To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - O wszystkim i o niczym

M - Wto 04 Lut, 2014

Na luzie to głupota, jazda na odpuszczenie gazu już daje spore efekty i nic w tym śmiesznego.
Sprawdziłem z logów i jazda metodą wybiegową oszczędza około 25% paliwa porównując do jazdy ze stałą prędkością.

Przy jeździe 80-90 bmw paliło poniżej 5l/100 - ale kto by tak chciał jeździć?
Mógłbym sobie tempomat tak zaprogramować.

Kamill - Wto 04 Lut, 2014

Jedyne dwa paski kombi na osiedlu w zasięgu wzroku :wall:

Michał - Wto 04 Lut, 2014

ja wczoraj byłem swiadkiem spotu klubu passata :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

od pięknych be piąteczek , po wypasione be siedem. Avanty, hajlany, teedeiki - wszystkie takie piękne takie ! :rotfl: :rotfl:

B-Rey - Wto 04 Lut, 2014

M napisał/a:
jazda na odpuszczenie gazu już daje spore efekty i nic w tym śmiesznego.

Dokładnie. Ale tylko powyżej jakiś tam obrotów chyba ok 1500. Poniżej wtryski znów zaczynają lać.

Zrób takie odpuszczanie w aucie z krótką skrzynią, np 6bieg diesel to na 200m zatrzyma ci się w miejscu.
Sibu - Wto 04 Lut, 2014

Najwięcej to zależy od masy koła zamachowego, im cięższe tym więcej się przejedzie.
M - Wto 04 Lut, 2014

Od oporów vs energia kinetyczna+potencjalna

Sibu napisał/a:
Najwięcej to zależy od masy koła zamachowego, im cięższe tym więcej się przejedzie.

Ale co zależy ?
M napisał/a:
Od oporów vs energia kinetyczna+potencjalna

The braking force varies depending on the engine, but also what gear the vehicle is in (Generally, the lower the gear, the higher the braking effect as long as the wheels continue to maintain traction with the road surface).

W skrócie niższy bieg - większy efekt hamowania, czyli krótsza skrzynia to samo. Im krótsza skrzynia tym więcej momentu koła z silnika przekazują na asfalt i na odwrót.

M - Wto 04 Lut, 2014

Kamilu - zasada zachowania energii się kłania.
Jak jedziesz 150 na 6 biegu to auto zatrzyma Ci się też po 200m?

Sibu - Wto 04 Lut, 2014

Kamill napisał/a:
Ale co zależy ?

To ile przejedziesz po puszczeniu gazu. Można powiedzieć że energia zgromadzona w zamachu spowalnia hamowanie silnikiem.

anjas - Wto 04 Lut, 2014

Sibu napisał/a:
To ile przejedziesz po puszczeniu gazu.

ja kiedyś puściłem gaz w Warszawie, wsiadłem do fury i dojechałem do Krakowa. To dobry wynik?

Sibu - Wto 04 Lut, 2014

Tutaj należałoby podjąć dysputę na temat dylatacji czasu.

M napisał/a:
Kamilu - zasada zachowania energii się kłania.
Jak jedziesz 150 na 6 biegu to auto zatrzyma Ci się też po 200m?

Jak masz krotką skrzynie to po 200m zadławisz silnik, więc trzeba zbić do 5tki i znowu silnik musi zejść z obrotów- czyli masz swoją zagubioną energię, ponieważ praca jest wykonywana dwa razy, po raz na każdym z biegów.

M - Wto 04 Lut, 2014

Brawo, piątka, siadaj
:rotfl:

M napisał/a:
Brawo, piątka, siadaj
:rotfl:

Mogę więc iść spać spokojnie, chyba że znowu ktoś nie będzie miał racji w internecie, ale to już w następnym odcinku ;D