawie gospodarki

Od kiedy PIS, RP i SP są w rządzie? ;)

PiTT - Pon 27 Maj, 2013

jak to pomysł PISu to jestem absolutnie przeciwny :rotfl:

Cytat:
projektu, pod którym podpisali się posłowie PiS, PO, PSL i SP.

także tego... banda kre^^^ów.

Niemy - Pon 27 Maj, 2013

AleX napisał/a:
Od kiedy PIS, RP i SP są w rządzie? ;)

sorki, zbulwersowałem się, naszych wspaniałomyślnych (p)osłów mogłem napisać ;)

Kenet - Pon 27 Maj, 2013

pum napisał/a:
Ja tu widzę nacisk kościoła (tudzież kościelnie zorientowanych politykierów), który przejmuje się tymi co ganiają w niedzielę do centrów handlowych, a nie biednymi wyzyskiwanymi pracownikami biedrony.

+1

To chyba jeden z pomysłów tzw. polityki prorodzinnej. Zróbmy zakaz handlu w niedzielę, to rodziny z dziećmi pójdą do kościoła. Nie widzę innego powodu. Ja pracowałem w niedziele, ba kiedyś kończyłem tydzień pracy w sobotę o 4 rano, a zaczynałem o 18 w niedzielę. Ale miałem z tego dobry jak na tamte i nawet obecne czasy hajs, nie narzekałem. W obecnej pracy też często pracowałem w niedziele - minus taki, że nie dasz w palnik w sobotę, ale już wolny poniedziałek i wtorek robił robotę :]

Zap...lać czeba, ale argumentowanie zakazu troską o rodziny na zakupach i pracowników marketów jest słabe. Nikt nikomu nie nakazuje jak ma spędzać wolny czas sam czy z rodziną i niech tak zostanie.

Mi w zasadzie lata ten zakaz handlu w niedziele (nie robie zakupów w niedziele i hipermarketach) ale staram sie zrozumiec ludzi którzy muszą zapierdalać w niedziele za drobne (ja pracuje/pracowałem w kazdy dzien tygodnia,w nocy,w święta,w sylwestra,tysiące kilometrow od domu i nie narzekam).A tu odnosze wrazenie ze banda egoistów mysli tylko o swojej wygodzie.
Kamill - Pon 27 Maj, 2013

rabarbar napisał/a:
Mi w zasadzie lata ten zakaz handlu w niedziele (nie robie zakupów w niedziele i hipermarketach) ale staram sie zrozumiec ludzi którzy muszą zapierdalać w niedziele za drobne (ja pracuje/pracowałem w kazdy dzien tygodnia,w nocy,w święta,w sylwestra,tysiące kilometrow od domu i nie narzekam).A tu odnosze wrazenie ze banda egoistów mysli tylko o swojej wygodzie.

A jak by Ci tak zakazali pracy w niedziele (tam na wyjeździe) i siedział byś 24h w hotelu zamiast pracować był byś zadowolony ?

Bardzo
Kamill - Pon 27 Maj, 2013

rabarbar napisał/a:
Bardzo

Ja natomiast nie i wolał bym, żeby wybór pozostał po stronie osoby która ten wysiłek ponosi, a nie kogoś kto nie ma o tym najmniejszego pojęcia.

PiTT - Wto 28 Maj, 2013

ja nie będę obiektywny bo mnie po prostu wkoorwia jak widzę tłum ludzi w centrum handlowym, nawalone w knajpach tak jakby w domu nie można było zrobić obiadu, całe rodziny z dziećmi
chodzą ja zombie po sklepie...
taka polska tradycja, idziemy na obiad do sfinksa... stać nas! niech biedaki robią sobie w domu hohohoh! :lol2:
dlatego dla mnie nawet i sobota może być zamknięta
jak mam coś kupić lub załatwić to zrobię to w ciągu dnia albo po pracy przed 22
pozostałe rzeczy kupie w internecie :)
przodownicy pracy... co powiecie na dyżur we wszystkie dni wolne ustawowo, przecież wtedy też masa ludzi się kręci i nie ma co ze sobą zrobić, chętnie zostawią swoje ciężko zarobione w korpo piniendze :D

oczywiście żartuję sobie, podstawa to wolność wyboru, nie powinno się nikomu niczego ogarniczać, ale jest w tym ziarnko egoizmu bo myślimy tylko z poziomu konsumenta który wymaga... jest natomiast spora cześć osób która zapewne nie ma wyboru i niedziela w pracy jest koniecznością
tak sobie teraz myślę że nie potrafię sobie przypomnieć kiedy ostatnio byłem w niedzielę w jakimś centrum handlowym...

PiTT - Wto 28 Maj, 2013

no i jedna kluczowa kwestia, skoro tak wszystko powinno być otwarte w niedziele to czemu jest tak że w zasadzie jedynie centra handlowe są otwarte?
czemu salonów samochodowych nie otwierają a jak już to do 13?
ja bym sobie chętniej poszedł do salonu obejrzeć i przejechać się autem niż pooglądać witryny sklepowe
spraw urzędowych też się nie załatwi... więc suma sumarum niedziela handlowa jest wyłącznie zaspokojeniem zachcianek WIELU osób, które nie mają innego pomysłu na spędzenie wolnego dnia
nie przemawiają do mnie argumenty w stylu "przecież tylko w niedzielę mogę to załatwić"
wolny wybór to właśnie to co w ustawowo dzień wolny od pracy będą robić ludzie, czy spędzą go przed telewizorem czy na rowerze a może upalając na kargo...
kaman, kto jak kto, ale nie sądzę Panowie że rajcuje Was chodzenie na zakupy w niedzielę :D

i absolutnie żadnych wycieczek do kościoła w tym czasie!
;D