To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Sprzedam/Kupie/ZakupyGrupowe - [k] 3 laptopy

anjas - Czw 09 Sie, 2007

eM napisał/a:
Co do openoffica - imho od roku jest juz lepszy od ms,
jesli ktos nie potrzebuje grzebac sie w accesie to ejst OK

próbowałem niedawno z najnowszą wersją i ciągle jest problem z kompatybilnością z MsOffice

Loko - Pią 10 Sie, 2007

To jest racja o ile nie mialem problemów z tekstem, tak z tabelkami, podziałami stron, i wszystkimi duperelami "ustawiającymi tekst" były problemy, pozostaje mieć nadzieje ze naprawia to jak najszybciej, bo taka opcja w szczególnośic dla firm jest mocno ciekawa.

Jak tak zastanowiłem się głebiej to właśnie te problemy z tekstem plus niedziałąjący na linuxie LFS :( i gmail notifier to jedyne aspekty które powstrzymują mnie przed całkiowitą przesiadką na linuxa, gdyby nie to z miłą chęcia porzuciłbym windowsa, który wytrzymuje u mnie miesiać dokładnie jeden miesiac i jego praca staje sie tragiczna i formacik. Co miesieczne formatowanie kompa jest troszke uciazliwe, na linuxie wszystko hulało i nic sie z nim nie działo.

M - Pią 10 Sie, 2007

LFS działa pod linuksem tylko trzeba troche sie nadlubać - ale to juz detal.
Co do ms office - moge wymienic przynajmniej pare przykladow gdzie sam produkt ms nie jest kompatybilny z nowszymi / starszymi wersjami np w przypadku głupich tabelek ze zdjeciami potrafi wszystko rozwalic.
Gdybym mial organizowac duze biuro bez konkretne specyfikacji aplikacji to bym wcale sie nie wahal i zrobil wszystko na opensource.

Anonymous - Sob 11 Sie, 2007

Piotras napisał/a:
Odpowiedź Pani z Microsoft UK na pytanie jakie prawa do downgradu ma windows vista

We have received this question countless times. We are able to answer this question quickly and accurately based on the OEM Vista Business Microsoft Software Licence Terms which state OEM Vista Business can be downgraded to Windows XP Professional, Windows XP Professional 64-Bit Edition and Windows XP Tablet-PC Edition

Tak na marginesie. Znam panne która pracowała w microsofcie tłumaczyła licencje na polski. Stwierdziła, że ile prawników tyle interpretacji tych licencji.

Potwierdzam - można robić taki downgrade. W Dell'u mamy nawet dostepa taka opcje, że kupujac nowego kompa można go zamowic z licencją (naklejką) Vista Business a fabrycznie będzie zainstalowany XP Pro :)

Z Vistą jest ten problem, że jest dziurawa. Ja, tak jak i większość moich korporacyjnych klientow, nie zainstaluję Visty dopóki nie pojawi sie do niej przynajmniej Service Pack 1.

Office 2007 jest zajebisty ale wymaga minimum 2GB RAM. Trzeba się tylko do niego przyzwyczaić.

Pozdro

dzik - Nie 19 Sie, 2007

A ja wlasnie mam nowa zabawke dla siebie.
Hp 6910p, nie wiedzialem co kupic do momentu jak go nie zobaczylem.

Wszystko tak jak chcialem.

14,1", T7300

Tanszy od D630, obudowa magnezowa. Na bank D610 ma ordynarny plastik tak nawiasem mowiac.
zalety w stosunku do dell'a
- cena
- wyglad, jak dla mnie lepszy HP, taki ladniejszy D430
- super jakosc wykonania, jestem zaskoczony, zdecydowanie lepsza od della
- bateria montowana w taki sposob ze mozna podpinac baterie roznej pojemnosci + dodatkowa
- czytnik linii papilarnych, taki bajer ale dziala, w D630 opcja
- czytnik kart SC, nie wykorzystuje, D630 podobno ma
- czytnik sd/mmc nie wiem czy ma D630, ale korzystam
- rozne stacje dokujace
- wbudowany modem 3G(!), dell w PL nie ma w ofercie, tylko vodafone z tego co wiem
- akcelerometr, narazie pod MS uzywa go tylko systemowy driveguard ale pod linuksem jest swobodny dostep do pelnych odczytow 3D do 6G
- firewire
- usb z lewej i prawej strony, dobry pomysl
D630 to ma: ale dla mnie istotne zalety:
- trackpoint
- matowa matryca
- xp

Nic lepszego nie potrafilem znalezc.

szymlorek - Nie 19 Sie, 2007

Wszystcy tak o tym linuksie a ja zassałem go z neta nagrałem na płyte i nie wiem co dalej- jak to odpalić i zainstalować :D
dzik - Nie 19 Sie, 2007

ale ktorego linuksa?
sciagnij sobie ubuntu live-cd, wypal i odpal z plyty kompa

szymlorek - Nie 19 Sie, 2007

Mam SLAX 5.1.8.1i nie wiem z czym to się je.

Ok ściągam więc tego ubuntu, mam nadzieje że bedzie bardziej przyjazne takim lewusom informatycznym jak ja ;)

dzik - Nie 19 Sie, 2007

slax to klon slackware, kiepski pomysl na poczatek ;)
Loko - Pon 20 Sie, 2007

szymlorek napisał/a:
Mam SLAX 5.1.8.1i nie wiem z czym to się je.

Ok ściągam więc tego ubuntu, mam nadzieje że bedzie bardziej przyjazne takim lewusom informatycznym jak ja ;)

Ubuntu jest totalnie przyjazne, wkońcu sam go urzywałem :D :D :D

M - Pon 20 Sie, 2007

Heheh wieczne pytanie o linuksa...
pamietam ze kiedys niesmiertelne bylo pytanie
"Mam neostrade i chcialbym postawic firewall na linuksie, jak to zrobic?"

Anonymous - Wto 21 Sie, 2007

dzik napisał/a:
A ja wlasnie mam nowa zabawke dla siebie.
Hp 6910p, nie wiedzialem co kupic do momentu jak go nie zobaczylem.

Wszystko tak jak chcialem.
(...)
Nic lepszego nie potrafilem znalezc.

Dziku, wybrałeś bardzo dobry komputer.
Jeśli chodzi o Twoje porównanie z D630 to niestety w kilku punktach nie masz racji. To jednak nieistotne - najważniejsze, że jesteś zadowolony.

Z ciekawości spytam - ile dałeś?

dzik - Wto 21 Sie, 2007

Karaś napisał/a:

Jeśli chodzi o Twoje porównanie z D630 to niestety w kilku punktach nie masz racji. To jednak nieistotne - najważniejsze, że jesteś zadowolony.

Wiem ze moglem sie pomylic, chetnie sie dowiem gdzie.
Narazie ze swojego jestem baaardzo zadowolony :)

Dalem niecale 5kPLN ze stacja.

Anonymous - Śro 22 Sie, 2007

dzik napisał/a:
Karaś napisał/a:

Wiem ze moglem sie pomylic, chetnie sie dowiem gdzie.
Narazie ze swojego jestem baaardzo zadowolony :)

Dalem niecale 5kPLN ze stacja.

Prońcie bardzo:

dzik napisał/a:
Tanszy od D630, obudowa magnezowa. Na bank D610 ma ordynarny plastik tak nawiasem mowiac.

Pogrzebałem w archiwum - okazało się, że obaj mamy rację ->

dzik napisał/a:
zalety w stosunku do dell'a
- cena
no nie do konca jestem przekonany - mamy teraz promo na D630:
- Procesor Intel Core 2 Duo T7300 (2.0GHz/4MB/800MHz)
- Vista Business PL (tak jak wcześniej pisałem, fabrycznie można sobie zrobić XP)
- Matryca LCD 14.1” WXGA (1280x800)
- Pamięć systemowa 2GB 667MHz RAM
- Dysk twardy 160GB SATA 7200rpm (przy Vista powinno być 7200rpm)
- Zintegrowana karta graficzna Intel GMA X3100
- Nagrywarka DVD +/-RW +soft
- Karta WlFl 802.1 1 a,b,g (mozna zmienic karte na a,b,g,n)
- Bluetooth 2.1
- 3-letni międzynarodowy serwis u klienta w następnym dniu roboczym
- 3 letnia ochrona od nieszczęśliwych wypadków CompleteCare - 3 razy możesz rozwalić komputer w ciągu 3 lat
- cena 3333pln netto + transport

Powyzsza konfiguracje mozna dowolnie modyfikowac, oczywiscie za dopłatą.
dzik napisał/a:

- wyglad, jak dla mnie lepszy HP, taki ladniejszy D430
Zależy od gustu.
dzik napisał/a:
- super jakosc wykonania, jestem zaskoczony, zdecydowanie lepsza od della
To jest sprzet tej samej jakości. Niedowiarków zapraszam do biura w celu sprawdzenia organoleptycznego :)
dzik napisał/a:

- bateria montowana w taki sposob ze mozna podpinac baterie roznej pojemnosci + dodatkowa
Dell daje do wyboru 3 wielkości standardowej baterii - największa wystaje z przodu tworząc palmrest- wygodna sprawa, sam używam. Dodatkową baterię można wrzucić do wnęki napędu CD. Ta sama funkcjonalność, tylko troche inaczej :)
Bateria ładuje sie do 80% pojemności w ciągu 1h, w 2h do pełna - HP Ci tego nie da.
dzik napisał/a:

- czytnik linii papilarnych, taki bajer ale dziala, w D630 opcja
W Dellu wszystko jest opcją - wybierasz sobie dowolną konfigurację...
dzik napisał/a:

- czytnik kart SC, nie wykorzystuje, D630 podobno ma
zgadza się
dzik napisał/a:

- czytnik sd/mmc nie wiem czy ma D630, ale korzystam
nie ma - drugi punkt dla Dzika :)
dzik napisał/a:

- rozne stacje dokujace
Dell ma dwa uniwersalne typy stacji dokujących, które pasują do wszystkich notebooków Latitude oznaczonych literką D oraz stacji roboczych Precision. Czyli stacja dokująca od D610 pasuje do D630.
Dodatkowo do małych modeli np.: D410, D420 są dedykowane stacje dokujace.
dzik napisał/a:

- wbudowany modem 3G(!), dell w PL nie ma w ofercie, tylko vodafone z tego co wiem

U dwoch duzych operatorow, poza Era, wykupujac abonament, można zamówić sobie zamiast standardowego modemu na PCIMCIA/ExpressCard wewnetrzny modem HDSPA do DELLa. Juz model D620 byl gotowy do pracy z wewnetrznym modemem.
Od Jesieni bedzie opcja kupowania fabrycznie zainstalowanych modemow. Ale póki co faktycznie plus dla HP, bo już masz zainstalowany. Jesli bedziesz bral nowty abonament u operatora GSM to poproś o rabat i nie bierz od nich żadnego modemu - powinni zejść około 400pln w skali całej umowy.
dzik napisał/a:

- akcelerometr, narazie pod MS uzywa go tylko systemowy driveguard ale pod linuksem jest swobodny dostep do pelnych odczytow 3D do 6G
Nie wiem o co cho więc się nie wypowiem
dzik napisał/a:

- firewire
D630 też ma :)
dzik napisał/a:

- usb z lewej i prawej strony, dobry pomysl
2xUSB z tyłu i 2xUSB z boku w D630 to też nie najgorszy pomysł :)

No to by było na tyle :)

P.S. Żeby nie było nieporozumień dodam, że nawet jesli ktoś z Was zdecyduje się na zakup komputerów w DELLu, jak nie zarobię na tym ani złotówki...

106 - Śro 22 Sie, 2007

Karaś napisał/a:
Jesli bedziesz bral nowty abonament u operatora GSM to poproś o rabat i nie bierz od nich żadnego modemu - powinni zejść około 400pln w skali całej umowy.

nie pelne info. precyzujac:
- umowa z zakupem modemu podpisywana jest na 24 mce
- umowa bez modemu podpisywana jest na 12 mcy
w obu przypadkach abonamenty sa identyczne 60 lub 110 pln

ALE :)
jest jeszcze promocja wyprzedazowa....
- modem GPRS lub EDGE bez rewelacji ale moze sie przydac lub
mozna go sprzedac, umowa na 12 mcy, a przez pierwsze 3 mce
abonament za 1 pln
reszta tak jak wyzej 60 lub 110 pln

nie dajemy zadnych rabatow za to ze nie biezesz modemu. powyzsze
dotyczy sieci plus