To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

MotorSport - [DRIVE] Jazda na czas, podstawy...

Marek23 - Sob 20 Sty, 2007

W kręciołkach to psychika się chyba mało liczy... Zauważcie, że jest dużo kierowców, którzy od początku jeżdżą za szybko. Ja to nazywam wrodzoną pianą w pysku. Z resztą jak tak miałem kiedyś. Nieważne, jaka partia, zakręt,itd, szedłem wszystko i często dzwoniłem(były to raczej bezpieczne miejscóki). Więc ja dużo czasu poświęciłem na "schłodzenie" się, bo raczej nie miałem problemów, żeby pójść pełną bombą i wylądować w krzakach.
saxorulez - Nie 21 Sty, 2007

Co do psychiki...

Znacie Janusza Majka - kiedyś białe Saxo VTS by Adamant w PZMOCIE, Adaś z nim jeżdził i mu tłumaczył zawsze przed odcinkiem ze liczy się meta, że skoro lideruje o minutę to teraz tylko skuteczność, systematyka i dojedzie, nik mu już tego nie wyrwie.. no i w ten sposób Janek bardzo ładnie zakończył sezon 2005

2006 - Adaś rezygnuje z jezdzenia na rajdy (rodzina), Janek zaczyna korzystać z niejakiego Max'a oraz 206 Pucharowej... sezon kończy na pozycji XX-nastej, nie dojeżdzajac prawie nic.
Poznałem Maxa - to człowiek który mówi - k**rwa, jedziesz i ch o minutę, dalej dopierodl im jeszcze ze 2 minuty.

Takze tak jak napisaliście zgadzam sie z tym że psycha jest istotna, ważne jest aby mieć jakiś autorytet, to bardzo pomaga.

106 - Nie 21 Sty, 2007

saxorulez napisał/a:
Takze tak jak napisaliście zgadzam sie z tym że psycha jest istotna, ważne jest aby mieć jakiś autorytet, to bardzo pomaga.

i tu bardzo wazna rola pilota. moze nie koniecznie jako autorytet, ale dobry pilot to podstawa.
1. musi byc pelne zaufanie miedzy zaloga 2. dobrze jesli starty nie sa jednorazowa - wiadomo
wtedy na co stac druga strone. moim zdaniem pilot zawsze moze bardziej obiektywnie ocenic
sytuacje w aucie.... i sa takie momenty ze trzeba troche uspokoic, wyrownac tempo jazdy
przystopowac kierowce...

Miłosz jak jeżdził po torze mówił że ze mna lepiej mu sie jedzie bo go opierdzielam za wczesne hamowanie albo za dużo gazu w zakręcie..
Anonymous - Nie 21 Sty, 2007

ja moge opisać na swoim przykładzie wpływ psychiki na jazde. jak byłem młodszy i taty auto to potrafiłem przejechać pewną partię zakrętów ( dawny os. rajdu kormoran Dajtki-Kortowo) ok7km z prędkosciami ze zabijały ,mnie i moich kolegóe. potem jak przeżyłem 3 wypadki( 2 dachy 1 drzewo) jakoś przy wchodzeniu w zakręt z prędkością mega nieodpowiednią właczała mi się kotrolka-może byś ciut odpuścił. i odpuszczałem bo w głowie miałem te wypadki. ciężko jest się pozbierać po mega dzwonie( mowa o amatorszczyźnie) i powiedzieć sobie ze to błąd w sztuce.teraz potrafię pojechać bardzo bardzo szybko ale nie na 100%. zostały mi te dzwony w głowie i za każdym razem jak wiem ze jest za szybko o np. 5km/h to odpuszczam. kiedyś tego nie czułem.

szymon,
to dotyczy nas amatorów, podejrzewam że gdybyś żył z rajdów, miał sponsora to podejrzewam że dzwony \były by wliczone w zawód i nie robiły by wrażenia.

CHRZANEK - Pon 22 Sty, 2007

Marek23 napisał/a:
Chrzanek, masz dużo racji z psychą...i w sumie się jaram Pelikanem. Ale nie można zapomnieć, że pucharówka to łatwa rajdówka. Ale jak wsiadł do s1600 to tak dzwonił, że szok, w mocnych autach jeździł bardzo nie stabilnie,a w rajdach trzeba dojeżdżać...

Nie mnie oceniać czy "pucharówka" jest łatwa czy nie, ale chyba nie jest tak łatwo jak w CC/SC sporting ;-)
Co do Pelikana to faktem jest że na poczatku S1600 popełniał kardynalne błędy.
Jednak w sezonie 2005 wiekszość niedojechanych rajdów to były awarie - czasem tak absurdalne że aż w peugeocie sie dziwili ;-)

No ale jest jeszcze kilku innych którzy błyszczą na oesie, ale nie zawsze są w tabelce z wynikami.
To jest drugi problem, a jednocześnie podstawa w rajdach : STRATEGIA.
Dość trudno jest tak dobrać tempo zeby kontrolować sytuacje w rajdzie (w wyscigach nie ma takiego problemu bo wiadomo kto z przodu, kto z tyłu).
Większośc kierowców zazwyczaj "jedzie swoje" niezaleznie od sytuacji w rajdzie.
Niektórzy zwyczajnie nie potrafią jeździć poniżej normy bo wtedy sie dekoncentruja i popełniają błędy (jak np Leszek K.)
W takich suytuacjach nierzadko ogromny wpływ na wynik ma umysłowy.
To czesto pilot musi "studzić" nagrzanego na wynik drivera - i chwała mu jeśli to potrafi.

Anonymous - Pią 02 Lut, 2007

CHRZANEK napisał/a:

Co do Pelikana to faktem jest że na poczatku S1600 popełniał kardynalne błędy.
Jednak w sezonie 2005 wiekszość niedojechanych rajdów to były awarie - czasem tak absurdalne że aż w peugeocie sie dziwili ;-)

nie mowie, ze tak bylo w tym przypadku, ale na dojezdzanie poza wypadkowoscia ma jednak takze wplyw styl jazdy:D

sa auta, ktorymi trzeba umiec jezdzic zeby sie nie psuly:] a sa kierowcy, ktorzy maja talent do psucia...

Anonymous - Czw 15 Mar, 2007

Dodam swoje 3 grosze.
Otóż temat został praktycznie wyczerpany, ale chciałbym wspomnieć o 3 sprawach:

1. Zachować spokój. Każdy start to podniesiona andrenalina i nerwy. Wtedy warto złapać pare oddechów i oczyścić umysł.
2. NIe "podpalać" się pdczas przejazdu. Najważniejsze to zachować zimna głowę (nastepstwo punktu 1.) i utrzymywać tempo. (wiadomo szybkie, ale nie na pałe)
3. Planowanie. Należy zawsze patrzeć przed siebie (KJS przede wszystkim) aby planować przejazd - nie patrzymy "pod nogi" (przed maske). Analiza trasy da nam prawie idealny tor jazdy.

Suma tych 3 pkt = płynność przejazdu = dobry czas.

Marek23 - Śro 21 Lis, 2007

http://youtube.com/watch?...feature=related
Czysty przykład nerwówki, tak nie jeździmy...

Michał - Śro 21 Lis, 2007

??

Michał napisał/a:
??

Mamy tam nawrot na tyle szeroki,ze auto bez recznego sie tam zmiesci,inaczej mowiac skreci. Nastepnie za nawrotem jest dluga prosta. Lancer nie schamowal sie do konca przed 180, pociagnal reczny i bokiem polecial az na trawe po ktorej potem na odcince 1 biegu mielil kolami probujac rozpedzac sie na prostej. Duza strata czasowa, daje tak kolo sekundy.

Powinien bardziej sie schamowac, od zewnetrznej ladnie skrecic, w trakcie skretu utrzymywac stala predkosc i pod koniec skretu dac pelen gaz. Bedac na asfalcie od razu efektywnie przyspieszy i na koncu prostej bedzie o wiele szybszy. Tak tracil czas wylatujac bokiem na trawe i potem nieefektywnie po niej przyspieszajac.

Dodam, ze w fwd z dodaniem gazu na nawrocie czekamy w zasadzie do wyprostowania kol, szczegolnie jesli mamy duzo mocy.

k-mart - Śro 21 Lis, 2007

pelna moc na proste kola :D Moj papa mi to juz chyba od dziecka walkuje :D
szymlorek - Śro 21 Lis, 2007

k-mart napisał/a:

Pozazdrościć, mój wałkuje mi tylko żebym kupił raz a porządnie jakieś "fajne" auto jak passat czy octavia :570: :D

Cytat:

Papa sie zna