Techniczne - Dlaczego Stand alone a nie Piggy back
dzik - Nie 02 Lis, 2008
rasta napisał/a:
Odpala Autodatę i patrzysz jakie czujniki siedzą i na jakiej zasadzie działają w twim samochodzie. Nastepnie odpalasz specyfikację od przykładowo AEM'a i sprawdzasz który model to obsłuży - tak to u mnie wyglądało.
Nie do konca.
Kolejnosc jest troche inna, czujniki sa malym problemem.
U Badi-iego czujniki beda inne niz w seryjnym clio, wazny jest tez algorytm wyznaczania kata zaplonu i wtrysku.
Wazne ilu zebate jest kolo, jaki rodzaj zaplonu, rodzaj wtryskiwaczy (nie kazdy SA uciagnie wtryski z clio) itd.
Pozatym w autodacie malo istotnych rzeczy znalazlem, musialem sam mierzyc.GeKo - Nie 02 Lis, 2008
Rudello napisał/a:
GeKo napisał/a:
A co to jest dokładnie megasquirt
squirt to taki kobiecy wytrysk, a mega to pewnie ze duży
he he true true, ale spójrzcie tutaj na linki w tematach. Dziku rozwiej wątpliwości dzik - Nie 02 Lis, 2008 wpisac w google i poczytac
jest to tani SA, majacy sporo mozliwosci, jego wada to brak oficjalnego supportu co zmusza do myslenia
ma troche zalet i wad, wszystko zalezy od zastosowaniaGeKo - Nie 02 Lis, 2008
dzik napisał/a:
ma troche zalet i wad, wszystko zalezy od zastosowania
To prosimy o wykład wady i zalety o tym jest ten temat rasta - Nie 02 Lis, 2008
dzik napisał/a:
Wazne ilu zebate jest kolo, jaki rodzaj zaplonu, rodzaj wtryskiwaczy (nie kazdy SA uciagnie wtryski z clio) itd.
Pozatym w autodacie malo istotnych rzeczy znalazlem, musialem sam mierzyc.
Dlatego trza do tego kumatego, ja sobie sam SA nie wybierałem, anie nie striłem ani nie instalowałem.dzik - Nie 02 Lis, 2008
GeKo napisał/a:
dzik napisał/a:
ma troche zalet i wad, wszystko zalezy od zastosowania
To prosimy o wykład wady i zalety o tym jest ten temat
zalety:
- cena
- obsluguje duzy zakres wtryskow, obsluguje duzo kombinacji zaplonu
- czyta rozne kola zebate
- dwie mapy
- injection stagging
- sterowanie doladowaniem
- procedura startu/flatshift
- CAN
- mozliwosc uczenia sie z lambdy w zadanych zakresach
wady:
- brak supportu
- bez CAN stosunkowo mala liczba we/wy, np jesli mamy krokowy 4-przewodowy to tracimy cenne wyjscia
- srednia obsluga stukow
- brak pelnej sekwencji jesli komus zalezy bardzo
- malo kagancow, wiem ze aemy itp maja ich wiecej, wiec latwiej na aemie zrobic mocny silnik dla srednio opanowanego uzytkownikaMoRToN - Pon 03 Lis, 2008 JAk to badziewie dobrać do samochodu ? Jak sie upewnić, żę wszystko będzie działać ?
Co w temacie Apexi PowerFC ?rasta - Pon 03 Lis, 2008 Samemu nie dobierać, znaleźć człowieka, który powie, że na 100% ogarnie ci na danym sprzecie samochód, czyli zainstaluje i wystroi.
JAk to badziewie dobrać do samochodu ? Jak sie upewnić, żę wszystko będzie działać ?
A co ma dzialac?
Jesli twoje Clio to seryjny ECU musi zostac i moze byc zabawy z zegarami troche, to CAN niestety.
Nie wiem ktory ECU poza MS'em ma obsluge CAN'a, bo teoretycznie MS'em mozna tutaj cuda robic, ale narazie teoretycznie, ta funkcjonalnosc jest dopiero rozwijana.rasta - Pon 03 Lis, 2008 Ja też mam u siebie seryjne ECU - steruje zegarami i klimą
Więc moje SA to tak naprawdę piggy back GeKo - Wto 04 Lis, 2008 dziku, Bo zaczynam się gubić trochę w temacie, zamiast odnajdywać
Moje pierwsze pytanie co to jest injection stagging ?
Moje drugie pytanie czy w clio jest CAN? Bo tak zrozumiałem z Twojej ostaniej wypowiedzi. Ja myślałem ze tam jest OBD2. Jeśli coś poknocilem popraw proszę.M - Wto 04 Lis, 2008 Tyle w temacie
http://www.streetracing.p...&st=20&start=20dzik - Wto 04 Lis, 2008
GeKo napisał/a:
Moje pierwsze pytanie co to jest injection stagging ?
Masz dwie pary wtryskiwaczy, czyli po dwa na kazdy cylinder, mozesz nimi sterowac niezaleznie.
Zastosowania:
- czasami ITB
- maly silnik duze turbo, przy braku/niskim doladowaniu pracuja male wtryski, na duzym pracuja duze, albo jednoczesnie, jak kto woli. Duze wtryskiwacze moga miec klopoty z malymi dawkami.
GeKo napisał/a:
Moje drugie pytanie czy w clio jest CAN? Bo tak zrozumiałem z Twojej ostaniej wypowiedzi. Ja myślałem ze tam jest OBD2. Jeśli coś poknocilem popraw proszę.
CAN i OBD to dwie rozne sprawy, jedno moze byc bez drugiego.
CAN czesciowy w clio jest, zegary sa tego przykladem.rasta - Wto 04 Lis, 2008 W foce też zegary są na CAN, ale jaki problem pozostawić seryjnego kompa.GeKo - Wto 04 Lis, 2008
rasta napisał/a:
W foce też zegary są na CAN, ale jaki problem pozostawić seryjnego kompa.
dzik napisał/a:
CAN i OBD to dwie rozne sprawy, jedno moze byc bez drugiego.
CAN czesciowy w clio jest, zegary sa tego przykladem.
Troszkę ściągnę tą dyskusję w stronę clio.
Do tej pory każdy mówił że jak clio to na Omexie bo inaczej nie będą zegary działać np. przy Vemsie.
Rozumiem z tego co napisaliście, że jeśli zostawimy seryjnego kompa to Vems a na pewno AEM ogarną sprawę, bo będzie współpracował również z seryjnym kompem. Dobrze myślę ?