Art. 544
§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma być przesłana przez sprzedawcę do miejsca, które nie jest miejscem spełnienia świadczenia, poczytuje się w razie wątpliwości, że wydanie zostało dokonane z chwilą, gdy w celu dostarczenia rzeczy na miejsce przeznaczenia sprzedawca powierzył ją przewoźnikowi trudniącemu się przewozem rzeczy tego rodzaju.
§ 2. Jednakże kupujący obowiązany jest zapłacić cenę dopiero po nadejściu rzeczy na miejsce przeznaczenia i po umożliwieniu mu zbadania rzeczy.
może inni z tego nie korzystają, ale mają takie prawo, jeśli nie będę mógł jednak otworzyć przesyłki przed pokwitowaniem odbioru ( mimo tego że mam do tego prawo ), to jej nie odbioręanjas - Śro 04 Sty, 2012 Yarko, wciąż wierzysz, że ta paczka do Ciebie przyjdzie? Yarko - Śro 04 Sty, 2012
anjas napisał/a:
Yarko, wciąż wierzysz, że ta paczka do Ciebie przyjdzie?
Szczerze mówiąc to sam nie wiem czego mam się spodziewać, sprzedający w dniu dzisiejszym o godz 14:25 potwierdził mi telefonicznie, że posiada 2 identyczne komplety i po jeden przyjeżdża ktoś z Polski a drugi zostaje do mnie wysłany.anjas - Czw 05 Sty, 2012 fajnie by było, bo kółka ładne a cena pewnie też spokoPieQt - Czw 05 Sty, 2012 hehehe niezla akcja, a Anjas chcial mi te opony Yarka sprzedac
Yarko masz jeszcze prawo przewozowe i regulaminy kurierow Yarko - Czw 05 Sty, 2012
PieQt napisał/a:
Yarko masz jeszcze prawo przewozowe i regulaminy kurierow
zawarłem umowę cywilno-prawną a warunki tej umowy reguluje kodeks cywilnyKenet - Czw 05 Sty, 2012 Jak kupowałem ATSy ostatnio miałem podobną akcję, kliknąłem kup teraz, przelew poszedł, a kolega dzwonił do typa dwa dni później i ten twierdził, że aktualne i że może wysłać od ręki. Na szczęście do mnie przyszły, a koledze w końcu powiedział, że nieaktualne. I faktycznie ciężko wierzyć w zbieg okoliczności, że dwa komplety kozak felg, znajdują się na sprzedaż jednocześnie w 2óch miejscowościach oddalonych o 20 km.PieQt - Czw 05 Sty, 2012
Yarko napisał/a:
PieQt napisał/a:
zawarłem umowę cywilno-prawną a warunki tej umowy reguluje kodeks cywilny
ty wierzysz w tak w legalizm czy jestes studentem/tuz po prawie?Shymek - Czw 05 Sty, 2012
Yarko napisał/a:
PieQt napisał/a:
zawarłem umowę cywilno-prawną a warunki tej umowy reguluje kodeks cywilny
A Ty zamawiałeś kuriera czy gość który ma/miał wysłać Ci koła? Jak on to on zawarł takową umowę Ty jesteś tylko odbiorcą. Jeśli Ty zamawiałeś to teraz dalej są 2 opcje: normalnie kuriera ze strony czy przez jakiegoś pośrednika co ma umowę (np. www.wysylajnajtaniej.pl <- korzystam, polecam )?
Tego co napisałeś dot. tylko opcja 1.
A co do samej wysyłki - niestety ale śmiem watpić by gość cokolwiek wysłał. Tak jak mówiłem Ci przez telefon - poczuł kase w garści to olał wysyłkę za pobraniem (bo na to trzeba czekać do 7 dni roboczych nawet)M - Czw 05 Sty, 2012 Polska...
jest taka strona gdzie mozna zglaszac nieuczciwych sprzedawcow i sklepy.Yarko - Czw 05 Sty, 2012
Shymek napisał/a:
A Ty zamawiałeś kuriera czy gość który ma/miał wysłać Ci koła? Jak on to on zawarł takową umowę Ty jesteś tylko odbiorcą. Jeśli Ty zamawiałeś to teraz dalej są 2 opcje: normalnie kuriera ze strony czy przez jakiegoś pośrednika co ma umowę (np. www.wysylajnajtaniej.pl <- korzystam, polecam )?
Tego co napisałeś dot. tylko opcja 1.
wysyłka nie ma kompletnie żadnego znaczenia, mógł to wysłać gołębiem pocztowym, albo przez kolegę kolegi, przewoźnik g*ówno mnie obchodzi, fakty są takie że to z nim zawarłem umowę i mam prawo zobaczyć towar przed pokwitowaniem jego odbioruLoko - Czw 05 Sty, 2012 Pewnie tylko popatrz na to z tej strony sprzedawca jak najbardziej zgadza się, zebyś sobie obejrzał towar przed zapłatą, nie ma nic przeciwko. Tylko ze kurier swoim regulaminem się na to nie zgadza, a kurier ma to gdzies ze masz prawo do obejrzenia przed zapłatą, bo on zawierał umowe na transport ze sprzedawcą. Czyli zasadniczo mozesz po prostu nie odbierać przesyłki Shymek - Czw 05 Sty, 2012 Z dwojga złego wolałbym nie otrzymać przesyłki niż otrzymać 40 kg kartofli