HydePark - Kupuje lustrzanke cyfrowa, moze ktos mnie wyleczy z wyboru
Anonymous - Pią 08 Lut, 2008
mi napisał/a:
...że o 3.2 nie wspomnę...
ty lepiej powiedz co zrobiles z moim cieniem mi - Pią 08 Lut, 2008 to nox się wywyższający, Ty nie masz cienia, podobnie jak odbicia w lustrze Anonymous - Pią 08 Lut, 2008 Kilka miesiecy temu miałem podobny problem ,kupiłem Olympusa E 510 z 14-42 i 40-150 i bardzo sobie chwale, jesli juz Canona to 40D, Nikon D80 hmmmm jak komus lezy to czemu nie, trzeba też patrzec przez pryzmat ceny osprzetu w czym akurat Olymp jest bezkonkurencyjny, kwestia co komu bardziej leży w receAnonymous - Pią 08 Lut, 2008
2 przykałdowedzik - Pią 08 Lut, 2008 Jak dla mnie Olympus to slepa uliczka. Poszedl w 4:3, crop 2x. Same body nie sa zle, ale szkoda pakowac kase w obiektywy jesli olympus nic ciekawego w wyzszych modelach nie ma.
Wiec rynek osprzetu jest kiepski, moze ceny oryginalnych obiektywow nie sa wysokie, ale nie sa duzo nizsze od amatorksich szkiel canona, brak tez wyboru odpowiednika L-ek
producenci jak sigma czy tamron tez wola projektowac obiektyw ktory zadziala po zmienie bagnetu z nikonami, canonami itd niz projektowac specjalnie pod olympusa.
Ja kupilem 400d swiadomie, moglem kupic 40d. W canonie jesli kupujesz obiektyw EF to masz go na lata i nie bedzie potrzebna zmiana.Mick - Pią 08 Lut, 2008 ja w sumie też jakiś czas temu kupiłem Canona 40D i w sumie się nie pochwaliłem
do tego obiektyw sigmy 18-200 ze stabilizacją obrazu. Do tego mam jeszcze Canona 350D i obiektywy 17-70 i 70-300.
choruję oczywiście na obiektyw rybii... dzik - Pią 08 Lut, 2008
Mick napisał/a:
ja w sumie też jakiś czas temu kupiłem Canona 40D i w sumie się nie pochwaliłem
do tego obiektyw sigmy 18-200 ze stabilizacją obrazu.
Jak sie ta sigma sprawuje? Skrajnie rozne opinie o niej znajdywalem.
Mysle o niej lub canonowskim 17-85ISkubas - Pią 08 Lut, 2008 Nie znam sie jakos super na fotografi ale wiem jedno. To nie aparat robi zdjecia, tylko fotograf Mam kumpla ktory robie fenomenalne zdjecia zwyklym kompaktem canona mi - Pią 08 Lut, 2008 bywa i tak, znane są przypadki kozackiego focenia różowymi śmiesznostkami , ja niestety przeciwnie - mam lustrzankę, a zdjęcia robię raczej lipne 106 - Pią 08 Lut, 2008
mi napisał/a:
ja niestety przeciwnie - mam lustrzankę, a zdjęcia robię raczej lipne
mam cie pocieszyc? Anonymous - Pią 08 Lut, 2008 Czy to Olymp, Nikon czy Canon najwazniejsze są upodobania fotografa ,wszystkie są podobnej klasy wiec robta co chcetadzik - Pią 08 Lut, 2008
kubas napisał/a:
Mam kumpla ktory robie fenomenalne zdjecia zwyklym kompaktem canona
Ja do tej pory uzywalem analogowej lustrzanki, niestety w fotkach w ktore sie bawilem cyfrowka daje ogromna przewage. W macro lustrznka + dobry obiektyw to tez element ktory ciezko przeszkoczyc.
P.S. To byly moje pierwsze proby jak w rece wpadla mi na dluzej pierwsza lustrzanka cyfrowa, canon 300d:
k-mart - Pią 08 Lut, 2008
dzik napisał/a:
canon 300d
Mam 300d, koniecznie potrzebuje jakis inny objektyw ale wogole sie na tym nie znam i nie wiem co do czego jest dobre..dzik - Pią 08 Lut, 2008 Zalezy czy szukasz obiektywu uniwersalnego czy do konkretnego celu.
Uniwersalny to albo wspomniana tutaj sigma 18-200 lub canonowski 17-85k-mart - Pią 08 Lut, 2008 Raczej cos specjalnego, bo uniwersalny jest chyba ten ktory byl przy aparacie?
Mianowicie chodzi mi o to, by robic dobre ostre zdjecia z wiekszej odleglosci.