Anonymous - Pon 26 Lis, 2007 Z owalnym Supersprintem nawet Syrenka by fajnie gulgotała mi - Pon 26 Lis, 2007 ba, nawet indyk by gulgotał!dzik - Pon 26 Lis, 2007
CHRZANEK napisał/a:
Ale te 2,5 nie "gulgotają" tak jak stare dobre 2,0
Moze kolektor poprawili, dzwiek subaru bral sie z tego ze kolektor byl z dupy CHRZANEK - Pon 26 Lis, 2007 Dziku: szczerze mówiąc nie znam sie, ale wrażenia akustyczne byly OK.
Zawsze myslalem że po prostu boxer tak ma.
I ten nowy też to ma ale... inaczejps - Pon 26 Lis, 2007 No wlasnie - tyz tak myslalem - Porsche 911 tez jak dla mnie bulgocze. Inaczej ale zawsze.
Tez ma ujowy kolektor??r26rulez - Pon 26 Lis, 2007
Greg napisał/a:
Dealer Subaru z W-wy - Andrzej Koper - ma na podwórku WRX demo z założonym wydechem Supersprint'a. Chyba cat-back o ile pamiętam. Brzmi fajnie.
potwierdzam szkoda ze tylko brzmi...:Ddzik - Pon 26 Lis, 2007 Bulgot jest spowodowany kolektorem ROZNOodleglosciowym.
W bokserach jest problem wlasnie z dlugosciami i robi sie takie kolektory:
Roznica dlugosci ogromna.
Jak dla mnie w silnikach subaru wiecej problemow niz korzysci.
- dlugi kolektor, nie jest dobry w turbo
- 2x glowice, 2x walki
- pewnie bardziej skomplikowany rozrzad
Dlatego wg niektorych 2.5 litra w bokserze mozna dopiero porownywac z R4 2.0
Chetnie sie dowiem jakie korzysci bokser przynosi poza nizszym punktem ciezkosci.
Z ciekawostek, R5 GTT tez bulgocze na wolnym wydechu, oczywiscie nie jak subaru ale slychac. Kolektor tez ma rozne dlugosci ale kanaly zdecydowanie krotsze.
Porsche stosuje uklad dwoch sprezarek co jest w tym wypadku lepsze.Anonymous - Pon 26 Lis, 2007
dzik napisał/a:
Chetnie sie dowiem jakie korzysci bokser przynosi poza nizszym punktem ciezkosci.
Z tego co ja wiem - żadnych .... heheheheps - Pon 26 Lis, 2007
dzik napisał/a:
Z ciekawostek, R5 GTT tez bulgocze na wolnym wydechu, oczywiscie nie jak subaru ale slychac. Kolektor tez ma rozne dlugosci ale kanaly zdecydowanie krotsze.
Heheheh, Sledzac historie twoich wpisow mozna dojsc do wniosku, ze nie stworzono jeszcze lepszego auta niz R5
Cos mi sie tam majaczy, ze jako zalete silnikow boxer wymieniano rownowazenie sie sil, a przez to bardziej harmonijna prace, mniejsze obciazenie ukladu, czy cos - nie znam sie M - Pon 26 Lis, 2007 Dziku jest jedna znacząca różnica,
mianowicie R5 to nie Impreza dzik - Pon 26 Lis, 2007 Ale nie porownuje tylko pisze skad ten dzwiek sie bierze, R5 to tylko przyklad.
Napisalem ze roznica jest.
Strach normalnie cos napisac.
Jesli ktos wiarygodny mi napisze ze kolektor ktory pokazalem jest idealny to u siebie podczas zmiany poprowadze dwa kanaly wokol silnika, bedzie lepiej jezdzil i brzmial.
Co do rownowazenia sil to zgoda, ale upierdliwosci w postaci x2 podczas dlubania i napraw skutecznie mnie odstraszaja i pojawia sie wczesniej niz klopoty z panewkami w R4.KonradMK - Pon 26 Lis, 2007 dziku, a gdybyś tak dla picu zrobił bulgoczące R5? w sumie można by zespawać jakiś customowy kolektor dla jaj i zobaczyć jak to będzie prykaćM - Pon 26 Lis, 2007 Jestem za ps - Pon 26 Lis, 2007
dzik napisał/a:
Ale nie porownuje tylko pisze skad ten dzwiek sie bierze, R5 to tylko przyklad.
Napisalem ze roznica jest.
Strach normalnie cos napisac.
Jesli ktos wiarygodny mi napisze ze kolektor ktory pokazalem jest idealny to u siebie podczas zmiany poprowadze dwa kanaly wokol silnika, bedzie lepiej jezdzil i brzmial.
Co do rownowazenia sil to zgoda, ale upierdliwosci w postaci x2 podczas dlubania i napraw skutecznie mnie odstraszaja i pojawia sie wczesniej niz klopoty z panewkami w R4.
eee - nutka zachwalania rozwiazan w R5 vs tych z Imprezy tam byla
Nikt nie pisze, ze silnik subaru jest idealny - ja np przy dosc spokojnej jezdzie w zimie doswiadczam jak beznadziejnie tam jest z odprowadzaniem ciepla.
Co do upierdliwosci zgadzam sie w 100% - komplikacja a co za tym idzie koszt rozrzadu to najprostszy przyklad.dzik - Pon 26 Lis, 2007 Jak masz czas i mozliwosci to zrob, dla jaj robic nie bede
Robilem sobie takie rozeznanie kiedys jak zbudowac sobie 4x4 300KM, subaru poza STI wymagalo sporo zmian.
Z glupiego audi 1.8t quattro latwiej taka zabawke zbudowac.
Myslalem powaznie o WRX lub legacy, jak sie okazalo maja wspolny mianownik. Chcac uzyskac 300KM trzeba zakuc silnik i zmienic skrzynie, a 300KM w 4x4 to jeszcze szalu nie ma.