Anonymous - Pon 18 Sty, 2010 tak przynajmniej ja to rozumiałem. Ale jeśli jest wyrażana w stopniach (co wynikało z tego że jest to angle(kąt) ) to w sumie nie wiem co ta wartość oznacza.saxorulez - Pon 18 Sty, 2010 no właśnie kurde tutaj jest napisane o co chodzi z tymi kątami ale mój Angielski już siada na tym poziomie
Cytat:
The Operation of a Tran-X LSD is based around a plate type Diff. with preload and ramp angle settings dictating how the LSD operates.
The ramp angle dictates when and how the LSD will take effect so under hard acceleration the force exerted by the cross pins/planet gears on the wedge shaped ramp blocks, forces the blocks outwards exerting pressure on the plates. Which then locks the LSD and equally distributes power through each drive shaft giving you the grip you need. So the shallower the ramp angles the easier the block can be forced outwards and the more aggressive it is.
The preload setting on a Tran-X LSD dictates the contact friction on the plate so the higher the preload the more constant friction between the plates. Therefore when you accelerate and the ramp forces itself outwards the plate’s lock together quicker. More preload means a more aggressive Diff. This allows us to tailor each unit to your needs.
Most of our LSD’s come with a duel ramp block fitted which means there are two different ramp angles on one reaction ring. Add to this the two preload settings means you have four different set up supplied with each unit!!! Should your circumstances change his can be further broadened by purchasing another duel ramp angle giving you and even bigger tuning spectrum, making sure your getting the best from your LSD
Poniżej kilka stwierdzeń, może jesteście chętni to rozwinąć, może macie dostęp do literatury jakiejś, z chęcią bym poczytał o tym bo posiłkowanie się wikipedia trochę mnie nie zadowala
Szpera Quaife to szpera helicalna (helikalna?) i jej działanie jest stosunkowo łagodne, nie ma tam określonego stopnia spięcia, działa bezobsługowo, dobra na ulicę - czy się mylę?
Szpera płytkowa - ma regulację siły spięcia (wyrażanej zapewne w Nm), teraz pytanie pojawiają się tam dwa określenia RAMP ANGLE oraz PRELOAD - czy wiecie co one mogą po Polskiemu znaczyć?? Szpera wymagająca innych olejów niż seria, płytki z czasem się zużywają i wymaga serwisowania, jej przewaga to możliwość kupienia np. jednej szpery z dwoma zestawami płytek - na szutry i na asfalt
Chcesz elaborat, czy mogą być TAK/NIE odpowiedzi?
Może jeden obrazek to będzie 1000słów. Kąty i długości boków w tym rombie* to właśnie ten RAMP ANGLE, Preload to moment z jakim płytki mogą się maksymalnie wyhamowywać w przypadku "w spoczynku"/nie przenoszącej momentu.. czyli w sumie przy zgaszonym silniku na podnośniku. Albo podczas hamowania silnikiem przy 1way.
* wiem że to nie romb, bo bardziej jakiś kwadratotrójkąt, ale takie pierwszy mój 'skojarz'saxorulez - Pon 18 Sty, 2010
Miniac napisał/a:
Chcesz elaborat
chyba jednak poproszę, jeśli jesteś w stanie wytłumaczyć na przykładzie szpery do mojej skrzyni, mam do wyboru
Product Name Ramp Angle Plate Setting
PEUGEOT MA LSD 45/45 FULLY INTER
PEUGEOT MA LSD 45/45 LIGHT WEIGHT
PEUGEOT MA LSD 30/60 FULLY INTER
PEUGEOT MA LSD 30/60 LIGHT WEIGHT
Która będzie najlepsza na ulicę, która do rajdów która na tor? Nie mam więcej info na temat tych szper więc jeśli chcesz mogę dopytać
Albo bardziej łopatologicznie jak poczuję w aucie Ramp Angle 45/45 a jak 30/60 (plate setting na razie olewamy)Miniac - Pon 18 Sty, 2010
saxorulez napisał/a:
Miniac napisał/a:
Chcesz elaborat
chyba jednak poproszę, jeśli jesteś w stanie wytłumaczyć na przykładzie szpery do mojej skrzyni, mam do wyboru
Product Name Ramp Angle Plate Setting
PEUGEOT MA LSD 45/45 FULLY INTER
PEUGEOT MA LSD 45/45 LIGHT WEIGHT
PEUGEOT MA LSD 30/60 FULLY INTER
PEUGEOT MA LSD 30/60 LIGHT WEIGHT
Która będzie najlepsza na ulicę, która do rajdów która na tor? Nie mam więcej info na temat tych szper więc jeśli chcesz mogę dopytać
Albo bardziej łopatologicznie jak poczuję w aucie Ramp Angle 45/45 a jak 30/60 (plate setting na razie olewamy)
Nie wiem co to PLATE - fully/light i o jakie 'settings' im chodzi..
Ramp Angle jak na zdjęciu wyżej. 45/45 to 2way czyli zwieksza sie jej tarcie podczas przyspieszania i hamowania. Nie chcesz takiej do FWD na nic. 30/60 to 1,5way czyli dwukrotnie bardziej sie spina podczas przyspieszania niz podczas hamownia, a jakie to juz beda konkretne wartość w Nm czy kg to wynika z momentu jaki będziesz w danej chwili przekazywał na koła, lub jakim momentem hamował. Tu jak ze sprzęgłem różne średnice, różne współczynniki tarcia, różna ilość płytek. Preload wtedy się nie liczy, nie sumuje. Preload działa jak któreś koło jest w górze czyli na oba koła idzie równy (bliski zera) moment obrotowy. W każdym dyferencjale poza helikalnym moment jest rozkładany 50/50 czy szpera 100%, spool, czy seria.. preload określa ile to więcej jak "blisko zera" jesteś w stanie przekazać na OBA koła.saxorulez - Pon 18 Sty, 2010 ok dzięki. już jestem bliżej rozkminienia tej zagadki M - Pon 18 Sty, 2010 Wrzucam ten temat do FAQ,
jest tłuściutki.Vlodarsky - Wto 19 Sty, 2010 Ja znalazłem jeszcze coś takiego (w terenówkach)
Blokada taka wymaga wymiany fabrycznej obudowy satelitów wraz z jej zawartością na kompletny dyferencjał. Powoduje to, że rozwiązanie wydaje jest najdroższe wśród omawianych, choć oferuje w zamian elegancką metodę załączania blokady z wewnątrz kabiny w przypadku, gdy tego rzeczywiście potrzebujemy. W innych momentach (np: jazda po drogach twardych) dyferencjał zachowuje się jak klasyczny egzemplarz:
Do działania Air Lockera niezbędny jest niewielki kompresor, z którego sprężone powietrze załącza blokadę:
M - Wto 19 Sty, 2010 A jak do typowej szpery odnosi się hondowskie LSD
czyli takie jak itr lub nawet jak w b18c4 z lsd?
Moze miniac by sie wypowiedział?saxorulez - Wto 19 Sty, 2010 eM,
wydaje mi się że tam jest rozwiązanie w stylu Quaife, jest to najbardziej naturalne na ulicęAnonymous - Wto 19 Sty, 2010 lsd to albo dragi w schowku, albo Limited Slip Differential, czyli po prostu skrót od szpery Też mi się wydaje że siedzi tam torsen (helikalna, czyli w stylu quaife)Miniac - Wto 19 Sty, 2010
eM napisał/a:
A jak do typowej szpery odnosi się hondowskie LSD
czyli takie jak itr lub nawet jak w b18c4 z lsd?
Yo. Honda ma szperke torsenowa, czyli helikalna, czyli przekładnię planetarną itd... Sprowadza się to do tego, że wewnętrzny opór MECHANICZNY przenosi WIĘCEJ momentu na koło z lepszą trakcją. Można to porównać do każdej przekładni kołowej lub zębatki. Na ten przyklad - dużo łatwiej jest podczas awarii silnika bramy w domu założyć korbę i zastąpić silnik, jak spróbować bramę przesunąć gdzie każdy 1cm to pare obrotow silnika.
Brzmi to przekozak - right? Mam więcej momentu na koło z lepszą trakcją, czego chcieć więcej. Jednak przy zostosowaniu "idę pełnym ogniem" po zakrętach wychodzi na to że coś z tą szpera jest nie tak, a porównanie z nawet ze słabą płytą.. eee.. nie ma co porównywać. Dlatego tak jest gdyż szpera torsenowa może jedynie ZWIELOKROTNIĆ moment przekazywany na koło o słabszej trakcji. Czyli jeśli ścinam zakręt i odciążam wewnętrzne koło tak że mogę przenieść na nie powiedzmy 800NM (to bardzo mało na kole jakbyco..) to na koło zewnętrzne dociążone mogę na otwartym dyfrze przenieść dokładnie tyle samo.. przy torsenie natomiast KROTNOŚĆ tej wartości. Rozróżnia się torseny 2:1, 3:1, 4:1. Przy takim 2:1 na koło dociążone pójdzie 1600Nm - już lepiej. Tyle że 0 x 'ile chcesz to ciągle 0, a małe wartości nawet x4 są ciągle małe. Więc jesli w analogicznym przypadku wewnętrznym kołem wbije się na trawe/piach/chwilowe zlodowacenie w środku lata i te koło będzie mogło przenieść 50Nm to na zewnętrznym slicku po rozgrzanym betonie będe mógł przenieść 100? 150? 200? bieda... W szperze płytkowej to koło nawet w powietrzu było by dodatkowo dohamowane/obciążone oporem tarcia międzypłytkowego, więc gdy było by to np 40kg-400Nm to tyle samo trafi na drugie koło. Hasło "quaife przenosi więcej momentu na koło o lepszej trakcji" jest absolutnie prawdziwe.. tylko co z tego jak jest dużo mniej jakbyśmy chcieli by wyjść z zakrętu pełnym ogniem
Taki torsen jest fajny do jazdy na codzien. Do jazdy na wprost po dziurach, koleinach, gdzie oba koła mają bardzo podobną trakcje, a wolelibyśmy by auto jechało/przyspieszalo stabilnie. Z mojego małego doswiadczenia torowego wiem, że mając seryjną szperkę Hondowską najlepiej nie mieć przedniego stablizatora, a jedynie kamienny tył. Gwarantuje to że koło wewnętrzne w zakręcie nie jest dodatkowo odciążane. Na seryjnym zawiasie Integry Tor Poznań przekulałem w 1.52.. po założeniu kamiennego zawiasu i gubego 'rejsingowego' stabi whiteline'a walczyłem o 1.53 i paliłem loka na wyjściach.
Rozwiązań LSD jest jeszcze cała masa. Popularna jest tez wiskoza w dyfrze. Maja je czesto japonce w tylnym dyfrze, ale tez niektore FWD - np Fiat Coupe. Best of all na codzien/trackday to jest torsenowy dyfer, ktrory ma dodatkowo plytki wyhamowujace. Wiem ze quaife widzac niedoskonalosc swego ATB tez cos takiego bedzie robic, albo mial zaczac, albo juz od dawna robi a ja ciemny jestem...
Aha.. nie bylo MINI akcentu. W Mini tez jest dostepna szpera jako opcja i jak udalo mi sie wyniuchac w dokumentacji serwisowej to jest ona.. cierna! Tyle ze zamiast plytek ma dwa duze stozkowe pierscienie, ktore wygladaja i dzialaja identycznie jak synchronizatory w skrzyni biegow. Troche mala ta powierzchnia cierna, wiec i szpera "slaba" i brak preload'u, ale z zasniezonego pobocza udaje mi sie w te "trudne dni" wyjechac
btw. zapomnialem napisac jaka jest wada mocnych szper plytkowych. Mianowicie urywaja i miela one seryjne polosie i przeguby jak zapalki, gdy jestesmy przyzwyczajeni do pelnego ognia w naszym fwd, halasuja jak wsiekle (poza tymi carbonowymi z ATS'a), przeskakuja gdy jedziemy na mocno skreconych kolach jakbysmy mieli (lub zaraz bedziemy mieli) zmielona skrzynie. No i niestety bezwzglednie kradna nam moc na kolach przy nawet najmniejszej roznicy w obwodzie obu opon. Pozatym sa zajebiaszcze!
To tyle.M - Wto 19 Sty, 2010
mistrzowsko dzieki
Czyli lepiej odłożyć na porządną szperę niż kupować skrzynie lsd od b18c4 i przekladac biegi z b16?Miniac - Wto 19 Sty, 2010
eM napisał/a:
Czyli lepiej odłożyć na porządną szperę niż kupować skrzynie lsd od b18c4 i przekladac biegi z b16?
Mimo tego ze w starym Mini mam wlasnie S9B z lsd to kupowanie seryjnych skrzyn z seryjnymi szperami po cenach w jakich stoja, uwazam teraz za rozpuste. Zdecydowanie jest lepiej kupic Kaaz'a za $950 do B16 i w przyszlosci kupic sobie krotkie 3 i 4 z np. teamfactor'a
btw. bo wiesz ze lsd z c4 nie dokrecisz do 4,2 fd z b16 - tak?M - Wto 19 Sty, 2010 wiem wiem,
patrze na to przez pryzmat kompresora ktory mam nadzieje kiedys skonczyć,
nie bede potrzebował az takich krótkich przełożeń.
Twoje opinie wezme sobie do serca, skrzynia z c4 kosztuje 1.5k PLN, ale jeszcze dochodzi robocizna z przekladaniem przełożeń.