Rudello - Pon 03 Gru, 2007 Kondziu -głebokie mrożenieKonradMK - Pon 03 Gru, 2007 no właśnie czyli nigdy nie jest świeże, bo to o czym mówisz znam, byłem kiedyś na prezentacji firmy BOC Gazy (obecnie Air Products), i mimo iż przy takim mrożeniu produkty zachowują swoje właściwości po rozmrożeniu, to świadomość że potraktowali moje sushi za 50 zł jakimś gazem powoduje że czuję się oszukany Rudello - Pon 03 Gru, 2007 EDIT:
uznaje sie ze ryba wlasciwie zabezpieczona moze byc przez okres 3 do 5 dni traktowana jako swieza. Chodzi tutaj o połów ryb i ich zalodowanie/mrozenie.
Twalosci ryb mozna zwiekszyc przez wypatroszenie i umycie przed zamrozeniem.
Co do technologi wszystko dazy do jak najmnieszjych strat odzywczych i organoleptycznych pamietajac o tym zeby nie stawrzac zagrozenia dla zdrowia.
Moga traktowac gazem itp.
ale do przedluzanie trwalosci ryb stosuje sie pokrycie jej specjalnym zelem (alginowanie) skladajacym sie z wielcukrow nie wchodzacym wogule w reakcje z produktem i
pokrywanie ryby warstwą lodu (glazurowanie) tu wchodza dodatki kwasu mlekowego i soli ale nie sa one szkodliwe a ich stezenie nie ma znaczego wplywu na smak..
takie procesy pomagaja przedluzyc trwalosc ryby od 4 -10 miesiecy i jezeli proces zalodowania/mrozenia i transportu sa przeprowadzone prawidlowo ryba po rozmnozeniu nie odbiega znacznie stanem o produktu swiezego pod wzgledem smaku i stanu mikrobiologicznego.
I tu zastanawia mnie sprawa "świeżej" zywnosci w srody k-mart - Pon 03 Gru, 2007
KonradMK napisał/a:
w polsce chyba tylko schabowego
swiezego soczystego KonradMK - Pon 03 Gru, 2007
k-mart napisał/a:
KonradMK napisał/a:
w polsce chyba tylko schabowego
swiezego soczystego
narobiłeś mi smaku. w nastepnym programie gotuj z Konrrado odcinek pt. "Kuchen mit Konrad - Wiener schnitzel" KonradMK - Pon 03 Gru, 2007
Rudello napisał/a:
uznaje sie ze ryba wlasciwie zabezpieczona moze byc przez okres 3 do 5 dni traktowana jako swieza. Chodzi tutaj o połów ryb i ich zalodowanie/mrozenie.
Twalosci ryb mozna zwiekszyc przez wypatroszenie i umycie przed zamrozeniem.
Co do technologi wszystko dazy do jak najmnieszjych strat odzywczych i organoleptycznych pamietajac o tym zeby nie stawrzac zagrozenia dla zdrowia.
Moga traktowac gazem,zelem, glazurowac..rozne rzeczny ktore brzmi dziwnie ..ale nie boj zaby.
ok ok ale to nie jest ŚWIEŻE Rudello - Pon 03 Gru, 2007 jezeli przez pojecie świeże rozumiemy woda-> wędka -> stół TO NIE JEST SWIEZE
jezeli smak, zapach,wyglad i stan mikrobiologczny TO TAK KonradMK - Pon 03 Gru, 2007
Rudello napisał/a:
jezeli przez pojecie świeże rozumiemy woda-> wędka -> stół TO NIE JEST SWIEZE
jezeli smak, zapach,wyglad i stan mikrobiologczny TO TAK
Jeśli coś zostało zamrożone a potem rozmrożone to jakiej byś nie użył technologii zmieniasz to coś zarówno pod względem mikrobiologicznym (niektóre bakterie mogą nie przeżyć rozmrażania ) jak i fizycznym. Uczyłem się o tym na studiach Rudello - Pon 03 Gru, 2007
KonradMK napisał/a:
Jeśli coś zostało zamrożone a potem rozmrożone to jakiej byś nie użył technologii zmieniasz to coś zarówno pod względem mikrobiologicznym (niektóre bakterie mogą nie przeżyć rozmrażania ) jak i fizycznym.
ponizej -30 porcesy mikrobilogiczne i enzymatyczne sa hamowane. nie zmieniasz tylko zatrzymujesz
jezeli chodzi o bakterie i rozmnazanie to tez dlugi temat
ale RADA jak rozmrazacie to powoli. tzn wsadzcie dzien wczesniej do lodowki a potem wyjac normalnie. Lub Mikrofalowka. Napewno nie ciepła wodą bo wtedy bakterie namnazaja sie jak dzikie