To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Sprzedam/Kupie/ZakupyGrupowe - Mieszkanie do wynajęcia Mokotów

anjas - Czw 05 Mar, 2009

Misiek_lbn napisał/a:
ja całe życie w domu mieszkam i jakoś nie wydaje mi się ze jest to aż taka kupa kasy o której tu piszecie...

to spytaj rodziców ;)

a tak serio to nie chodzi nawet o typowe koszty utrzymania (prąd, gaz, kanalizacja, woda, etc.) bo pewnie podobnie płaci się w mieszkaniu w bloku, ale zabijają wszelkie koszty związane z utrzymaniem domu w dobrym stanie. Nie ma się co oszukiwać, jak się mieszka we własnym domu to właściwie w każdym sezonie jest coś do zrobienia - jakaś elewacja, dach, ogrodzenie, ogródek (trawa, drzewka, srewka...)... a to wszystko sporo kosztuje. Oczywiście nie zawsze to konieczność (że coś się zepsuło), ale bardzo często chęć rozwoju, ulepszenia itd.

kubas - Czw 05 Mar, 2009

dziwaki z was... to tak jak miec skode felicje na gaz lub megane r26 !

wlasny garaz wlasny kawalek zieleni to jest to ! a nie betonowy trawnik i garaz 2m^2 dzieki bardzo... i upierdliwi sasiedzi za sciana...

jak jest mozliwosc to domek po za miastem jest wypas !

aha no tak zapomnialem ze wy warszawioki jestescie... czyli moj powyzszy wywod do was sie nie odnosi ! ;D

Anonymous - Czw 05 Mar, 2009

tak jak poprzednik, kurde chetnie bym juz sie przeprowadzil do domu, co prawda mieszkanko w Krakowie mam fajne ale jednak co dom to dom , wychowalem sie w domu
nox - Czw 05 Mar, 2009

Wieśniaki :rotfl:

Mieszczuchy :rotfl:
Misiek_lbn - Czw 05 Mar, 2009

anjas napisał/a:
Nie ma się co oszukiwać, jak się mieszka we własnym domu to właściwie w każdym sezonie jest coś do zrobienia - jakaś elewacja, dach, ogrodzenie, ogródek (trawa, drzewka, srewka...)

ale to nie jest przecież zawsze taka sama sytuacja
jak się buduje dom i później w nim mieszka, to szczerze wątpię żeby za rok czy dwa bawić się z dachem, z ogrodzeniem czy czymś...

my wybudowaliśmy dom i w sumie odrazu wszystko ookoła jakoś porobiliśmy i od tamtego czasu nie ma wiele wydatków...
a drzewka i krzaczki :?: Anjas, przecież takie drzewo to nie kosztuje więcej niż bukiet róż :D

ciekawe co nox zauważył, że różnica w mieszkaniu w domu a w bloku jest taka duża...

Michał - Czw 05 Mar, 2009

niezla rozmowa
mieszkanie sie nie umowa do domu . Nie ma takiej opcji ... ale na wała mi dom jak mam 25 lat i załóżmy :D laske. To odrazu mam dom stawiać i ładować się w koszty ? Bez sensu. Wystarczy mieszkanko, w miare blisko do centrum bo tam sie odbywa w moim wieku życie towarzyskie ( ładnie nazwane :D ) . Ale to tylko w takim przypadku mieszkanie jest spoko. Poza tym, tak jak anjas napisał.Żona , 2 bobasów i sie kisić w mieszkaniu ? Fuck ... nigdy ... Sam mieszkałem w 700m2 w domu , garażem na , bez mała 3 fury, ogrodem. Tylko że wtedy kopałem piłe, paliłem pierwsze faje, podrywałem laski w piaskownicy, a starzy dopinali dosyc grubo zeby to utrzymać .
Chyba wiele osób tutaj nie zdaje sobie sprawy co to znaczy utrzymać dom. Tak samo jak jest mieszkać samemu , blisko centrum i mieć wyjebane na wszystko. Tyle ode mnie.

A co do cen. Dla mnie to jest krejzolskiej ... Dzwoniłem przed chwilą pod ogłoszenie które wisi u mnie na osiedlu. 2000+ czynsz czyli 2500 ... poyebawszy

106 - Czw 05 Mar, 2009

anjas ma swieta racje. koszty sa znacznie wieksze. w prawdzie czesc oplat jest
sezonowa np ogrzewanie ale i tak wychodzi wiecej. przyjemnosc z mieszkania
w domu jest bez porownania wieksza niz w mieszkaniu. tak jak wspomnial kubas
garaz przestrzen... ja mimo wlamu, kilku bardzo wysokich rachunkow za gaz
i prad, awarii z ktorymi musialem uporac sie sam a nie pan zdzich ze spoldzielni
jestem zadowolony z przeprowadzki.... tym bardziej ze sezon wiosenno - letni
dopiero przede mna :]

szymlorek - Czw 05 Mar, 2009

To zalezy jakie drzewko sadzisz, można kupić habazia można kupić drzewko ładnie przyciete porowadzone od samego początku za 2-3 k w góre.
Pozatym po 5-6 latach ziom tak czy siak jakaś elewacja wpada do zrobienia , odświeżyć to tamto siamto. Nie ma co się łudzić, dom kosztuje.

michool_vt - Czw 05 Mar, 2009

Ci co piszą. że w blokach jest fajnie chyba nie mieli nigdy głośnego sąsiada :)
albo studentów za ścianą :)
albo mnie :D

wynajmując mieszkania w krakowie z ziomami raz trafiliśmy na kolesia/sąsiada, który codziennie punktualnie o 6:00 zaczynał grac na pianinie i "śpiewać" (wydzierał gnój ryja) , teraz z tego sie śmiejemy, ale w tamtym czasie nie było przebacz dla dziadka!

dlatego teraz wynajmujemy dom w kraku :rotfl:

ceny wynajmu są grubo walnięte, w kraku prosto po studiach będzie Cie stać na wynajęcie mieszkania 40metrowego, ale na rachunki już nie starczy... :D

Loko - Czw 05 Mar, 2009

Mieszkając w domu zawsze można coś oszczędzić np na przykład na ogrzewaniu.
Zamiast grzać można kupić dodatkową parę kalesonów :rotfl:

pcs - Czw 05 Mar, 2009

e no pomijajac kwestie remontow, drzewek etc. to dom jest jednak tanszy od porownywalnego mieszakania ...

Dom 150m2 nowo zbudowany to ile kosztuje? pradu tyle c ow mieszkaniu, ogrzewanie 800zl w sezonie 4 miechy, 400zl w polsezonie i 200zl po. Srednio 400zl na gaz. podatek od nieruchomosci to ok. 100zl na miesiac. smieci woda jeszcze 200-300. Razem. 700-800zl.

A w mieszkaniu 4 pokojowym 90-100m2 to czynsz kosztuje ok 800-1000zl + gaz a jak nie masz garazu to jeszcze 200-400 za wynajem miejsca ...

anjas - Czw 05 Mar, 2009

pcs napisał/a:
e no pomijajac kwestie remontow,

ale kwestii remontów nie da się pominąć ;)

michool_vt napisał/a:
wynajmując mieszkania w krakowie z ziomami raz trafiliśmy na kolesia/sąsiada, który codziennie punktualnie o 6:00 zaczynał grac na pianinie i "śpiewać" (wydzierał gnój ryja)
nooo.. swoj gosc.
Misiek_lbn - Czw 05 Mar, 2009

dom może i droższy ale nieporównywalnie lepszy i koniec.
jak ktoś uważa inaczej to anjas zamyka temat. ;)