dzieki
właśnie zauważyłem ze też są te fele w rozmiarze 6.5 wiec prawie bez różnicy
Jeszcze jedno pytanko
et45 orginalne vs et35 .
Dodbrze rozumiem ze felga będzie bardziej na zewnątrz wychodziła ?
tak 10mm bardziej na zew., zerknij czy nie bedzie tarlo o nadkola przy dobijaniuGeKo - Wto 04 Mar, 2014 Podsumowując http://youtu.be/zbBCke8H4Bs?t=39sAnonymous - Wto 04 Mar, 2014 Podsumowując to to jest mój ulubiony
Michał - Wto 04 Mar, 2014
PiTT napisał/a:
Michał napisał/a:
dzieki
właśnie zauważyłem ze też są te fele w rozmiarze 6.5 wiec prawie bez różnicy
Jeszcze jedno pytanko
et45 orginalne vs et35 .
Dodbrze rozumiem ze felga będzie bardziej na zewnątrz wychodziła ?
tak 10mm bardziej na zew., zerknij czy nie bedzie tarlo o nadkola przy dobijaniu
Kidys była dyskusja o spawaniu,tak sie składa ze własnie chodze na kurs,i powiem wam jedno-myslałem ze coś tam wiem i cos umiem a okazało ze sie gówno wiem i nic nie umiem,Wszystkim spawającym gdzies tam w swoim garażu polecam wybrać sie do DOBREJ szkoły i wykupić sobie 3-4 dni,nie trzeba całego kursu te kilka dni juz da jakies pojęcie.
Zapodaj jakieś ceny jak to wygląda itp.
Czy wybierałeś sobie typ spawarki ? Czy jest tak że po kolei jedzie sie po kilka dni z każdą, czy np tylko jednym typem się tam spawa ?Anonymous - Wto 04 Mar, 2014 Ja robie kurs podstawowy na elektrode czyli metoda 111,trwa to 20 dni po 7 h dziennie i kosztuje wraz z egzaminem Instytutu Spawalnictwa 3 tys pln.Oczywiście mozna zanlezc szkołe która robi taniej i szybciej ale mi zalezalo na tym zeby dobrze sie nauczyć a nie tylko zrobic papier.Kursy sa na poszczególne metody(mag,mig,tig,elektroda,gaz),poziomy zaawansowania (podstawowy-pachwiny,średni-doczołowe,i zaawansowany-rury doczołowo)oraz na poszczególne materiały-stal,nierdzewka,aluminium itd.przepisy i normy unijne wszystko dokładnie reguluja,nie mozesz na przyklad zrobic odrazu na tiga,aluminiowe rury doczołowo.Taka ciekawostka-zrobienie uprawnień na wszystko to ok 6-8 miesięcy nauki i koszt ok 200 tys zł.Terqaz mój kumpel robi na tiga,wszystkie materiały i bedzie go to kosztowac ok 20 tys.Do tego egzaminy trzeba odnawiac co 2 lata.
Ale jesli nie potrzebujesz uprawnien to nie musisz robić całego kursu,mozna sobie wykupic kilka dni nauki,kosztuje to 120/dzień.Ja po skończeniu mojego chce sobie wykupic kilka dni na tiga i migaAnonymous - Wto 04 Mar, 2014 Ja sie zapisałem z PUP-u ostatnio na kurs MigMag/tig , zobaczymy czy mnie zaprosządzik - Wto 04 Mar, 2014 To ja zapytam fachowca bo ostatnio dużo spawam. Elektrodą otuloną pięknie idzie w poziomie, ale mam do spawania elementy w pionie i jest oczywiście problem ze spływającym materiałem, mało estetycznie to wygląda, kierunek do przodu czyli w górę narazie ćwiczę bo daje najlepszy rezultat. Jakieś rady?Niemy - Wto 04 Mar, 2014
rabarbar napisał/a:
Taka ciekawostka-zrobienie uprawnień na wszystko to ok 6-8 miesięcy nauki i koszt ok 200 tys zł.
Ja trochę ostatnio spawałem sobie trochę prostych konstrukcji. Niestety tylko elektrodą, a spawara to zwykły transformator. Chętnie poszedłbym na kurs coś więcej się nauczyć, bo dotychczas to jestem samoukiem, podpatrzone coś tu i tam, zero teorii.
Oganąłem sobie przyłbicę, bo maska ręczna to straszna porażka, cena/jakość bardzo ok!
Dodatkowo wypróbowałem od kumpla coś z nowszego sprzętu, też żadem high-end, ale na moje potrzeby wystarczające.
mały podgląd spawy elektrodą
a tu końcowe dzieło
was79 - Śro 05 Mar, 2014 Fajnie, też bym się chętnie nauczył spawania, nawet jakaś spawarka w domu stoi zakurzona M - Śro 05 Mar, 2014 Z cyklu: moi wspaniali sasiedzi z bloku http://imgur.com/TQBWwQTkaroluPL - Śro 05 Mar, 2014 mój kraj, taki piękny.
jak mieszkałem w krakowie, to dziadek z parteru wszystkim niemiejscowym parkującym na naszej strefie wkładał ogromne gałęzie i whui liści pod wycieraczki przednie siema - Śro 05 Mar, 2014
Rozumiem, że Cię denerwuje, że jakiś prażanin parkuje Ci pod blokiem ale żeby od razu tak się zachowywać Macieju...PiTT - Śro 05 Mar, 2014 sam sie prosil, po co zrobil sobie tablice do pisania kreda zamiast maski Jakarti - Śro 05 Mar, 2014