To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HH.ORG na Torze - Pomiar czasu na torze - QA

bob.dsk - Pon 23 Kwi, 2012

Wbudowany - Iphone 4
Greg - Śro 25 Kwi, 2012

Kupiłem tego Holuxa M1000C, dorwałem używkę prawie nówkę za 95PLN. Lata.

Siema, muszę Cię pomolestować w sprawie pomocy w konfiguracji tego wszystkiego bo są tam dla mnie zagadki. :)

Orientuje się może ktoś czy da się podłączyć dwa urządzenia (np. telefony) do jednego takiego GPSa? (akurat nie mam jak sprawdzić, a chodzi mi o to żeby na jednym było RaceChrono a na drugim np. duży, czytelny prędkościomierz).

kp - Pią 27 Kwi, 2012

bob.dsk napisał/a:
Harrys Lap Timer Pro ( z iOS ) - ostatnio na poznaniu miałem zajefajną dokładność do 0.2-03 sekundy więc zle nie było.

Wbudowany - Iphone 4

Czy żeby mi to działo potrzebuje tylko iPhone (z Harrym)? czy 3 ma wbudowany gps? Nie mam o tym pojecia, miałem olac pomiar czasu ale jak tak mysle to by sie przydało.
Miałbym możliwość pozyczyc iPhona albo iPada. Czy to mi wystarczy? Mam jeszcze swoj telefon, ale tam jest Windows, ktory jest beznadziejny i sie zawiesza non stop.
pomocy!

siema - Pią 27 Kwi, 2012

Greg napisał/a:

Siema, muszę Cię pomolestować w sprawie pomocy w konfiguracji tego wszystkiego bo są tam dla mnie zagadki. :)

No dawaj, w czym problem? Parujesz komórę z GPS, ściągasz RaceChrono i już działa :)

Greg napisał/a:

Orientuje się może ktoś czy da się podłączyć dwa urządzenia (np. telefony) do jednego takiego GPSa? (akurat nie mam jak sprawdzić, a chodzi mi o to żeby na jednym było RaceChrono a na drugim np. duży, czytelny prędkościomierz).

Da się, ale to rzeźba totalna i nie ma sensu. GPS wystawia ci dane po wirtualnym porcie seryjnym utworzonym na połączeniu bluetooth, zatem trzeba sklonować te dane i wystawić na kolejnym porcie. Znajdziesz oprogramowanie do tego na androida i WM, ale dla takiego zastosowania jak piszesz, to ja bym sobie darował.

kp napisał/a:

Czy żeby mi to działo potrzebuje tylko iPhone (z Harrym)? czy 3 ma wbudowany gps? Nie mam o tym pojecia, miałem olac pomiar czasu ale jak tak mysle to by sie przydało.
Miałbym możliwość pozyczyc iPhona albo iPada. Czy to mi wystarczy? Mam jeszcze swoj telefon, ale tam jest Windows, ktory jest beznadziejny i sie zawiesza non stop.
pomocy!

http://www.gps-laptimer.de/Compatibility.html
"CURRENTLY, APPLE DOES NOT ALLOW TO CONNECT ARBITRARY GPS BLUETOOTH DEVICES TO IPHONE / IPOD TOUCH DEVICES."

Masz w iPhone GPS 1Hz, zatem będzie całkiem duży błąd pomiaru, ale jeśli ok. 0.3s- jak napisał bob.dsk nie przeszkadza, to masz już wszystko czego potrzebujesz.
Nawiasem mówiąc Apple wie jak robić kasę na frajerach, żeby nawet wydawać licencje na urządzenia mogące podłączyć się po bluetooth :wall:

Pod Windows Mobile masz RaceChrono i zadziała każdy GPS po BT (grunt by był co najmniej 5Hz, bo inaczej zabawa nie ma sensu).

(EDIT: O, właśnie dopisywałem powyższe i bob.dsk mnie ubiegł).

bob.dsk - Pią 27 Kwi, 2012

kp napisał/a:
bob.dsk napisał/a:
Harrys Lap Timer Pro ( z iOS ) - ostatnio na poznaniu miałem zajefajną dokładność do 0.2-03 sekundy więc zle nie było.

Wbudowany - Iphone 4

pomocy!

3G i 3GS ma wbudowany GPS więc nie ma problemu to samo IPad

M - Pią 27 Kwi, 2012

Trzeba pamiętać żeby tym zewnętrznym programem przestawić gps (ten na mtk) na 5/10hz bo czesto ustawiony jest na 1.
Anonymous - Pią 27 Kwi, 2012

siema napisał/a:
"CURRENTLY, APPLE DOES NOT ALLOW TO CONNECT ARBITRARY GPS BLUETOOTH DEVICES TO IPHONE / IPOD TOUCH DEVICES."

Stare dane :> po co z drugiej strony łączyć blootoothem skoro TomTom CarKit jest urzadzeniem posidającym zewnetrzny nadajnik/odbiornik wspomagający seryjny 1GHz GPS wbudowany w iPhonie :)

siema napisał/a:
Nawiasem mówiąc Apple wie jak robić kasę na frajerach,

Pewnie dlatego mają zysk większy niż Microsoft przychód :rotfl:

Bonczek - Pią 27 Kwi, 2012

AleX_R53, jedziesz, pokaż mu gdzie jego miejsce!
Anonymous - Pią 27 Kwi, 2012

Bonczek, jedziesz! tylko wytłumacz proszę o co Ci chodzi :lol2:
M - Pią 27 Kwi, 2012

Android jest gównem dla biedaków!
Tylko Iphone!!!

:lol2: :lol2: :lol2:

siema - Pią 27 Kwi, 2012

AleX_R53 napisał/a:
siema napisał/a:

Stare dane :> TomTom CarKit jest urzadzeniem posidającym zewnetrzny nadajnik/odbiornik wspomagający seryjny 1GHz GPS wbudowany w iPhonie :)

Ale można już można podłączyć każde urządzenia (np. takiego Holuxa 5Hz, Qstarz 10Hz?). Jak tak, to pisz do developera HLTP, bo info przecież z ich strony.
AleX_R53 napisał/a:

siema napisał/a:
Nawiasem mówiąc Apple wie jak robić kasę na frajerach,

Pewnie dlatego mają zysk większy niż Microsoft przychód :rotfl:

Z tego co się orientuję zysk ma nawet lepszy niż PKB paru przyzwoitych krajów ;) Trzeba pamiętać, że kiedyś to MS był najdroższą spółką świata, a teraz się z niego śmieją. Fortuna kołem się toczy, a lans na Apple już się kończy, bo co drugi w autobusie już ma ajfona.

kp - Pią 27 Kwi, 2012

siema napisał/a:
Pod Windows Mobile masz RaceChrono i zadziała każdy GPS po BT (grunt by był co najmniej 5Hz, bo inaczej zabawa nie ma sensu).

Tak bym zrobił najchętniej, ale mój telefon htc touch 2 się wieszo.
Ale już wiem jak zrobię, dzięki!

bob.dsk napisał/a:
kp napisał/a:
bob.dsk napisał/a:

Wbudowany - Iphone 4

pomocy!

3G i 3GS ma wbudowany GPS więc nie ma problemu to samo IPad

:ok:

Gorliś - Czw 03 Maj, 2012

Ktos bedzie korzystal z Trackmastera na androida?
M - Czw 03 Maj, 2012

Ja przetestuje Alapa na andka z zewn. GPS
pum - Czw 03 Maj, 2012

Gorliś napisał/a:
Ktos bedzie korzystal z Trackmastera na androida?

ja planuje przetestować z zewnętrznym gpsem