To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Kradzież napisu z obozu Auschwitz

anjas - Sob 19 Gru, 2009

PiTT napisał/a:
ogólnie się przyjął zwrot "więzień Oświęcimia" myślę, że chodzi bardziej o walkę ze stwierdzeniem "Polski obóz" zamiast "Niemiecki obóz"

Jasne, ale pierwszy krok do mówienia "polski obóz" to właśnie nazywanie go po polsku. Z tym też bardzo walczą, z tego co się orientuję.

PiTT napisał/a:
wszystkie okoliczne ulice zapewne pochodzą od osób związanych z historią tego feralnego miejsca bo jak wiadomo Jaracz też był więźniem
ale wiem o co Ci chodzi niefortunnie kojarzące się nazwisko

dokładnie, to wyłącznie kwestia skojarzenia. Ale chora wyobraźnia pracuje.

PieQt - Nie 20 Gru, 2009

myślę, że jednak z opłat muzeum nie utrzyma się, poza tym założeniem muzeum nie ejst zarabianie na siebie, tylko utrzymanie miejsca pamięci za wszelką cenę. Dlatego nie ma nic złego w tym, że muzea są finansowane z budżetu państwa.

Poza tym ogólnie jest problem w muzeach polskich, w tym z ochroną, z systemami przeciw pożarowymi - nota bene ciekawe jak zabezpieczony jest Auschwitz przed ogniem

myślę, że utrzymaniem takiego muzeum jest mega kosztowne i tu powstaje odwieczne pytanie, czy dać kasę na muzeum czy na szpital - czyli to o czym pisałem wcześniej

Inna sprawa, że nagroda dla osoby, która pomoże w odzyskaniu napisu, nagroda wynosi 115 tys. zł (100 tys. od muzeum, 10 tys. od firmy ochroniarskiej i 5 tys. od policji) - ciekawe czy to pomoże

pisząc dalej, wkurwił mnie prezydent Izraela przypierdalając do Polski (żeby nie było do żydów nic nie mam), ale to do kurwy nędzy nie jest miejsce rzezi wyłącznie żydów, zamordowano tam wielu polaków, polskich żydów, wielu polskich cyganów i wiele innych osób różnych narodowości. Poza tym cała Polska nie może odpowiadać za czyn kilku przestępców

M - Nie 20 Gru, 2009

drogi Piekucie toż to antysemityzm
anjas - Nie 20 Gru, 2009

co więcej, przez TĄ bramę raczej nie wprowadzano żydów, tylko innych więźniów. Transporty żydów wprowadzane były do obozu jakąś inną bramą (tak czytałem).
PieQt - Nie 20 Gru, 2009

to prawda, bo większość ludzi przybywających do obozu wjeżdżało pociągiem na teren obozu

eM nie antysemityzm, tylko realia historii

M - Nie 20 Gru, 2009

dla Izraela zaprzeczanie ichniej wersji historii to antystemityzm, powaga.
PieQt - Nie 20 Gru, 2009

eM napisał/a:
dla Izraela zaprzeczanie ichniej wersji historii to antystemityzm, powaga.

jeśli tak jest, to jest to bardzo przykre i wypacza rzeczywistość

Jakarti - Nie 20 Gru, 2009

PieQt napisał/a:
pisząc dalej, wkurwił mnie prezydent Izraela przypierdalając do Polski (żeby nie było do żydów nic nie mam), ale to do kurwy nędzy nie jest miejsce rzezi wyłącznie żydów, zamordowano tam wielu polaków, polskich żydów, wielu polskich cyganów i wiele innych osób różnych narodowości. Poza tym cała Polska nie może odpowiadać za czyn kilku przestępców

w kazdych wiadomosciach dzisiaj o tym mowia i bez jaj ale szlag mnie trafia jak go slucham.. co go k... to obchodzi? :D niech dolozy 100k do nagrody - chyba nikt normalny nie zaklada, ze zrobilismy to celowo.. (umozliwilismy komus kradziez napisu)

PiTT - Nie 20 Gru, 2009

Witamy w PL :)
tutaj każdy na wszystko kładzie lachę, więc się wqrwili :D
jesteśmy i tak takim narodem, że jak z czymś damy dupy to robimy maślane oczy i wykazujemy jebucką skruchę po czym i tak w głębi duszy mamy to głęboko w dupie
nie wiem kto za co odpowiadał i jakie były budżety na to przeznaczone
jeśli obóz ktoś chronił to miał tego pilnować a nie pierdzieć w poduchę oglądając polsat w kanciapie
z drugiej strony jak ktoś chce to ukradnie wszystko i wszędzie
ogólnie mam to w dupie, zamykam!
;D

dzik - Nie 20 Gru, 2009

anjas napisał/a:

Poza tym muzeum z tego co pamiętam pobiera opłaty za wstęp. Więc ma również własny budżet. Nie wszystko musi być dofinansowywane.

Wstep jest darmowy.

Moze po tak bolesnej nauczce oboz bedzie lepiej chroniony.

saxorulez - Nie 20 Gru, 2009

dzik,

ja płaciłem za wstęp.

Sytuacja dosyć dziwna bo z tego co Policja mówi to zdecydowanie przemyślana kradzież.
Moim zdaniem działanie na zlecenie bo nikt nie kradnie tego żeby sobie nad własną bramą rozwiesić

bizon - Nie 20 Gru, 2009

tez uwazam, ze zdecydowanie na zlecenie.
za to teraz bedzie popisowy rozwoj monitoringu itp, bo sprawa jest medialna. znaczy sie po prostu nie bedzie komu rozkrasc kasy, ktora mogla ten monitoring zalatwic juz lata temu.

saxorulez - Nie 20 Gru, 2009

ponoc nie było monitoringu z przyczyny powolnego działania kuratora zabytków czy jak to tam nazywa się ten urząd.
bizon - Nie 20 Gru, 2009

to zupelnie niewykluczone, po prostu zapomnieli o dzialce dla kuratora, inaczej monitoring juz by byl.
M - Nie 20 Gru, 2009

ja mysle ze za duzy szum jest
muzeum sie nie spalilo