Pomysł dobry - bo zawias/hamulec taki sam jak w 16V czyli dobrze jedzie i hamuje a silnik
łatwiejszy w przerabianiu a przez prostotę konstrukcji mniej awaryjny. Dodatkowo dzięki 8v
tańsze częsci do niego są - np. wałek kosztuje 1200PLN a nie 2400PLN 16V jak do saxo, i
dosyć łatwo nadmuchać 115KM a wtedy juz jeżdzi.
bez wspomagania to hymmm malo przyjemnie sie tym jezdzi na codzien.
reszta to prawie same plusy :Dsaxorulez - Pon 18 Gru, 2006
Loko napisał/a:
Saxo ma natrysk na denko tłoka?
tak
niezły lans co?Loko - Pon 18 Gru, 2006 No nie spodziewałem się po nim , a jak to jest ze zużywaniem oleju przy natrysku na denko? Zwiększa sie czy nie zwieksza, bo różne plotki i mity w tym temacie krążą.M - Pon 18 Gru, 2006 Zwiększa... przynajmniej w H.saxorulez - Pon 18 Gru, 2006 NIe w saxo sie nei zwiększa... a niby dlaczego w H sie zwiększa??
Przecież to się dzieje grawitacyjnie (przynajmniej w saxo) pod każdym tlokiem są umieszczone rurki które zwęzaja sie w kierunku tłoka i jak wiadomo olej pracuje pod pewnym ciśnieniem wpadajac z jednej strony wypada z drugiej natryskujac na denko tłoka. Jest to proces ciagły.M - Pon 18 Gru, 2006
saxorulez napisał/a:
NIe w saxo sie nei zwiększa... a niby dlaczego w H sie zwiększa??
Przecież to się dzieje grawitacyjnie (przynajmniej w saxo) pod każdym tlokiem są umieszczone rurki które zwęzaja sie w kierunku tłoka i jak wiadomo olej pracuje pod pewnym ciśnieniem wpadajac z jednej strony wypada z drugiej natryskujac na denko tłoka. Jest to proces ciagły.
Olej paruje saxorulez - Pon 18 Gru, 2006 Chyba w hondach..
Seryjne Saxo moje - oleju nie brało, miłosza 170kkm oleju nie bierze. NIe wiem jak u innych.. mi teraz bierze ale to dlatego ze jest na luźno skręcony.M - Pon 18 Gru, 2006
saxorulez napisał/a:
Chyba w hondach..
Seryjne Saxo moje - oleju nie brało, miłosza 170kkm oleju nie bierze. NIe wiem jak u innych.. mi teraz bierze ale to dlatego ze jest na luźno skręcony.
No widzisz Moze wszystkie H sa skrecone za luzno Loko - Pon 18 Gru, 2006 Skręcone na luźno to raczej nie są, może po prostu taki silnik że żlopie olej.saxorulez - Pon 18 Gru, 2006 to że żłopie to nic złego...
bo w małych ilosciach jest ok.Loko - Pon 18 Gru, 2006 Jasne że tak, nawet w instrukcjach obsługi zdaża się że jest napsane dopuszczalne normą zużycie oleju.Niemy - Pon 18 Gru, 2006
Loko napisał/a:
Jasne że tak, nawet w instrukcjach obsługi zdaża się że jest napsane dopuszczalne normą zużycie oleju.
szczegolnie w Oplach, tylko ze tam to juz lekka przesadastrick - Pon 18 Gru, 2006
Niemy napisał/a:
szczegolnie w Oplach, tylko ze tam to juz lekka przesada
Słyszałem że znajomemu Vectra spaliła 2l na 1200km