M - Pią 08 Sie, 2008 ON jest dla biedy... mi - Pią 08 Sie, 2008 Bart - Sob 09 Sie, 2008 raczej dla bogatych - ropa droższa od benzyny Marek23 - Sob 09 Sie, 2008
eM napisał/a:
I teraz mamy taka sytuację, samolot przekracza tą barierę a czasteczki przed nim pchane przez opor powietrza nie nadążają uciekac i sie kompensują (zbierają) i rośnie ciśnienie przed samolotem. Dzieje sie to w ułamku sekundy i slychac wlasnie ten grzmot,
A co potem? Kiedy samolot już przekroczył barierę dźwięku? Jak wtedy zachowują się cząsteczki?M - Sob 09 Sie, 2008 Wtedy jest stałe cisnienie i tworzy sie taki grzybek jak na zdjeciu... sprezonego powietrze przed samolotem.GeKo - Sob 09 Sie, 2008
CHRZANEK napisał/a:
Rukwa... Nie dość że macie węgla w o jejku jejku!!!, to jeszce paliwo jest u was tańsze...
To pewnie w Zabrzu, tam wchodzisz na jedną stację benzynową i widzisz na horyzoncie następną i tak przez całe miasto Tam zawsze było najtaniej.Bart - Sob 09 Sie, 2008 to akurat było blisko będzina - w czeladzi, przy M1.Anonymous - Sob 09 Sie, 2008
bart napisał/a:
to akurat było blisko będzina - w czeladzi, przy M1.
bart napisał/a:
dziś nad ranem, gdzieś na śląsku:
Bart pogieło Bart - Sob 09 Sie, 2008 czeladź nie jest na śląsku?
nigdy nie rozumiałem śląsko-zagłębiowskich animozji Anonymous - Sob 09 Sie, 2008 ja też CHRZANEK - Nie 10 Sie, 2008 Ani ja.
Dla mnie jest tylko :
1) Górny śląsk (Katowice i okolice)
2) Dolny śląsk (Wrocław i okolice)
Może ktosik obcykany najlepij jokiś ślązok nich opowi o co chodzi i gdzie niby ta granica śląska przebiega że dalej już śląska nie ma
Mnie to nawet interesuje kubas - Nie 10 Sie, 2008 mi napewno wie gdzie jest granica mi - Nie 10 Sie, 2008 ja wiem gdzie jest pupa i to mi starcza...
...ale Dżą coś czasem brzęczy na temat zagłębia - chyba ogarnia jakoś...Bart - Nie 10 Sie, 2008 ja generalnie zdanie mam takie jak Chrzanek - Dolny Śląsku (wrocek i okolice) i Górny (czyli w wielkim uproszczeniu wszystko na południe od częstochowy i na północ od bielska białej) - wszystkie katowice, gliwice, zabrza, sosnowce etc. (Pomijam śląsk opolski czy cieszyński)
Ale jest jeszcze frakcja zagłębiowska, która jest święcie oburzona kiedy sosnowiec, dąbrowę górniczą i jeszcze kilka miejscowości nazywa się śląskimi.
Może Dżon się wypowie, jako mieszkaniec zagłębiowskiego sosnowca Anonymous - Nie 10 Sie, 2008 Ja jako Hanys z krwi i kości nie zgodzę się z bartem.Granica Górnego Śląska jest na linii Wisły,Przemszy i Brynicy.Nigdy nie ulegałem tradycyjnym antagonizmom,mam wielu znajomych za miedzą,ale mówienie o Sosnowcu czy Czeladzi ,że leży na Górnym Śląsku jest swego rodzaju nietaktem.