To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - O wszystkim i o niczym

bizon - Sob 09 Lis, 2013

GeKo napisał/a:
nie mam pojęcia co na to przepisy, ale dla mnie wina Vectry jak uj. Podwójna ciągła i tyle, na dodatek przy pasie do lewoskrętu.

No właśnie nie do końca. Jak dziś pamiętam, jak jechałem w kumplem, taka sama sytuacja, dostaliśmy w bok i mandat był za nie upewnienie się w lusterku, czy ktoś nie wyprzedza (mimo, że go tam nie powinno być).

Anonymous - Sob 09 Lis, 2013

ale kto ponosi wine za spowodowania wypadku ?

http://www.infor.pl/prawo...a-lewoskret.htm

GeKo - Sob 09 Lis, 2013

bizon, Też przy podwójnej ciągłej? i miejscem wyznaczonym do skrętu. To mnie ciekawi. Jak jest przerywana to sprawa oczywista.
Młody Papież - Sob 09 Lis, 2013

ale pojedyncza czy podwójna przerywana?
GeKo - Sob 09 Lis, 2013

potrójna

aaa... to tak, tak, sprawa oczywista.
M - Sob 09 Lis, 2013

Temat nie ważny, byle by piana nie opadała

nie wnosisz nic do tematu
bizon - Sob 09 Lis, 2013

przejscie dla pieszych, podwojna ciagla przed i po, potem przerywana bo skret w lewo na stacje. no i my skecilismy a typ w nas przylozyl wyprzedzajac.
dzik - Sob 09 Lis, 2013

tylko że jest takie popieprzone orzecznictwo że najważniejsze jest na świecie pierwszeństwo przejazdu, nie jest ważne czy jedziesz chodnikiem, ważne że masz pierwszeństwo, takie absurdy wychodziły jak cfaniaki omijały korki po wysepkach i walili w wjeżdzających z podporządkowanej, tak samo nie jest ważne że w mieście ktoś zapier*lał 2PLN i mu wyjechałeś a miałeś szansę go zobaczyś na 2s przed dzwonkiem, miał pierwszeńśtwo
pum - Sob 09 Lis, 2013

kto w takiej sytuacji patrzy czy ktoś go nie wyprzedza? człowiek by nie jechał tylko musiał łbem kręcić do okola szyi...
bizon - Sob 09 Lis, 2013

jak dla mnie to tez jest powalone, ale rowniez jak dzis pamietam, ze na kursie mnie uczyli, ze jak bede jechal droga dwujezdniowa i bede skrecal w lewo i pod prad bedzie napierac karetka i jej zajade droge, to bedzie moja wina. kompletny bezsens, ale taka interpretacja 'skads'.
Barejka - Nie 10 Lis, 2013

co z tego ze to jest pojazd uprzywilejowany powinni dostac 500 na glowe za wlasna glupote bo widac bylo przez kilka sekund ze koles sie wychyla chyba ze chcieli wlasnie jego wyprzedzic bo wedlug ich chcial wyprzedzic ten ciezarowke :rotfl:
M - Nie 10 Lis, 2013

pum napisał/a:
kto w takiej sytuacji patrzy czy ktoś go nie wyprzedza? człowiek by nie jechał tylko musiał łbem kręcić do okola szyi...

Ja zawsze patrzę, czy skręcam w lewo na dwupasowej/dwujezdniowej czy wyprzedzam.
Pamietam jak dzis jak na lubelskiej maluch skrecal w lewo a nas zaczal wyprzedzac fiaturą i załadował przy stówie centralnie w bok malucha.
Trzeba mieć oczy do okoła głowy a jak sie wiezie dzieci to dwa razy.

Kamill - Nie 10 Lis, 2013

Podobno policja czesto interpretuje na nie korzysc skrecajacego. Sad natomiast odwrotnie. Wiec pierwsza rzecz to nie przyjmowac mandatu.