To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - O wszystkim i o niczym

PiTT - Wto 16 Lip, 2013

najskuteczniejsze auta na buraków cwaniaków to największe modele audi/bmw/mercedesa i koniecznie z ciemną szybą... jakoś działa łagodząco ta nuta niepewności ktoś może siedziec za kierownicą w takim krążowniku :)
Kenet - Wto 16 Lip, 2013

Ya yebie:

PiTT - Wto 16 Lip, 2013

to jest chyba jakiś kiepski żart :wall:
ja yebe, ależ trzeba mieć zryty łeb żeby coś takiego publikować

Barejka - Wto 16 Lip, 2013

dno i meter mułu o_O
Młody Papież - Wto 16 Lip, 2013

ale fajne :jupi:
Bonczek - Wto 16 Lip, 2013

dzik napisał/a:
Jak ja na dwupasmówce wyprzedzam przy 130 jadących 100 to mam w dupie że zaraz się pojawi ktoś lecący 200. Nie wyprzedam z prędkościa +1 tylko sprawnie ale jak ktoś zapierdala w opór to już jego problem

Jak typowy turas na niemieckim autobahnie :] co z tego, że ktoś jedzie szybciej i jemu powinieneś ustąpić skoro Ty jedziesz "dobrze".

Święty - Wto 16 Lip, 2013

M napisał/a:
A co sądzicie o takiej samowolce na drodze?

do piachu z takimi...

Bad-i - Wto 16 Lip, 2013

Najlepiej jest na a2 z Berlina do Warszawy.

Do Strykowa jest OK, ale pozniej juz kazdy uwaza ze jak jedzie 15o to nie musi puszczac tego z tylu. Ostatnio widzialem dzieki temu dobry dym :)

M - Wto 16 Lip, 2013

opowiadaj :D
dzik - Wto 16 Lip, 2013

Bonczek napisał/a:
dzik napisał/a:
Jak ja na dwupasmówce wyprzedzam przy 130 jadących 100 to mam w dupie że zaraz się pojawi ktoś lecący 200. Nie wyprzedam z prędkościa +1 tylko sprawnie ale jak ktoś zapierdala w opór to już jego problem

Jak typowy turas na niemieckim autobahnie :] co z tego, że ktoś jedzie szybciej i jemu powinieneś ustąpić skoro Ty jedziesz "dobrze".

Ty weź przeczytaj dokładnie co napisałem, nie lecę non stop lewym, patrzę w lusterku zanim wyprzedzę i wracam ale jak ktoś zapierdala 200+ to rozpierdala właśnie jazde innym i nie dziwne że trafia na tych jadących 150. Jadę 120 prawym, zbliżam się do tego co jedzie setką, a tu w lusterku coś leci, to ja muszę zwolnić żeby sobie pozapierdalał dalej, tak jakby ten najszybszy miał pierwszeństwo. Ja uważam że jak sam lecę grubo ponad limit to mój interes by sobie z tym radzić i wszyscy nie mają mi spierdalać bo walę dlugimi 500m wcześniej.

M - Wto 16 Lip, 2013

Piotrek:

KODEKS DROGOWY
Rozdział 3
Ruch pojazdów
Oddział 6
Wyprzedzanie
Art. 24.

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;
2) kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;
3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.

I tutaj z jednej strony jedziesz niezgodnie z przepisami,
z drugiej strony jesli wczesniej sygnalizowales manewr kierunkiem to ten za tobą nie może rozpocząć manewru wyprzedzania twoim kosztem bo to ty rozpoczales go pierwszy.
Tu sie pojawia tylko kwestia czy widziales typa czy nie i czy mogles poczekac.

dzik - Wto 16 Lip, 2013

M napisał/a:

2) kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;

M, głośno i wyraźnie, nie wyskakuje nigdy przed zapierdalaczy przed maskę by musieli zwalniać. Ale są sytuacje kiedy zaczynam wyprzedzać trzy tiry pod rząd, lece wtedy 140-150 i pojawia się młody gniewny który w tym czasie zdążył się pojawić i leciał 200. Mam spieprzać za wszelką cenę, przyspieszać do 200?

Więc nie łamie tutaj przepisu który wskazałeś.

Bonczek - Wto 16 Lip, 2013

dzik napisał/a:
Ale są sytuacje kiedy zaczynam wyprzedzać trzy tiry pod rząd, lece wtedy 140-150 i pojawia się młody gniewny który w tym czasie zdążył się pojawić i leciał 200. Mam spieprzać za wszelką cenę, przyspieszać do 200?

Twoje ostatnie pytanie zawiera od razu odpowiedź ;)

Może warto zrobić symulację w jakiej odległości musi być od Ciebie ktoś kto leci 2 paki gdy Ty lecisz 1,5 żebyś mógł bezpiecznie minąć 3 tiry nikomu nie zaburzając jazdy :rotfl:

EDIT:

W zasadzie to co wkleił Maciek wystarcza.

M napisał/a:
1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;

dzik - Wto 16 Lip, 2013

Bonczek napisał/a:

Może warto zrobić symulację w jakiej odległości musi być od Ciebie ktoś kto leci 2 paki gdy Ty lecisz 1,5 żebyś mógł bezpiecznie minąć 3 tiry nikomu nie zaburzając jazdy :rotfl:

Obrońca uciśnionych zapierdalaczy co liczyć nie potrafi ;D

Długość kolumny, spokojnie 100m, do tego 40 na wyjechanie i zjechanie. 150m do wyprzedzania przy różnicy prędkości ok 14m/s plus rozpędzanie 100 do 150 to daje spokojnie 20s na lewym. W tym czasie lecący 220 zbiża się do Ciebie o 400m. A jak wyprzedzasz przy 130 to robisz to powiedzmy 30s a zapierdalacz 750m, czyli poza obrębem widoczności.

I o takich sytuacjach mówimy, zaczynasz wyprzedzać przy róznicy 30km/h do wyprzedzanego, było pusto a później ktoś biedny musiał zwolnić.

To są drażliwe tematy ale nie życzę nikomu by trafiło na motocyklistę. Chcesz wyjechać z uliczki, a spokojny wyjazd to conajmniej 5s, w takim czasie jadący 200 przejeźdza prawie 300m.

Każdy ma swoje zdanie i jak dla mnie EOT.

M - Wto 16 Lip, 2013

ja tam nie oceniam, tzn jak ktoś ma przelotowa 180 to nic mu się nie stanie jak zwolni na chwilowe. Powrót do takiej prędkości to moment. Trzeba się dopasować do reszty uczestników i sobie nie przeszkadzać - tak sobie myśle.