To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - O wszystkim i o niczym

karoluPL - Pią 14 Lut, 2014

koorwa, to jest aż przykre jak momentami wygląda życie w polsce, patrząc na takie ogłoszenia..

pomiając ludzi, którym na prawdę się nie chce robic nic, leżą wentylem do góry i tylko narzekają, ze jest źle.

M - Pią 14 Lut, 2014

Bezrobocie w styczniu przekroczyło 14% :]
Anonymous - Pią 14 Lut, 2014

pierdolenie,przeciez moze pisać apki na ajfona
Barejka - Pią 14 Lut, 2014

rabarbar, :lol2: :lol2: :lol2:
M - Pią 14 Lut, 2014

i przeprowadzić się do warszawy, a nie poczekaj - na wsi przeciez zycie jest tansze a zarobki takie same więc o co chodzi tej kobiecie?
anjas - Pią 14 Lut, 2014

Po pierwsze skąd wiadomo, że to na wsi?
Po drugie, może szukać pracy za kasę i sama kupić sobie produkty spożywcze. Akurat popytu na sprzątanie nie brakuje. Kilka razy szukałem i było słabo ze znalezieniem kogoś kto by chciał sprzątać (zgłaszały się tylko firmy za miliony zł/h)
Po trzecie może to Trynkiewicz napisał? Taka pułapka na naiwne dzieci?

Panowie, raz jesteście za wolnym rynkiem a raz za systemem socjalnym (w którym takie przykre sytuacje nie powinny mieć miejsca). Zdecydujcie się, bo pogodzić tych dwóch spraw raczej się nie da, a przynajmniej nikomu się to jeszcze nie udało.

M - Pią 14 Lut, 2014

Ja jestem za wolnym rynkiem którego dorobek nie jest przejadany przez system socjalny :)
Inicjatywę tej Pani szanuję chociaż robi się głupio jak się to czyta.

was79 - Pią 14 Lut, 2014

M napisał/a:
Wiadomo że to nie było jak odcinek w Boliwii, ale jak dla mnie było śmiesznie.

Was - lepiej nie oglądaj 21x02 w takim razie, to jakby przydługa reklama :)

ehh do odcinków specjalnych nawet nie próbuję porównywać, bo wszystkie jakie oglądałem mi się podobały - bliski wschód miatą, biegun, boliwia, szukanie źródeł nilu itd

anjas - Pią 14 Lut, 2014

M napisał/a:
Ja jestem za wolnym rynkiem którego dorobek nie jest przejadany przez system socjalny

to co byś w takiej sytuacji zaproponował tej kobiecie? Tylko nie proponuj przebranżowienia na działkę lepiej płatną, bo Rabarbar będzie się śmiał.

M - Pią 14 Lut, 2014

Jakby to było gdzieś koło mnie to bym zaproponował pracę tej Pani.
Tylko że pewnie mieszka w jakimś okręgu gdzie jest ultra wysokie bezrobocie i nikogo nie stać żeby ją zatrudnić.

Jakarti - Pią 14 Lut, 2014

to jest zwykłe ogloszenie o prace.

mozna to bylo napisac tak jak to zrobiła i uzyskac wiekszy rozglos i efektywnosc (brawo!)
lub napisac po prostu: sprzataczka / gospodyni (posprzata , umyje itd x/h)

pamiętajmy, że większość ludzi szuka pracy po to żeby mieć z czego żyć :)
ta pani jest w trudnej sytuacji ale widać, że ma głowę na właściwym miejscu i zycze powodzenia :)

wrzucajcie na wykop - moze ją znajda i nie bedzie mogla opedzić się od pracy.
tylko takich osob jest więcej. nie robmy z niej jednej męczennika.

M - Pią 14 Lut, 2014

Żadnego męczennika, to jest dowód na własną przedsiębiorczość.
Pani użyła metody SPIN w ogłoszeniu ;D

Podejmujecie piwne wyzwanie fajsbukowe ? :rotfl:

No dobra,powałkujmy ten temat jeszcze raz,abstrahując od przypadku tej pani.
Nie jestem zwoleninikiem rozwiązań socjalnych,wręcz przeciwnie.Denerwuje mnie tylko duze rozwarstwienie dochodów między warstwami/klasami/regionami itd,rozwarstwienie duzo wieksze niz w europie zachodniej.Denerwuje mnie ze spora częśc społeczenstwa zarabia 300-400 euro/mies.Denerwuje mnie twierdzenie ze kazdy moze polepszyc swój los "pisząc apki na ajfona",faktycznie kazdy moze ale nie kazdy ma takioe same szanse,nadal wiele osób żyje w popegieerowskich wiochach,zostało wychowane przez zapitych debili,poziom kształcenia był tam żenująco niski,nie mają kasy by iść na studia bo często nie mają kasy na jedzenie.
Jeszcze taka historyjka mi sie przypomniała-mój ojciec miał prace przez którą zaliczałem po 2 szkoły w roku-od wrzesnia do marca chodziłem do szkoły we wrocku,pózniej przez 3 miechy na jakims zadupiu.Wylądowałem kiedys w podstawówce w Suchej Koszlińskiej,nauczyciele z innych klas przychodzili na lekcje do nas oglądać "tego geniusza z wrocławia",bo wiecej niż połowa uczniów 6 klasy miała problem z czytaniem,a ja potrafiłem nie tylko płynnie czytać ,ale jeszcze zrobic analize wiersza i widziałem co to jest czasownik i rzeczownik.w mojej szkole we wrocku byłem takim średnim uczniem.Nie sądze by poziom edukacji na wioskach sie podniósł od tego czasu.

Jakarti - Pią 14 Lut, 2014

rabarbar napisał/a:
nauczyciele z innych klas przychodzili na lekcje do nas oglądać "tego geniusza z wrocławia",bo wiecej niż połowa uczniów 6 klasy miała problem z czytaniem,a ja potrafiłem nie tylko płynnie czytać ,ale jeszcze zrobic analize wiersza i takie tam

co prawda pare lat od tamtej pory minelo ale nadal jestem troche w szoku.