To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - O wszystkim i o niczym

M - Pią 08 Sie, 2008

ON jest dla biedy... :D
mi - Pią 08 Sie, 2008

:rotfl:
Bart - Sob 09 Sie, 2008

raczej dla bogatych - ropa droższa od benzyny :ble: :ble:
Marek23 - Sob 09 Sie, 2008

eM napisał/a:
I teraz mamy taka sytuację, samolot przekracza tą barierę a czasteczki przed nim pchane przez opor powietrza nie nadążają uciekac i sie kompensują (zbierają) i rośnie ciśnienie przed samolotem. Dzieje sie to w ułamku sekundy i slychac wlasnie ten grzmot,

A co potem? Kiedy samolot już przekroczył barierę dźwięku? Jak wtedy zachowują się cząsteczki?

M - Sob 09 Sie, 2008

Wtedy jest stałe cisnienie i tworzy sie taki grzybek jak na zdjeciu... sprezonego powietrze przed samolotem.
GeKo - Sob 09 Sie, 2008

CHRZANEK napisał/a:
Rukwa... Nie dość że macie węgla w o jejku jejku!!!, to jeszce paliwo jest u was tańsze...

To pewnie w Zabrzu, tam wchodzisz na jedną stację benzynową i widzisz na horyzoncie następną i tak przez całe miasto :) Tam zawsze było najtaniej.

Bart - Sob 09 Sie, 2008

to akurat było blisko będzina - w czeladzi, przy M1.
Anonymous - Sob 09 Sie, 2008

bart napisał/a:
to akurat było blisko będzina - w czeladzi, przy M1.

bart napisał/a:
dziś nad ranem, gdzieś na śląsku:
:crazy: Bart pogieło :>
Bart - Sob 09 Sie, 2008

czeladź nie jest na śląsku?

nigdy nie rozumiałem śląsko-zagłębiowskich animozji :ble:

Anonymous - Sob 09 Sie, 2008

ja też ;)
CHRZANEK - Nie 10 Sie, 2008

Ani ja.

Dla mnie jest tylko :
1) Górny śląsk (Katowice i okolice)
2) Dolny śląsk (Wrocław i okolice)

Może ktosik obcykany najlepij jokiś ślązok nich opowi o co chodzi i gdzie niby ta granica śląska przebiega że dalej już śląska nie ma :D :D :D

Mnie to nawet interesuje :)

kubas - Nie 10 Sie, 2008

mi napewno wie gdzie jest granica ;D
mi - Nie 10 Sie, 2008

ja wiem gdzie jest pupa i to mi starcza...

...ale Dżą coś czasem brzęczy na temat zagłębia - chyba ogarnia jakoś...

Bart - Nie 10 Sie, 2008

ja generalnie zdanie mam takie jak Chrzanek - Dolny Śląsku (wrocek i okolice) i Górny (czyli w wielkim uproszczeniu wszystko na południe od częstochowy i na północ od bielska białej) - wszystkie katowice, gliwice, zabrza, sosnowce etc. (Pomijam śląsk opolski czy cieszyński)

Ale jest jeszcze frakcja zagłębiowska, która jest święcie oburzona kiedy sosnowiec, dąbrowę górniczą i jeszcze kilka miejscowości nazywa się śląskimi.

Może Dżon się wypowie, jako mieszkaniec zagłębiowskiego sosnowca :faja:

Anonymous - Nie 10 Sie, 2008

Ja jako Hanys z krwi i kości nie zgodzę się z bartem.Granica Górnego Śląska jest na linii Wisły,Przemszy i Brynicy.Nigdy nie ulegałem tradycyjnym antagonizmom,mam wielu znajomych za miedzą,ale mówienie o Sosnowcu czy Czeladzi ,że leży na Górnym Śląsku jest swego rodzaju nietaktem.