Jakiś czas temu dyskutowałem filozoficznie z mikanen, że gdybyśmy zarabiali 10 lat temu (w czasach kawalerskich) tyle co teraz to byśmy byli królami życia
100% agrii
z Jakartim też o tym rozmawiałem Jakarti - Pią 11 Lut, 2011 to by oznaczalo, ze mamy wiecej kasy i to nasze Panie przejadaja nasz budzet PiTT - Pią 11 Lut, 2011 ziom, zarabiając jakąś tam sumkę, będąc kawalerem można na serio fajnie spędzać czas CHRZANEK - Pią 11 Lut, 2011 Nie wdając się w szczegóły wynajem kawalerki zużywa ok 70% moich zarobków bez premii.
Więc albo w Wawie sa niskie zarobki, albo bardzo drogie mieszkania martin.h - Pią 11 Lut, 2011
Greg napisał/a:
Martin, co chcesz uzyskać z tej ankiety?
Po prostu jestem ciekaw jak kształtują się zarobki wśród młodych osób takich jak my (większość nie ma jeszcze 30'tki). Ja ostatnio zastanawiałem się sam nad tym ile bym potrzebował aby fajnie, godnie żyć na swoim, i myślę że potrzebowałbym na to ok. 2500-3000 zł więc trochę mi jeszcze brakuje.
Jeśli chodzi o ukrywanie zarobków przez bliskich znajomych/rodzinę to dla mnie to trochę kpina, tutaj nie ma czego ukrywać.
Nawet jeśli ktos zarabia mało, niestety mieszkamy w kraju gdzie pracownika traktuje się jak śmiecia.PiTT - Pią 11 Lut, 2011 życiowa prawda jest taka, że apetyt rośnie w miarę jedzenia
kiedyś dawno dawno temu, także myślałem jak Martin, w czasach jak mieszkałem ze starymi i kasę potrzebowałem wyłącznie na chrupki i piwo
ale z czasem jak zaczniesz myśleć o samodzielnym mieszkaniu to wydatki rosną niemiłosiernieBad-i - Pią 11 Lut, 2011
martin.h napisał/a:
Jeśli chodzi o ukrywanie zarobków przez bliskich znajomych/rodzinę to dla mnie to trochę kpina, tutaj nie ma czego ukrywać.
Nie do konca sie z tym zgodze, szczegolnie jezeli chodzi o znajomych.GeKo - Pią 11 Lut, 2011
martin.h napisał/a:
o prostu jestem ciekaw jak kształtują się zarobki wśród młodych osób takich jak my (większość nie ma jeszcze 30'tki).
Martin to różnie bywa wszystko zalezy od branży. Dobry audytor w takiej korpo Jak KPMG, Price czy Ernst&Young po kilku latach pracy czyli okolice 30 właśnie może i wyciągać 20k na rękę. Znajomy z branży budowlanej jako nadzór budowy około 10k, ale bywa że masz obowiązki inżyniera procesu w firmie produkcyjnej i nawet 2,5k nie zarabiasz. Tu naprawdę nie ma reguły.iQ - Pią 11 Lut, 2011 W Finlandii zarobki to temat tabu, zdarza sie ze nawet zona nie wie ile tak naprawde zarabiasz W moim przypadku nie jest to az tak drastyczne ale uwazam ze to jednak sprawa osobista.martin.h - Pią 11 Lut, 2011
PiTT napisał/a:
życiowa prawda jest taka, że apetyt rośnie w miarę jedzenia
kiedyś dawno dawno temu, także myślałem jak Martin, w czasach jak mieszkałem ze starymi i kasę potrzebowałem wyłącznie na chrupki i piwo
ale z czasem jak zaczniesz myśleć o samodzielnym mieszkaniu to wydatki rosną niemiłosiernie
Właśnie myślę o wynajęciu czegoś, ewentualnie przejęciu do remontu i tyle mi wystarczy. To nie Wa-wa, u nas mamy tanio jak w Pakistanie GeKo - Pią 11 Lut, 2011
Bad-i napisał/a:
Nie do konca sie z tym zgodze, szczegolnie jezeli chodzi o znajomych.
Nie wiem czemu, ale każdy ma swoje powody. Wśród moich najbliższych znajomych jest to temat otwarty, ale jest to ciekawość spowodowana tym ze większość z nas jest jednak na początku drogi zawodowej i ciekawi nas wlasnie jak w poszczególnych branżach sie kształtują zarobki. Nikt nikomu specjalnie w portfel nie zagląda.PiTT - Pią 11 Lut, 2011
Bad-i napisał/a:
martin.h napisał/a:
Nie do konca sie z tym zgodze, szczegolnie jezeli chodzi o znajomych.
dokładnie, wszystko zależy od człowieka
bez znaczenia czy rodzina czy kumpel
może być tak że komuś się w główce popi@rdoli
oczywiście może być też tak że bliscy będą się cieszyć, ale pewnie w większości przypadków zawiść bierze górę was79 - Pią 11 Lut, 2011 inżynier z doświadczeniem na Śląsku - da radę od ok 50 do 100 zł netto na godzinęmartin.h - Pią 11 Lut, 2011
was79 napisał/a:
inżynier z doświadczeniem na Śląsku - da radę od ok 50 do 100 zł netto na godzinę
Zależy w jakiej branży was79 - Pią 11 Lut, 2011 elektronika/maszyny/geotechnika/budownictwo