To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - O wszystkim i o niczym

kamil - Pią 20 Gru, 2013

dobre, ciekawe jak w praktyce to wygląda :)
Niemy - Pią 20 Gru, 2013

no właśnie...

na allegro już sprzedają, 10pln za cyferkę/literkę

anjas - Pią 20 Gru, 2013

już kiedyś Gulczas reklamował taki spray :D
iQ - Pią 20 Gru, 2013

Finski rzed chce wprowadzic nowy typ podatku drogowego. Do kazdego auta poruszajacego sie na drogach ma byc zainstalowany nadajnik GPS wg ktorego bedzie sie naliczalo podatek, zaleznie od miejsca gdzie auto sie porusza, cena za kilometr bedzie inna. Wplyw rowniez bedzie mialo CO2 auta.
Ogolnie pomysl z dupy :wall: I ponoc nie do wykonania. W ten sposob chca zlikwidowac akcyze ktora sie placi przy kupnie auta (od 10 do 50% wartosci) i byc ludzie placili za korzystanie z auta a nie posiadanie.

kamil - Pią 20 Gru, 2013

uuuu to dobry system monitorujący musieliby postawić
M - Pią 20 Gru, 2013

A gówno...
scrambler do gpsa i możesz jeździć wszędzie a będzie zawsze rejestrował że stoisz pod domem.
To samo z siecią komórkową, każdy sygnał można zagłuszyć.

Strasznie to chore wszystko.

Janusz - Pią 20 Gru, 2013

Niemy napisał/a:
na allegro już sprzedają, 10pln za cyferkę/literkę

dawaj link, bo wygląda ciekawie, ale nowe fotoradary już chyba nie walą lampą błyskową.

dobra znalazłem, jeszcze jest kwestia naklejki, ale w starszych samochodach wystarczy pod wycieraczką przykleić ;)

Michał - Pią 20 Gru, 2013

http://www.rapgra.com/testoviron-nie-zyje/

RIP ziomeczku, będzie nam ciebie brakować.

Kamill - Pią 20 Gru, 2013

iQ napisał/a:
Finski rzed chce wprowadzic nowy typ podatku drogowego. Do kazdego auta poruszajacego sie na drogach ma byc zainstalowany nadajnik GPS wg ktorego bedzie sie naliczalo podatek, zaleznie od miejsca gdzie auto sie porusza, cena za kilometr bedzie inna. Wplyw rowniez bedzie mialo CO2 auta.
Ogolnie pomysl z dupy :wall: I ponoc nie do wykonania. W ten sposob chca zlikwidowac akcyze ktora sie placi przy kupnie auta (od 10 do 50% wartosci) i byc ludzie placili za korzystanie z auta a nie posiadanie.

Ale wymyślają, sposób znany od lat, który nic nie kosztuje i nie potrzebuje obsługi, akcyza w paliwie i plamisz jej tyle ile jeździsz, pewnie co2 ma w tym takie samo przełożenie.

iQ - Pią 20 Gru, 2013

Kamill, to samo tutaj mowia. Tylko paliwo i tak juz jest niezle opodatkowane wiec zeby wyrownac wplywy z akcyzy aut i podatku drogowego (1,8mld €), paliwo by kosztowalo ponad 2€ za litr.
W innych krajach nie ma tak chorych oplat za posiadanie/ korzystanie auta i jakos sobie radza. Ale tutaj od lat wiadomo ze zmotoryzowani to taka krowa ktora mozna doic bez konca...

Kamill - Pią 20 Gru, 2013

iQ napisał/a:
Kamill, to samo tutaj mowia. Tylko paliwo i tak juz jest niezle opodatkowane wiec zeby wyrownac wplywy z akcyzy aut i podatku drogowego paliwo by kosztowalo ponad 2€ za litr.
W innych krajach nie ma tak chorych oplat za posiadanie/ korzystanie auta i jakos sobie radza. Ale tutaj od lat wiadomo ze zmotoryzowani to taka krowa ktora mozna doic bez konca...

Koszt obsługi kilkuset tys tych gpsów będzie ogromny.
Lobby producentów GPS już pewnie waruje z łapówą.

iQ - Pią 20 Gru, 2013

Niby koszt nadajnikow 330mln euro, koszt systemu do obslugi kolejne 130mln euro i roczny koszt obslugi w okolicach kolejnych 130mln euro.
Najsmieszniejsze jest to ze caly ten zespol prowadzi Jorma Ollila, facet ktory po czesci doprowadzil do upadki Nokii. I nie wiem dlaczego mnie nie dziwi ze Nokia rowniez bierze w tym cyrku udzial. Zreszta niedawno temu postanowili ze stawiaja na mapy w przyszlosci (Nokia Here):>

dzik - Pią 20 Gru, 2013

iQ napisał/a:
Niby koszt nadajnikow 330mln euro, koszt systemu do obslugi kolejne 130mln euro i roczny koszt obslugi w okolicach kolejnych 130mln euro.
Najsmieszniejsze jest to ze caly ten zespol prowadzi Jorma Ollila, facet ktory po czesci doprowadzil do upadki Nokii. I nie wiem dlaczego mnie nie dziwi ze Nokia rowniez bierze w tym cyrku udzial. Zreszta niedawno temu postanowili ze stawiaja na mapy w przyszlosci (Nokia Here):>

No ciekawe, w budżecie mają na własne nadajniki gps? Na bogato :lol2:

GeKo - Pią 20 Gru, 2013

Kamill napisał/a:
iQ napisał/a:

Ale wymyślają, sposób znany od lat, który nic nie kosztuje i nie potrzebuje obsługi, akcyza w paliwie i plamisz jej tyle ile jeździsz, pewnie co2 ma w tym takie samo przełożenie.

Dla mnie to raczej nie o to chodzi, a o pierwszy krok do kontroli obywateli, w sumie nie ma lepszej opcji niż taka na kontrolę prędkości.

was79 - Pią 27 Gru, 2013

Podzleciliśmy część prac pewnej uczelni. Dzisiaj dostałem dokument w wordzie. Tak zaciekłego analfabetyzmu w tym programie dawno nie widziałem. Spory dokument w cholerę tablic i rysunków, a ktoś wszystkie spisy ręcznie porobił :rotfl:
o formatowaniu nawet nie wspomnę, bo takiego czegoś w życiu nie widziałem ;D