To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Wyboista droga N/A

CHRZANEK - Wto 25 Maj, 2010

Idac tym tropem nie każdy silnik ma predyspozycje do tego.

Wynika z tego że motór ma się kręcić bardzo wysoko a do tego trzeba perfekcyjnie wyważyć układ tłokowo-korbowy, oraz wyeliminować rzeczy które nie współpracują przy wysokich RPM takie jak np hydrauliczna regulacja luzów zaworowych.

Swoją drogą stwierdzam że silniki Saxo czy 106s16 sa bardzo wdzięcznymi konstrukcjami ponieważ sam wdech i wydech daje przyrost rzedu 10KM przy koszcie modyfikacji na poziomie <1000pln.

TOXIC - Wto 25 Maj, 2010

U mnie wyszło troche odwrotnie. maksymalny moment 198Nm przy 5080rpm przeskoczył o 5 oczek niżej na 4600 ale pokazał już 218Nm tym samym moc tez przeskoczyła o te 500rpm niżej ale mimo ze pokazała te 3KM mniej to i tak było jej znacznie wiecej jesli chodzi o cały zakres obrotów. Co ciekawe wychodzi na to ze cała ta zmiana wynikła z przesiadki z kolektora 4-1 na 4-2-1. Akurat w tym przypadku cel zamierzony został osiągniety bo kolektor miał za zadanie poprawić średni i niski zakres obrotów. Natomiast pytanie pozostaje teraz jak pociągnąc teraz tą moc dalej i wyżej nie psując jednoczesnie dołu :)

Zastanawia mnie cos takiego
http://cgi.ebay.co.uk/Ren...=item414e789f91

Ale jak widać to nie są już zabawy po 300-500pln :(

rasta - Wto 25 Maj, 2010

Co do przyrostu to pewne wyjaśnienie, oczywiście producent podaje, że silnik ma seryjnie 100 koni. Ale prawda jest taka, że żadko kiedy na hamownii wychodni mniej niż 110 kuca. Najczęsciej zdrowa seria ma 110-115 koni.

Gowica była niedotykana.

Zetec 1.6 to kompletnie inna konstrukcja niż 1.8/2.0, dlatego wszelkie miksy odpadają. Bakt jest lżejszy bo blok jest aluminiowy, a 1.8/2.0 ma żeliwny ale na tym kończą się jego zalety.

Dokładając 3 klocki do wydanej kasy kupił by jezdzącego Focusa 2.0 do zabawy :D
Aleco za mniej niż wydana kwota przeswapował by swoje 1.6 na 2.0.

rasta - Wto 25 Maj, 2010

Wykres:

TOXIC - Wto 25 Maj, 2010

Nie wiem czy sie ze mną zgodzicie ale ta róznica na wykresie to moim zdaniem działanie samych wałków, cała reszta dodatków to taka droga wisienka na torcie żeby sie lepiej poczuć :)