To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
 
forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Kulturka - [r] Izumi Sushi

Rudello - Pon 03 Gru, 2007

Kondziu -głebokie mrożenie
KonradMK - Pon 03 Gru, 2007

no właśnie czyli nigdy nie jest świeże, bo to o czym mówisz znam, byłem kiedyś na prezentacji firmy BOC Gazy (obecnie Air Products), i mimo iż przy takim mrożeniu produkty zachowują swoje właściwości po rozmrożeniu, to świadomość że potraktowali moje sushi za 50 zł jakimś gazem powoduje że czuję się oszukany :)
Rudello - Pon 03 Gru, 2007

EDIT:
uznaje sie ze ryba wlasciwie zabezpieczona moze byc przez okres 3 do 5 dni traktowana jako swieza. Chodzi tutaj o połów ryb i ich zalodowanie/mrozenie.
Twalosci ryb mozna zwiekszyc przez wypatroszenie i umycie przed zamrozeniem.

Co do technologi wszystko dazy do jak najmnieszjych strat odzywczych i organoleptycznych pamietajac o tym zeby nie stawrzac zagrozenia dla zdrowia.
Moga traktowac gazem itp.
ale do przedluzanie trwalosci ryb stosuje sie pokrycie jej specjalnym zelem (alginowanie) skladajacym sie z wielcukrow nie wchodzacym wogule w reakcje z produktem i
pokrywanie ryby warstwą lodu (glazurowanie) tu wchodza dodatki kwasu mlekowego i soli ale nie sa one szkodliwe a ich stezenie nie ma znaczego wplywu na smak..

takie procesy pomagaja przedluzyc trwalosc ryby od 4 -10 miesiecy i jezeli proces zalodowania/mrozenia i transportu sa przeprowadzone prawidlowo ryba po rozmnozeniu nie odbiega znacznie stanem o produktu swiezego pod wzgledem smaku i stanu mikrobiologicznego.

I tu zastanawia mnie sprawa "świeżej" zywnosci w srody :)

k-mart - Pon 03 Gru, 2007

KonradMK napisał/a:
w polsce chyba tylko schabowego


swiezego soczystego :D

KonradMK - Pon 03 Gru, 2007

k-mart napisał/a:
KonradMK napisał/a:
w polsce chyba tylko schabowego


swiezego soczystego :D


narobiłeś mi smaku. w nastepnym programie gotuj z Konrrado odcinek pt. "Kuchen mit Konrad - Wiener schnitzel" :p

KonradMK - Pon 03 Gru, 2007

Rudello napisał/a:
uznaje sie ze ryba wlasciwie zabezpieczona moze byc przez okres 3 do 5 dni traktowana jako swieza. Chodzi tutaj o połów ryb i ich zalodowanie/mrozenie.
Twalosci ryb mozna zwiekszyc przez wypatroszenie i umycie przed zamrozeniem.

Co do technologi wszystko dazy do jak najmnieszjych strat odzywczych i organoleptycznych pamietajac o tym zeby nie stawrzac zagrozenia dla zdrowia.
Moga traktowac gazem,zelem, glazurowac..rozne rzeczny ktore brzmi dziwnie ..ale nie boj zaby. ;)


ok ok ale to nie jest ŚWIEŻE :)

Rudello - Pon 03 Gru, 2007

jezeli przez pojecie świeże rozumiemy woda-> wędka -> stół TO NIE JEST SWIEZE
jezeli smak, zapach,wyglad i stan mikrobiologczny TO TAK :)

KonradMK - Pon 03 Gru, 2007

Rudello napisał/a:
jezeli przez pojecie świeże rozumiemy woda-> wędka -> stół TO NIE JEST SWIEZE
jezeli smak, zapach,wyglad i stan mikrobiologczny TO TAK :)


Jeśli coś zostało zamrożone a potem rozmrożone to jakiej byś nie użył technologii zmieniasz to coś zarówno pod względem mikrobiologicznym (niektóre bakterie mogą nie przeżyć rozmrażania ;) ) jak i fizycznym. Uczyłem się o tym na studiach :D

Rudello - Pon 03 Gru, 2007

KonradMK napisał/a:
Jeśli coś zostało zamrożone a potem rozmrożone to jakiej byś nie użył technologii zmieniasz to coś zarówno pod względem mikrobiologicznym (niektóre bakterie mogą nie przeżyć rozmrażania ) jak i fizycznym.


ponizej -30 porcesy mikrobilogiczne i enzymatyczne sa hamowane. nie zmieniasz tylko zatrzymujesz :)
jezeli chodzi o bakterie i rozmnazanie to tez dlugi temat ;)
ale RADA jak rozmrazacie to powoli. tzn wsadzcie dzien wczesniej do lodowki a potem wyjac normalnie. Lub Mikrofalowka. Napewno nie ciepła wodą :) bo wtedy bakterie namnazaja sie jak dzikie :D



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group