Bart, Koziol robil to Punto caly czas praktycznie, co chwila bylo cos udoskonalane, ale przyszedl moment ze kupil cos innego i w trakcie prac zostalo sprzedane. Co nie znaczy ze go bronie jesli naprawde bedzie cos jest nie tak
rower - sprawa wygląda tak, że Koził jest jednym człowiek na ziemi, który wie co jest w tym samochodzie, sam wszystko zrobił (czyli dla niektórych druciarski projekt), nic nie było robione (chodzi o samą robociznę) w firmach tuningowych. Dlatego do wizualnej strony przeróbek (np. wpasowanie chłodnicy) można mieć zastrzeżenia. Jak przyjmiemy taką definicję drutu - to punto jest druciarskim projektem.
Z tym wszystkim co Kamil wypisuje jako problemy z punto, Kozioł radził sobie sam i był zadowolony, bo mógł sobie grzebać w furze.
Punto jakie było widziałeś przy kupnie - pozmieniaj jak tobie pasuje i przerób je, tak, żebyś był pewny samochodu i był zadowolony z niego
Dla niewtajemniczonych: Kozioł jest moim wieloletnim przyjacielem. To on mi uturbił mi clio.
PieQt pozamiatał !!!Kamilbike - Nie 10 Maj, 2009 Pieqt ja o Marku zlego slowa nie powiedzialem i nie powiem, wiec nie wiem po co piszesz ze widzialem co kupuje, czy ja sie go czepiam?? Jak cos potrzebuje sie dowiedziec czego nie widac a on moze wiedziec to w miare mozliwosci mi pomaga, chociaz czasem widze ze ma mnie dosc Jak zabraklo mi paliwa w legionowie o 22.30 ( bo plywak zostal podwieszony, po wymianie baku ) to po jednym telefonie po mnie przyjechal i sholowal, za co bylem i jestem mu bardzo wdzieczny.
Wracajac do tematu,
Geko - kable sa mozna powiedziec nowe, 2mc temu zostaly wymienione na boscha. Co do chlodnicy to nawet sam Koziol mowil mi jakis czas temu ze wieksza tam nie wejdzie.
Andre - miejsca chyba duzo nie ebdzie na oko jakies 5-8cm od pokrywy zaworow.PieQt - Nie 10 Maj, 2009 to nie była obrona Marka - daleki jestem od tego. To co chciałem przekazać, to tylko to, że przejąłeś samochód po kimś i musisz dostosować go do swoich potrzeb (zegary, zawieszenie, felgi - część już zrobiłeś)
mój post był do posta o druciarskim projekcie, a nie o twoim podejściu do Marka Kamilbike - Nie 10 Maj, 2009 Aha to sry
Dzis wracajac z tarchomina na grota chcialemprzegonic troche Punto, na 1.5b powyzej 140kmh nie jechal z noga w podlodze, co mnie zdziwilo egt bylo na poziomie 700-740st, a temp silnika ponizej polowy, wiec wedlug tego czym sie kierowalem ostatnio to powinno byc ok. najdziwniejsze bylo to ze apexi pokazalo max doladowanie 1.69 czyli prawie 0.2bara wiecej niz powinno byc. Zszedlem z doladowania na 1bar i tutaj samochod przyspieszal do 200 bez jakiego kolwiek zawahania sie.
Ta cala historia dala mi do myslenia na temat ciecia machy. Najlepiej byloby sprawdzic jakims termometrem jaka temperatura jest pod maska kiedy samochod moze normalnie jechac, a kiedy sie zaczyna dlawic.M - Nie 10 Maj, 2009 a afr ty mierzy na bieżąco? Jesli na WOT przyspiesza Ci słabo a EGT jest ladne to moze świntuch masakruje Ci zapłon (w sensie cofa) i stad ta cała zabawa w ciuciubabkeKamilbike - Nie 10 Maj, 2009 wlasnie asf'u nie mierzylem, nie mam jak M - Nie 10 Maj, 2009 no bo jakby byla susza przy WOT to by przy takim doladowaniu egt był na poziomie 5000C Kamilbike - Nie 10 Maj, 2009 mozesz wyjasnic WOT ? Temperatura nigdy nie przekroczyla 850st. Zastanawialem sie nad wskaznikiem afr, ale nie wiem czy jest sens taki instalowac.M - Nie 10 Maj, 2009 WOT = gaz w podloge
czy wskaznik afr potrzebujesz... jak masz egt to juz nie tak bardzo,
ale mimo wszystko w zaturbionych autach fajnie miec
innovate lc-1 przeznaczony do montazu juz nie kosztuje tragicznie duzoKamilbike - Nie 10 Maj, 2009 Na allegro czyta peelenow, auto gauge kosztuje 175zl, tyle ze ten innovate wyglada duzo lepiej i mysle ze duzo lepiej spelnia swoja role, bo pokazuje wszystko jak trzeba w cyferkach, a nie w jakims szlaczku ktory sie podswietla.Młody Papież - Pon 11 Maj, 2009 nie wiem co miał na mysli bart pisząc o druciarstwie, ale ja to odebrałem jakby chodziło o dalsze plany (np evovlot?) bo jak narazie punto jest kozak, może poza 'zbyt dużą sprężarką(?)'
co do wylotu, jezeli już konieczny, to ja bym pokombinował z 'odkształceniem' maski w tylnej części/przy szybie
ale najpierw może warto pomyśleć o lepszym doprowadzeniu powietrza na chłodnice itp poprzez zderzak [czyt. cięcia, rury doprowadzające]KonradMK - Pon 11 Maj, 2009
Kamilbike napisał/a:
Na allegro czyta peelenow, auto gauge kosztuje 175zl, tyle ze ten innovate wyglada duzo lepiej i mysle ze duzo lepiej spelnia swoja role, bo pokazuje wszystko jak trzeba w cyferkach, a nie w jakims szlaczku ktory sie podswietla.
ten auto gauge to jest kupa, co on wogóle pokazuje? to tak jakbyś miał wskaźnik przyspieszenia, który ci pokazuje
<10s - 100km/h
10-20s - 100km/h
>20s - 100km/h
M - Pon 11 Maj, 2009 http://cgi.ebay.co.uk/Inn...93%3A1|294%3A50CHRZANEK - Pon 11 Maj, 2009 Kamil: Zamiast kombinować z "pruciem" machy i wszczepianiem wlotów z czegokolwiek co i tak będzie zalatywac cepelią, proponował bym włożyć duże dystanse między maskę a zawiasy, po to żeby maska szła do góry i w jej tylnej części żeby była dość duża luka.
Pomysł stary, sprawdzony i skuteczny.
Podciśnienie które wytwarza się na przełamaniu maski z przednią szybą bardzo skutecznie wyciąga hot powietrze.GeKo - Pon 11 Maj, 2009 Prof. Chrzanekk jak zwykle rozwiązał problem