To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Pasy 3, 4, 6, 8 punktowe

Anonymous - Pon 23 Mar, 2009

A gdyby zamocowac pasy na dole tylniego siedzenia??czy nie bardzo bo kąt będzie za duzy??
Greg - Pon 23 Mar, 2009

bart napisał/a:
jeśli zamocujesz pasy do słupka C to będzie się dało kogoś z tyłu posadzić, rozpinane pasy rozwiążą problem wsiadania.

Można montować szelki do słupka C? W sensie - do górnego mocowania tylnych pasów? Dwa pasy montuje się do jednego punktu?

Anonymous - Pon 23 Mar, 2009

Zawsze wszyscy, którze się powiedzmy na tym znają mowili,że do słupka C kategorycznie nie montujemy pasów,że podczas dachowania słupek się zmiażdży i pasy Cię przygniotą,ale ostatnio spotkałem się z instrukcją montażu pasów schroth i tam w przypadku 3 częsciowych wskazane było przykręcenie tylnego pasa do słupka C o_O
Anonymous - Wto 24 Mar, 2009

No faktycznie ,troche glupi pomysl z tymi pasami do słupka C,wiecej krzywdy moze zrobic w razie dacha niz pomoc
Chrzanek-Momo cos mowi na ten temat??

CHRZANEK - Wto 24 Mar, 2009

rabarbar napisał/a:
Chrzanek-Momo cos mowi na ten temat??

Niestety nie znam italiańskiego języka :(

Ja raczej zawsze byłem zwolennikiem zeby pasy montowac do podłogi lub (jezeli sa to homologowane szelki ) do klatki bezpieczeństwa.

Montaż do tylnego słupka poniekad jest OK dopóki się słupek nie zegnie - chyba nie trzeba rozwijac mysli bo każdy jest w stanie sobie wyobrazic...

Przepisy sportowe (tzw zał J) mówią ze zalecanym katem pod jakim pasy powinny przebiegac to jest ok 10 stopni w dół (od poziomu).
W praktyce trudne do osiagniecia jezeli pasy nie sa montowne do klatki.

juz kiedys gdzies slyszalem ze pasy nie moga byc montowane po duzym katem ,ale zastanawia mnie dlaczego??
Loko - Wto 24 Mar, 2009

Bo byś wyrwał fotel pasami przy dzwonie.

aha,bo ja wlasnie pogrzebalem i wyczytalem ze ze wzgledu na mozliwosc kompresyjnego zlamania kregosłupa
Loko - Wto 24 Mar, 2009

Tak też mówią, ze jest opcja, ze taki pas trochę za bardzo Cię skróci i stracisz pare centymetrów wzrostu :rotfl:
GeKo - Wto 24 Mar, 2009

Najbezpieczniej jest montować pod kątem prostym, ale wiadomo jak nie ma klatki to się raczej nie da. więc zostaje podłoga. np w miejsce mocowanie tylnich pasów wkręcamy oczka i zaczepiamy szelki.