To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - O wszystkim i o niczym

Kamill - Pią 21 Mar, 2014

Jakarti napisał/a:

tak jak nie wolno omijac stojącego autobusu na ulicy (nie na przystanku)

Mozesz to rozwinąć ?
A jak ma przystanek na ulicy - w sensie nie ma zatoczki, to tez nie można omijać ?

was79 - Pią 21 Mar, 2014

Wtedy to można.
Natomiast wracając do mojego pytania, w KD znalazłem tylko art. 26
Cytat:
6. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność przy przejeżdżaniu obok oznaczonego przystanku tramwajowego nieznajdującego się przy chodniku. Jeżeli przystanek nie jest wyposażony w wysepkę dla pasażerów, a na przystanek wjeżdża tramwaj lub stoi na nim, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w takim miejscu i na taki czas, aby zapewnić pieszemu swobodne dojście do tramwaju lub na chodnik. Przepisy te stosuje się odpowiednio przy ruchu innych pojazdów komunikacji publicznej.

i artkuł 24 ale o wyprzedzaniu:

Cytat:
4. Pojazd szynowy może być wyprzedzany tylko z prawej strony, chyba że położenie torów uniemożliwia takie wyprzedzanie lub wyprzedzanie odbywa się na jezdni jednokierunkowej.

Jakarti - Pią 21 Mar, 2014

Kamill,
jak stoi w zatoczce i wysadza pasazery to mozna go ominac ale jak stoi na pasie ruchu i wysadza to nie wolno chociaz tak sie robi czasem. chyba ze to nie prawda ale zawsze bylem przekonany, ze to dobre podejscie do sprawy bo mi nikt zza busa nie wybiegnie przynajmniej :)

M - Pią 21 Mar, 2014

Ja nie widziałem o takim przepisie. Mimo tego gdy przejeżdzam obok autobusu na przystanku "na pasie" to mijam go 5km/h.

Jakarti spojrzałem do neta i chyba nie można tylko jak jest podwójna ciągła (czy w ogóle ciągła).
Z drugiej strony, co jak się autobus popsuje na przystanku i jest podwójna ciągła. :>

bez znaczenia
tak jak M pisze: powoli albo wcale bo debili nie brakuje :D

was79 - Pią 21 Mar, 2014

dobra o co z tramwajem :>

Aha, a jechać pod prąd też można, byle powoli ;D ? Chodzi o przepis, albo wolno albo nie, nie można być trochę w ciąży :)

was79 napisał/a:
dobra o co z tramwajem :>

moim zdaniem nie wolno
ludzie moga isc w obie strony wiec trzeba ich przepuscic.

Młody Papież - Pią 21 Mar, 2014

jeżeli można jechać trochę wolno to tak samo troche wolno wyprzedzać, logicznie, nie?
kamil - Pią 21 Mar, 2014

ja kupiłem prawko, więc kompletnie nie wiem czy można czy nie...
Gaydek - Pią 21 Mar, 2014

wieś z tramwajami i od razu problem...
Święty - Pią 21 Mar, 2014

Gaydek napisał/a:
wieś z tramwajami i od razu problem...

+1

bizon - Pią 21 Mar, 2014

Kamill napisał/a:
Jakarti napisał/a:

tak jak nie wolno omijac stojącego autobusu na ulicy (nie na przystanku)

Mozesz to rozwinąć ?
A jak ma przystanek na ulicy - w sensie nie ma zatoczki, to tez nie można omijać ?

w takim miejscu najczesciej jest ciagla i dlatego nie mozna. ale jak nie ma...

Bonczek - Pią 21 Mar, 2014

Ja dzisiaj od rana wkurw za kierownicą:

1) rano jedzie typ po osiedlowej drodze od prawej do lewej, hamuje, przyspiesza (w zakresie 10-30km/h), ciągne się za nim parę minut, nie idzie wyprzedzić, w końcu chowa się do zatoczki, zaczynam go mijać z lewej, a ten na maksa w lewo bo w lewo skręca na parking - bez kierunkowskazów oczywiście
2) dwie piękne panie pod rząd wbiły się do podziemnego bez kart wjazdowych i musiały cofnąć pod górkę na zakręcie - 15min od wjazdu na teren biura do wjazdu do garażu
3) wracając do domu Górczewską, od Prymasa do skrzyżowania z Powstańców, paru asów jechało ~50km/h taką konfiguracją na 3 pasach, że nie dało się ich wyprzedzić, a przed nimi pusto

No jak Ci ludzie jeżdzą to jest jakiś k*rwa dramat - od października jeżdząć ZTMem byłem spokojniejszy, tylko trochę mnie wyspany :]