PiTT - Czw 22 Sie, 2013 siema, ale to tez nie jest jasne
"Wyjątkiem, o którym trzeba wiedzieć jest sprzedaż nagranych, z zapisanymi danymi lub zapisanymi pakietami oprogramowania komputerowego (w tym również sprzedawanymi łącznie z licencją na użytkowanie): płyt CD, płyt DVD, kaset magnetofonowych, taśm magnetycznych (w tym kaset wideo), dyskietek, kart pamięci, kartridży. W przypadku prowadzenia tego typu działalności kasa fiskalna musi być zainstalowana przez dokonaniem pierwszej sprzedaży."
bo takiego punktu dokladnie nie ma, wiec to raczej chodzi chyba o swiadomosc prowadzacego dzialalnosc, aby zainstalowal kase wiedzac o tym ze bedzie sie tym zajmowal
no chyba ze jest dokladnie taki punkt PKD i trzeba po prostu na niego uwazac siema - Czw 22 Sie, 2013
PiTT napisał/a:
siema, ale to tez nie jest jasne
"Wyjątkiem, o którym trzeba wiedzieć jest sprzedaż nagranych, z zapisanymi danymi lub zapisanymi pakietami oprogramowania komputerowego (w tym również sprzedawanymi łącznie z licencją na użytkowanie): płyt CD, płyt DVD, kaset magnetofonowych, taśm magnetycznych (w tym kaset wideo), dyskietek, kart pamięci, kartridży. W przypadku prowadzenia tego typu działalności kasa fiskalna musi być zainstalowana przez dokonaniem pierwszej sprzedaży."
bo takiego punktu dokladnie nie ma
Jest w rozporządzeniu par. 4. ust. 1. pkt. 1l:
"płyt CD, DVD, kaset magnetofonowych, taśm magnetycznych (w tym kaset wideo), dyskietek, kart pamięci, kartridżów i innych analogowych lub cyfrowych nośników danych zawierających zapisane dane lub zapisane pakiety oprogramowania komputerowego, w tym również sprzedawanych łącznie z licencją na użytkowanie,"
A PKD to pewnie pod to jest kilka.
Ja księgowym nie jestem i mam niemałe mdłości jak muszę cokolwiek robić w tym temacie, więc stronię raczej od tego i zwalam na księgową wszystko co mogę. Teraz wyszukałem i interpretuję te zapisy zaciekawiony Waszą sugestią, że zostałem wprowadzony w błąd. Myślę, że główny cel- czyli zwiększenie świadomości jaki to nas system podatkowy jest popaprany- został osiągnięty, a jak kto zrobi, to już jego sprawa Anonymous - Czw 22 Sie, 2013
Cytat:
Kompendium Wiedzy Gospodarczej by HH.org
PiTT - Czw 22 Sie, 2013 dobra podsumowujac, jesli by sie okazalo ze dopisanie PKD skutkuje posiadaniem kasy fiskalnej mimo braku rozpoczecia świadczeń z danego punktu to bylby jeden wielku bulszit!
wyobrazcie sobie ze z kim nie rozmawiam to tak samo powpisywali wszystko co im przyszlo do glowy lacznie z transportem, sprzataniem itd.Niemy - Czw 22 Sie, 2013 ja mam nawet budowę statków kosmicznych Anonymous - Czw 22 Sie, 2013
kurde, fajne opisy maja te fury...
tak z ciekawosci bez zaglebiania sie w temat, jakies specjalne wymogi do wziecia udzialu w licytacji?
jakies wpisowe?
swojego czasu kumpel zajmowal sie sprzedaza fur i sporo kupowali na takich aukcjach, minusem bylo tylko to ze nie mozna bylo sie przejechac zadna z fur, jedynie opis i macanie (i to tez tylko on mogl isc na plac a nie zainteresowany zakupem klient)
czyli takie kupno nieco w ciemno, ale z drugiej strony duzo tych fur ma na serio przejrzyste historie
Musisz prowadzić działaność związaną ze sprzedażą aut chyba PKD 45.2
Napisać do nich pismo, prośbę o udostępnienie licytacji
i działasz bizon - Czw 22 Sie, 2013 Hmm, ciekawa ta kwestia z nośnikami... Kumpel się tym zajmuje, nigdy US nie miał ale do niego...pum - Czw 22 Sie, 2013 Cos motacie... kasa fiskalna jest potrzebna przeciez wtedy gdy handlujesz z nievatowcami. Jak na kazda robote wystawiasz fvat to po co kasa?PiTT - Czw 22 Sie, 2013
pum napisał/a:
Cos motacie... kasa fiskalna jest potrzebna przeciez wtedy gdy handlujesz z nievatowcami. Jak na kazda robote wystawiasz fvat to po co kasa?
no to chyba tu nie masz absolutnie racji
troche pocztalem o tym dzisiaj i sa takie uslugi ktore sa ustawowo zobowiazane do posiadania kasy fiskalnej, fvat mozesz wystawiac wg uznania i potrzeb
do tego byly zwolnienia ktore pozwalaly na oddalenie zakupu kasy... kiedys do 40 tys rocznego przychodu z prowadzonej dzialalnosci a obecnie 20 tys.
jest wlasnie myk ze jak np. jestes artysta i robisz w bizuterii z wykorzystaniem kruszców szlachetnych to podobno trzeba miec od razu jak zaczynasz tym handlowac, ale jak np. bedzie z uzyciem innych surowcow to nie trzeba kasy...
ogolnie dobry burdel w tym jest
jedno co jest pewne to nie musisz miec kasy jesli wpisales sobie wszystkie numerki a ich nie wykorzystujesz, kasa pojawia sie w momencie jak rozpoczniesz czerpac z tego korzysci, w gotowosci mozesz miec wszystko wpisane Rasputin - Czw 22 Sie, 2013 Panowie ale może o tym to w innym temacie,bo burdel w ogłoszeniach robicie pum - Pią 23 Sie, 2013 Pitt - gdzieś znalezione:
Cytat:
Przedsiębiorcy dokonujący sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych są obowiązani do stosowania kas fiskalnych. Od tej ogólnej zasady wyjątki w postaci zwolnień są określane przez ministra finansów w rozporządzeniu.
Jak tylko wystawiasz faktury VAT (a ja np. tak robię) to nie ma powodu żebyś kasę fiskalną kupował niezależnie od wpisanych numerków.GeKo - Pią 23 Sie, 2013
pum napisał/a:
Pitt - gdzieś znalezione:
Cytat:
Przedsiębiorcy dokonujący sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych są obowiązani do stosowania kas fiskalnych. Od tej ogólnej zasady wyjątki w postaci zwolnień są określane przez ministra finansów w rozporządzeniu.
Jak tylko wystawiasz faktury VAT (a ja np. tak robię) to nie ma powodu żebyś kasę fiskalną kupował niezależnie od wpisanych numerków.
Są takie branże.
Np handel częściami samochodowymi.
Jak prowadzisz warsztat i tylko montujesz części to nie musisz mieć kasy.
Jak już kupujesz części i je montujesz choćby tylko usługi dla firm na fakturę to musisz mieć kasę.pum - Pią 23 Sie, 2013 Ale to, że masz kasę fiskalną wynika z wpisanego numerka?Kamill - Pią 23 Sie, 2013 http://otomoto.pl/bmw-330...-C29350430.html
Sprzedać wnetrze i mpakiet i jest rwd na wózku i dyfrze z m3 z silnikiem 3.0 230km
A i nie wiem czy jest potrzebna kasa fiskalna zeby go kupić dEF - Pią 23 Sie, 2013
Kamill napisał/a:
A i nie wiem czy jest potrzebna kasa fiskalna zeby go kupić