KarQ - Śro 21 Sie, 2013 Nie wiem jak EFLu, ale w Arvalu aby licytowac/kupic musisz prowadzic DG o charakterze obrotem aut.PiTT - Śro 21 Sie, 2013
KarQ napisał/a:
Nie wiem jak EFLu, ale w Arvalu aby licytowac/kupic musisz prowadzic DG o charakterze obrotem aut.
w jakis sposob udokumentowany obrot czy tylko numerki we wpisie?
w sumie jak zakladalem dzialalnosc to chyba dodalem tez sprzedaz aut... i wiele innych ciekawych rzeczyKarQ - Śro 21 Sie, 2013 To Ty pewnie mozesz Niemy - Czw 22 Sie, 2013 Dopisać sobie numerki pkd to żaden problem M - Czw 22 Sie, 2013 Otóż to, bullshit i tyle.Niemy - Czw 22 Sie, 2013 Ale jest coś takiego jak działalność główna, może to sprawdzająPiTT - Czw 22 Sie, 2013
Niemy napisał/a:
Dopisać sobie numerki pkd to żaden problem
no wlasnie, ktos to przerabial?
musze teraz dopisac kilka i nie wiem czego mam sie spodziewac w urzedzie
duzo yebania z tym jest?siema - Czw 22 Sie, 2013 Ja kiedyś parę numerków usuwałem, bo niektóre obligują Cię automatycznie do posiadania kasy fiskalnej
Generalnie roboty z tym tyle, że w urzędzie gminy musisz się raz pokazać.PiTT - Czw 22 Sie, 2013
siema napisał/a:
Ja kiedyś parę numerków usuwałem, bo niektóre obligują Cię automatycznie do posiadania kasy fiskalnej
Generalnie roboty z tym tyle, że w urzędzie gminy musisz się raz pokazać.
hmm no to ciekawe z ta kasa... znam osoby ktore polecialy po calej liscie jak podawaly, ciekawe czy realnie ktos tak to sprawdza jesli ani razu z tego tytulu nie pobieralo sie wynagrodzenia...
google 5 sek
widgeet napisał(a):
Z tego co się orientuję wpisanie niektórych kodów PKD skutkuje wymogiem posiadania kasy fiskalnej,
TO MASZ ZŁE INFORMACJE, TO FORMA OPODATKOWANIA!!! anie wpis, zobowiązuje lub to czym w realu handlujesz a nie to co masz wpisane w pozwoleniu bo to nie to samo.
no to jak jest? arssss - Czw 22 Sie, 2013 Prawdę piszą ja mam pół listy obleciane Jak chcesz dopisać to bulisz za każdy kod bodajże 50 złotych i tyle. Nie ma z tym dużo zachodu.PiTT - Czw 22 Sie, 2013
arssss napisał/a:
Prawdę piszą ja mam pół listy obleciane Jak chcesz dopisać to bulisz za każdy kod bodajże 50 złotych i tyle. Nie ma z tym dużo zachodu.
od 2009r nic sie nie placi za dopisanie
to wiem na 100% siema - Czw 22 Sie, 2013
PiTT napisał/a:
siema napisał/a:
Ja kiedyś parę numerków usuwałem, bo niektóre obligują Cię automatycznie do posiadania kasy fiskalnej
Generalnie roboty z tym tyle, że w urzędzie gminy musisz się raz pokazać.
hmm no to ciekawe z ta kasa... znam osoby ktore polecialy po calej liscie jak podawaly, ciekawe czy realnie ktos tak to sprawdza jesli ani razu z tego tytulu nie pobieralo sie wynagrodzenia...
google 5 sek
widgeet napisał(a):
Z tego co się orientuję wpisanie niektórych kodów PKD skutkuje wymogiem posiadania kasy fiskalnej,
TO MASZ ZŁE INFORMACJE, TO FORMA OPODATKOWANIA!!! anie wpis, zobowiązuje lub to czym w realu handlujesz a nie to co masz wpisane w pozwoleniu bo to nie to samo.
"Wyjątkiem, o którym trzeba wiedzieć jest sprzedaż nagranych, z zapisanymi danymi lub zapisanymi pakietami oprogramowania komputerowego (w tym również sprzedawanymi łącznie z licencją na użytkowanie): płyt CD, płyt DVD, kaset magnetofonowych, taśm magnetycznych (w tym kaset wideo), dyskietek, kart pamięci, kartridży. W przypadku prowadzenia tego typu działalności kasa fiskalna musi być zainstalowana przez dokonaniem pierwszej sprzedaży."
http://www.samozatrudnieni.pl/programisci.html
Jedne PKD innym nierówne.arssss - Czw 22 Sie, 2013 PiTT, to mój błąd, jak się ostatnio dowiadywałem,bo chce pare pkt dopisać to wszyscy pisali,że trzeba płacić.zefir - Czw 22 Sie, 2013 pierwsze słysze żeby PKD skutkowało posiadaniem kasy fiskalnej,
jeśli z danego tytułu PKD de facto nie prowadzisz działalności to niby czemu masz mieć obowiązek posiadania kasy fiskalnej
Myślę, że sprawa rozbija się o interpretację "Od pierwszej czynności" i "chwilą wykonania tej czynności", bo rozporządzenie jasno wskazuje jaka działalność jest wyłączona ze zwolnienia (par. 4 ust. 1) ale moim zdaniem niezbyt jasno określa, co oznacza 'wykonanie czynności' (par 5., ust 7.).
Tak jak Zefir wspomniał, jeśli jest pole do interpretacji, wiadomo że może zostać użyte przeciwko Tobie. A jeśli nie zamierzasz wykonywać którejś z rodzaju działalności, to po co je umieszczać. Jeśli zamierzasz wykonywać, to kup od razu kasę i nie walcz bez sensu z US. Ja nie zamierzałem wykonywać ww. a z rozpędu coś tam z tej listy wpisałem.
Tyle w temacie