To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Castrol EDGE czy Motul 300V?

Michał - Czw 31 Lip, 2008

vłodziu nie mów!!!!!!!!!!!!! :D
Anonymous - Czw 31 Lip, 2008

podepnę się pod olejowy temat: w silniku z kompresorem, Motul 5w40 też daje radę i jest ogólnie w pytke?
Vlodarsky - Pią 01 Sie, 2008

Michał napisał/a:
vłodziu nie mów!!!!!!!!!!!!!

tajemnica zawodowa :)

ps - Wto 23 Wrz, 2008

O taki test olejow:

http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf

Pytanie na ile mozna mu ufac, bo wyniki co najmniej kontrowersyjne :F o_O

GOKART - Wto 23 Wrz, 2008

ciekawy temat

Ja mam zalany u siebie Castrol Edge Sport 0W40 i słaby jest. Na wskaźniku temp. oleju po trzech rundkach wokół trzepaka temperaturka rośnie do 130 st. C i już nie jest wesoło.
Ktos namawiał mnie do tego Motula 300V 15W50 ale to strasznie gęsty kisiel i jakoś mi się nie widzi. Natomiast wypatrzyłem ciekawy olej Castrol TWS Motorsport 10W60 full syntetyk (nie myliśc z "normalnym" Castrol 10W60) - jedyny olej który BMW zalewa fabrycznie do wszystkich eMek począwszy od rzedowej 6 w E46 M3 aż po 10 cylindrów w M5 e60

Jezeli ktoś ma obawy przed jakością tego oleju w naszym pieknym kraju to można go zakupić w oryginalnych opakowaniach 1l BMW rozlewany w niemczech- i co ciekawe cenowo nie ma masakry - ok. 60 pln za literek :)

CHRZANEK - Wto 23 Wrz, 2008

Z Castrolem to tak dziwnie jest...
Kiedyś był debeściarski RS 10w60 potem sie popsuł i zaczłą inaczej pachnieć (kto pamięta zapach starego RS'a ??).
Ja osobiście bardzo miło wspominam Castrola SLX'a olej rzadki jak woda i chyba w latach swojego debiutu stwarzający najmniejsze opory.
Jako ciekawostkę moge powiedziec że był nagminnie używany w praktycznie wszystkich wyscigowych pucharach ajkie były rozgrywane w PL, od CCSporting po Alfe 156...

A o serii EDGE zazwyczaj słysze że jest po prostu niezły ale taki przeciętny...

pit - Wto 23 Wrz, 2008

Ja mam tego edge sport madafaka 10w 60 i muszę powiedzieć że się tak nie grzeje. Znacząca różnica jest w temp.
Tylko wymieniam co 10tyś.
A czy dobry to się okaże za 50-70tyś xD

206 Gti - Wto 23 Wrz, 2008

Mam Motula MotorSport . POLECAM!
Mick - Wto 23 Wrz, 2008

206 Gti napisał/a:
Mam Motula MotorSport . POLECAM!

dziękuj Panu :rotfl:

206 Gti - Wto 23 Wrz, 2008

Mick napisał/a:
dziękuj Panu

Nie kozacz tylko idz pogadaj z kolegą co ma kierownice od CTR do sprzedania. ^_^

Może kup kierownice na dzieńdobry i składaj powoli całęgo ... :faja:

Mick - Wto 23 Wrz, 2008

206 Gti napisał/a:
Mick napisał/a:
dziękuj Panu

Nie kozacz tylko idz pogadaj z kolegą co ma kierownice od CTR do sprzedania. ^_^

Może kup kierownice na dzieńdobry i składaj powoli całęgo ... :faja:

^D^

To sie nazywa: "Zakup na raty" :D :D :D :D
Greg - Wto 23 Wrz, 2008

CHRZANEK napisał/a:
Ja osobiście bardzo miło wspominam Castrola SLX'a olej rzadki jak woda i chyba w latach swojego debiutu stwarzający najmniejsze opory.

A ten obecnie sprzedawany SLX jest już gorszy? Mój ojciec coś takiego leje i leją mu to w Volvo.

Słyszałem bardzo wiele opinii, że Castrol EDGE to marketingowy chłam. I tego się trzymam. ;D

Greg napisał/a:
A ten obecnie sprzedawany SLX jest już gorszy?

To samo - tyle ze sa już na rynku podobnie rzadkie oleje. A kiedys to było coś czego nie mieli inni :D :D :D

Motul ma np super rzadki olej 0w20 - który jest zalecany do sprintu, 1/4 mili i wyscigów górskich (czyli tam gdzie się motor nie zdąży zagrzać porządnie)
Ale mówie to jako ciekawostke :) Temat jest o oleju na codzień.

saxorulez - Wto 23 Wrz, 2008

Pamięteacie jak Lubiak jeżdził EVO w Castrol Cośtam Team..

to w silniku był MOTUL :D