To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Problem z OC

leon - Nie 19 Lip, 2009

wg Ogólnych Warunków Ubezpieczenia i chyba w Ustawie o obowiazkowym ubezpieczeniu OC jest informacja ze to nowy nabywca wypowiada ubezpieczycielowi umowe ubezpieczenia , jelsi tego nie zrobi to automatycznie nowy nabywca (poprzez informacje pobierane z wydzialu komunikacji urzedu miejskiego) staje sie wlascicielem polisy

zreszta jest tez chyba cos takiego ze poprzedni wlasciciel idzie do ubezpieczalni wskazac nowego nabywce samochodu i to w mom przypadku zrobil tez poprzedni wlasciciel ale niestety umowa miedzy mna a nim (posrednio poprzez komis) byla taka ze zajmie sie tez wypowiedzeniem umowy ale cos tam nie wyszlo i klops - po pol roku dostaje wezwanie do zaplaty na niebagatelne 1500 zl !

Janusz - Pon 20 Lip, 2009

dobra, 3 strony wiec temat juz został wyjasniony. Ok nie został wyjasniony tylko wyczerpany, wiec moje pytanie.

Jak kupiłem strucla, i ten strucel ma OC ważne jeszcze na 4 miechy, to muszę go rejestrować do miesiąca?? czy wystarczy jak narazie zapłacę podatek skarbowy i tyle?? Generalnie zawsze myślałem ze samochód muszę zarejestrować do 30 dni. Ale ostatnio jak wyrejestrowywałem fokę, to przyszedł koleś i sie pytał czy nie musi rejestrować samochodu jak ma ubezpieczenie do stycznia i fv na samochód, i czy może sobie jeździć tak..... Kobieta za okienkiem powiedział mu tylko ze "oni kar nie nakładają". Oczywiście mógłbym przenieść jego OC na siebie, ale mi się to totalnie nie opłaca.... bo jego ubezpieczalnia jest mega niekonkurencyjna w stosunku do składek wyliczonych mi w innych firmach ;/

wiec jak to jest?? mogę sobie jeździć na jego blachach do października??

Anonymous - Pon 20 Lip, 2009

Samochodu nie musisz rejestrować teoretycznie do 30 dni.Jest to martwy przepis i jak nie zarejestrujesz to Ci nic nie zrobią.Gorzej z OC. Masz 30 dni na to ,aby wypowiedzieć stare OC,a jak nie wypowiesz to przechodzi na Ciebie.

dobra... ale koleś je zapłacił, to znaczy I ratę czyli połowę, na jest jeszcze na 4 miechy, czyli jak nie przerejestruje to jego oc przejedzie na mnie, i będę musiał dopłacić różnice tak??

czyli innymi słowy muszę przerejestrować??

budzik - Pon 20 Lip, 2009

Rejestracja nie ma tu nic do rzeczy.
PO 30 dniach OC przechodzi na ciebie i ewentualnie musisz dopłacic różnicę w ubezpieczeniu, nic wiecej :)

budzik napisał/a:
Rejestracja nie ma tu nic do rzeczy.
PO 30 dniach OC przechodzi na ciebie i ewentualnie musisz dopłacic różnicę w ubezpieczeniu, nic wiecej :)

tak, tyle ze to oc w moim przypadku to największy koszt rejestracji, sama rejestracja to pikus, a w ubezpieczalni kolesia mi się ubezpieczać nie opłaca :) czyli lepiej odrazu przerejestrować :)

budzik - Pon 20 Lip, 2009

Janusz napisał/a:
tak, tyle ze to oc w moim przypadku to największy koszt rejestracji, sama rejestracja to pikus, a w ubezpieczalni kolesia mi się ubezpieczać nie opłaca czyli lepiej odrazu przerejestrować

W takim wypadku masz rację :)

Anonymous - Pon 20 Lip, 2009

Nie musisz przerejestrować ,tylko wypowiedz OC i weź na siebie w ubezpieczalni ,jaka Ci pasuje, ze starym numerem rejestracyjnym.

200 zł różnicy... i zapominam o problemie.... a jak zrobię tak jak mówisz, to się za chwile będę musiał znowu tym zajmować i przerejestrowywać... urywać z roboty itp.... bez sensu. do tego nic na tym nie zaoszczędzę tylko odwleke w czesie rejestracje. gdybym mógł jeździć przez 4 miechy na jego oc za jego kasę to by był sens.... ale tak to to sie z celem mija.
Qukie - Pon 26 Paź, 2009

Odświeżę temat,

Z całego tematu wyszło, że choćby skały srały trzeba opłacić niewypowiedziane ubezpieczenie i jedyną szansą na odzyskanie kasy od nieopłacalnego dla nas ubezpieczyciela jest przepisanie pojazdu na nowego właściciela? Jeśli nowy właściciel jest niepełnoletni i nie posiada prawa jazdy to jak się naliczy dla niego ubezpieczenie? Jest to w ogóle możliwe?

Doczytałem też, że według ustawy z 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych ...

art 31 pkt.4 mówi co następuje:

Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że właściciel pojazdu mechanicznego wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia przejścia posiadania pojazdu na rzecz właściciela. W razie wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni od dnia przejścia posiadania pojazdu mechanicznego na rzecz właściciela.

czyli, że ubezpieczenie się automatycznie nie przedłuża, a wręcz przeciwnie, traci ważność. Dodatkowo ustawa z 2007 o zmianie ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych nie wprowadza żadnych zmian do art 31. pkt 4 ustawy z 2003 roku. Jednakże od 1 stycznia 2004 r. Ubezpieczenie OC posiadaczy pojazdów mechanicznych reguluje ustawa z 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych. Dalej jest napisane:

Zasadniczym okresem trwania umowy ubezpieczenia jest okres 12 miesięczny. Jeżeli umowa nie zostanie wypowiedziana pisemnie przynajmniej na jeden dzień przed upływem okresu wskazanego na polisie umowa ubezpieczenia automatycznie zawierana jest na następny okres.

Dodatkowo towarzystwo ubezpieczeniowe Generali nie przysłało zarówno nam jak i poprzedniemu właścicielowi żadnych papierów dotyczących przedłużenia umowy. 'Dzięki' nim, moja kobieta od 4 tygodni jeździ bez ubezpieczenia, gdyż nie może ubezpieczyć auta nigdzie indziej bo ma (teoretycznie) ubezpieczenie w Generali. Z tego powodu podlega karze 500 euro za brak posiadania aktualnej polisy OC.

Ogólnie to się jakoś nie trzyma kupy. Ktoś się czegoś konkretnego dowiedział w tej sprawie?

Tomcat - Pon 26 Paź, 2009

Fikcyjna sprzedaż samochodu faktycznie jest niezłym pomysłem, ale jeszcze nie zdarzyło mi się żeby ktoś tego próbował, a siedzę w tym już chwile.

Towarzystwa ubezpieczeniowe obecnie nie przysyłają raczej przypomnień o tym że polisa się kończy, głównie dlatego że liczą na zagapienie się i automatyczne wznowienie polisy na następny rok, które w 95% przypadków jest nieodwracalne.

Jeśli chodzi o Twoją kobietę to o ile nie wypowiedziała umowy, a polisa za poprzedni rok była w pełni opłacona, to nadal ma ważne OC, gdyż automatycznie się odnowiło na kolejny rok. Nie podlega również karze 500 euro za brak aktualnej polisy, tylko 50 zł za brak potwierdzenia zawarcia ubezpieczenia. Musi tylko podjechać do Generali po papierek i ją opłacić.

Coś jeszcze trzeba wyjaśnić ?

Barejka - Wto 27 Paź, 2009

Mialem podobnie rok temu otoz nie doszedl do mnie list z informacja czy pozostane w danej ubezpieczalni, naliczyli mi 590 zlote xD zadzwonilem raz, pozniej drugi i list zostal wyslany, ale do mnie nie dotarl udalo sie wynegocjowac cene na 390 tak jakbym kontynuowal, za 2 tygodnie konczy mi sie OC i jak narazie nic nie przyszlo i raczej nie spdoziewam sie zadnej przesylki bo licza ubezpieczyciel liczy na gapowe :wall:
Qukie - Wto 27 Paź, 2009

Tomcat napisał/a:
w 95% przypadków jest nieodwracalne.

Tomcat napisał/a:

To 5%.

Tomcat - Wto 27 Paź, 2009

Qukie napisał/a:
Tomcat napisał/a:
w 95% przypadków jest nieodwracalne.

Tomcat napisał/a:

To 5%.

Udało mi się coś takiego załatwić w Allianz. Jedno z aut klientki przenosiłem do Generali i zapomniałem wysłać wypowiedzenia. Anulowali polisę, ale raczej dlatego że to była stała klientka Allianz, miała tam ubezpieczone jeszcze drugie auto i mieszkanie, więc po prostu nie chcieli robić problemów żeby się nie zraziła.

Z Generali nie próbowałem, ale oni są dość elastyczni, więc możesz spróbować.