Bart - Pią 14 Lut, 2014 pewnie jakaś ślepa baba, nie zauważyłaAnonymous - Pią 14 Lut, 2014 i nie poczuła ?? choc faktycznie to mozliweJakarti - Pią 14 Lut, 2014 czasem pojedziesz w dupala i tez nie poczujesz..
taki klimat was79 - Pią 14 Lut, 2014 arssss - Pią 14 Lut, 2014 nie ogladalem filmu,ale jak to jest z tym przejechanym psem to kierowal 60 latek,ktorego juz zatrzymali. Tlumaczyl,ze myslal,ze przejechal bryle lodu ktora odpadla spod samochodu.PiTT - Pią 14 Lut, 2014
arssss napisał/a:
Tlumaczyl,ze myslal,ze przejechal bryle lodu ktora odpadla spod samochodu.
Vlodarsky - Pią 14 Lut, 2014
anjas napisał/a:
ważne, że niebawem wszelkie troski, bieda i rozwarstwienie społeczne będą już tylko złym wspomnieniem:
Jeszcze paragony od tacy w kościele i głosuję na jedynego prawdziwego bohatera narodowego.Barejka - Pią 14 Lut, 2014 takiem czuł, jak nie widzial w co wjezdza to powinien przesiasc sie w komunikacje a jakby to bylo male dziecko
ale i tak nic nie przebije babci, widzialem juz kilka razy w centrum zapyla dwusuwowym trabantem, wyglada na 80-90 lat ubrana w chustke, wlosy siwe, fajnie to wyglada jakby czas dla niej zatrzymal sie jakies 30lat temu. Ciekaw jestem jak sobie radzi w centrum M - Pią 14 Lut, 2014 Ja widziałem w fort walton zasuszone 85 letnie babcie jeżdzące czymś takim:
Anonymous - Pią 14 Lut, 2014 Na zachodzie to normalka-nic nie widzi,nic nie słyszy,prawie seta na karku,i zapierdala 50km/h do sklepu.Często sie tez takimi wózeczkami elektrycznymi wożą,czasem to jest prawdziwy fotel na kółkach.Po prostu trzeba sie przyzwyczaić i uważaćChloru - Pią 14 Lut, 2014
rabarbar napisał/a:
.Denerwuje mnie tylko duze rozwarstwienie dochodów między warstwami/klasami/regionami itd,rozwarstwienie duzo wieksze niz w europie zachodniej.
Taaa.... nie żebym był jakimś specem od ekonomii ale jak już rzucamy jakieś argumenty to starajmy się je podeprzeć danymi.
https://www.dropbox.com/s...warstwienie.pngAnonymous - Pią 14 Lut, 2014 Sory ale mi sie ten obrazek nie wyświetla,chyba ze to to samo co w linku poniżej,w takim przypadku to po pierwsze nie widze tam Polski,po drugie gówno mi to mówi-wiesz jestem tylko fizolem z ukończonymi 2 klasami zawodówki (niestety bez promocji),ale od wielu lat pracuje poza Polską,jednoczesnie w niej mieszkając i po prostu widze i rozmawiam z ludzmi,i wydaje mi sie ze to rozwarstwienie jest sporo wieksze.Moze sie to bierze stąd ze statystycznego szwedzkiego spawacza stac na mieszkanie,auto z salonu i wczasy w tajlandi.bizon - Pią 14 Lut, 2014
M napisał/a:
Edukacja
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie Rabar.
Ja siedzę teraz 3 dni na chorobowym ale zamiast obijać się - robię kurs online z technologii na którą jest ssanie na rynku a której jeszcze nie znam. Learning by doing + filmy.
Chwila moment się przyda - jak wszystkie poprzednie szkolenia - darmowe.
Rozwarstwienie w zarobkach wynika z tego że w biednych regionach nie ma pieniędzy w obiegu (banał) - a dlaczego nie ma, są głównie w skupiskach, aglomeracjach, dużych miastach.
A jak zrobić żeby były na "wiochach"? Trzeba coś wyprodukować żeby coś sprzedać, może być to gotowy towar, może być to swoja wiedza - ale do wszystkiego trzeba wiedzy.
Musi być także sprzyjający wiatr dla przedsiębiorców - jak tu rozkręcić firmę gdy zus nam sapie za plecami i zabiera kapitał. W wawie 1k PLN to niewiele ale gdzieś tam w pcimiu to może być już kapitałowy gwóźdź do trumny.
I tu też gra rolę edukacja tylko od trochę innej strony, skoro nie wiesz (hipotetyczna osoba) jak działa ekonomia (brak edukacji - uczyli was ekonomii w podstawówce?) - skąd się bierze rozwój, skąd się bierze brak rozwoju - to nie będziesz mógł wybrać w wyborach partii która ten rozwój umożliwi, będziesz jak chorągiewka na wietrze populistycznej nakurwianki
Bardzo dobrą robotę oddolnie robi np: http://www.koliber.org/ - robią szkolenia z ekonomii dla dzieci i młodzieży.
Prawda prawda, sam jestem dobrym tego przykładem
Podniesienie kwalifikacji to jak zakup nowej linii produkcyjnej do fabryki.
Rabar: tutaj widać pięknie rozwarstwienie - a gdzieś miałem jeszcze lepszy:
edit - mam:
http://i.imgur.com/fjd3s.jpgChloru - Pią 14 Lut, 2014 rabarbar, tak - to to samo co w linku. Istotne są 4 ostatnie kolumny. Wniosek jest prosty nieważne czy to kraje powstałe z rozpadu ZSRR, UE8 czy południe Europy. Wewnętrzne rozwarstwienie jest bardzo podobne dla 10 i 20 najbogatszych/najbiedniejszych grup. Dane mają parę lat. Podobne informacje odnośnie kilku krajów widać też na mapie z postu wyżej.
To o czym mówisz Ty to inny poziom życia w różnych krajach. To bardzo ładnie widać na mapce.