To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Kupuje lustrzanke cyfrowa, moze ktos mnie wyleczy z wyboru

Anonymous - Pią 08 Lut, 2008

mi napisał/a:

...że o 3.2 nie wspomnę...

ty lepiej powiedz co zrobiles z moim cieniem :lol2:

mi - Pią 08 Lut, 2008

to nox się wywyższający, Ty nie masz cienia, podobnie jak odbicia w lustrze ;D

Kilka miesiecy temu miałem podobny problem ,kupiłem Olympusa E 510 z 14-42 i 40-150 i bardzo sobie chwale, jesli juz Canona to 40D, Nikon D80 hmmmm jak komus lezy to czemu nie, trzeba też patrzec przez pryzmat ceny osprzetu w czym akurat Olymp jest bezkonkurencyjny, kwestia co komu bardziej leży w rece

2 przykałdowe

dzik - Pią 08 Lut, 2008

Jak dla mnie Olympus to slepa uliczka. Poszedl w 4:3, crop 2x. Same body nie sa zle, ale szkoda pakowac kase w obiektywy jesli olympus nic ciekawego w wyzszych modelach nie ma.
Wiec rynek osprzetu jest kiepski, moze ceny oryginalnych obiektywow nie sa wysokie, ale nie sa duzo nizsze od amatorksich szkiel canona, brak tez wyboru odpowiednika L-ek
producenci jak sigma czy tamron tez wola projektowac obiektyw ktory zadziala po zmienie bagnetu z nikonami, canonami itd niz projektowac specjalnie pod olympusa.
Ja kupilem 400d swiadomie, moglem kupic 40d. W canonie jesli kupujesz obiektyw EF to masz go na lata i nie bedzie potrzebna zmiana.

Mick - Pią 08 Lut, 2008

ja w sumie też jakiś czas temu kupiłem Canona 40D i w sumie się nie pochwaliłem :/
do tego obiektyw sigmy 18-200 ze stabilizacją obrazu. Do tego mam jeszcze Canona 350D i obiektywy 17-70 i 70-300. :D
choruję oczywiście na obiektyw rybii... :>

dzik - Pią 08 Lut, 2008

Mick napisał/a:
ja w sumie też jakiś czas temu kupiłem Canona 40D i w sumie się nie pochwaliłem :/
do tego obiektyw sigmy 18-200 ze stabilizacją obrazu.

Jak sie ta sigma sprawuje? Skrajnie rozne opinie o niej znajdywalem.
Mysle o niej lub canonowskim 17-85IS

kubas - Pią 08 Lut, 2008

Nie znam sie jakos super na fotografi ale wiem jedno. To nie aparat robi zdjecia, tylko fotograf :) Mam kumpla ktory robie fenomenalne zdjecia zwyklym kompaktem canona :)
mi - Pią 08 Lut, 2008

bywa i tak, znane są przypadki kozackiego focenia różowymi śmiesznostkami ;D , ja niestety przeciwnie - mam lustrzankę, a zdjęcia robię raczej lipne :wall:
106 - Pią 08 Lut, 2008

mi napisał/a:
ja niestety przeciwnie - mam lustrzankę, a zdjęcia robię raczej lipne :wall:

mam cie pocieszyc? :D

Czy to Olymp, Nikon czy Canon najwazniejsze są upodobania fotografa ,wszystkie są podobnej klasy wiec robta co chceta
dzik - Pią 08 Lut, 2008

kubas napisał/a:
Mam kumpla ktory robie fenomenalne zdjecia zwyklym kompaktem canona :)

Ja do tej pory uzywalem analogowej lustrzanki, niestety w fotkach w ktore sie bawilem cyfrowka daje ogromna przewage. W macro lustrznka + dobry obiektyw to tez element ktory ciezko przeszkoczyc.

P.S. To byly moje pierwsze proby jak w rece wpadla mi na dluzej pierwsza lustrzanka cyfrowa, canon 300d:

k-mart - Pią 08 Lut, 2008

dzik napisał/a:
canon 300d

Mam 300d, koniecznie potrzebuje jakis inny objektyw ale wogole sie na tym nie znam i nie wiem co do czego jest dobre..

dzik - Pią 08 Lut, 2008

Zalezy czy szukasz obiektywu uniwersalnego czy do konkretnego celu.
Uniwersalny to albo wspomniana tutaj sigma 18-200 lub canonowski 17-85

k-mart - Pią 08 Lut, 2008

Raczej cos specjalnego, bo uniwersalny jest chyba ten ktory byl przy aparacie?
Mianowicie chodzi mi o to, by robic dobre ostre zdjecia z wiekszej odleglosci.