To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - O wszystkim i o niczym

siema - Pon 01 Gru, 2014

Kamill napisał/a:
Bezpieczeństwa jako takiego to nie zwiększa

Dobra baza wpinana w ISOFIXa zwiększa bezpieczeństwo. Nie wiem jak w tym przypadku ale w Recaro któreś foteliki i nosidełka miały 4 gwiazdki w przypadku wpinania za pomocą pasów i 5 gwiazdek w przypadku wpięcia w ISOFIXa. Wniosek Kamila pewnie jest stąd, że przypina bazę pasami, co moim zdaniem mija się z celem.

P.S. Nie zmienia to faktu, że nienawidzę wypinać fotelika syna z bazy, bo akurat w moim modelu jest to bardzo niewygodne. Córa ma Recaro przypinane pasami i jego zapina się błyskawicznie. No ale nie o fotelikach, a o nosidełkach była tutaj mowa.

faldzip - Pon 01 Gru, 2014

Glownie chodzi o to, ze niby pasami przypinane sa mniej bezpieczne, bo polowa fotelikow jest w ten sposob zle zamontowana. Ale jak patrzylem na jakies filmiki jak to robic, no to nie wygladalo na skomplikowane (a raczej naleze do ludzi, ktorzy czytaja instrukcje obslugi :) ibym sie upewnil 158 razy, czy dobrze zapiąłęm ). Sek w tym, ze nie znalazlem za bardzo informacji mowiących, czy dobrze zapiety pasami fotelik (czy tam nosidelko) jest tak samo bezpieczne jak wpiete w ta baze isofix (a roznica tylko w wygodzie wypinania).
siema napisał/a:
Dobra baza wpinana w ISOFIXa zwiększa bezpieczeństwo. Nie wiem jak w tym przypadku ale w Recaro któreś foteliki i nosidełka miały 4 gwiazdki w przypadku wpinania za pomocą pasów i 5 gwiazdek w przypadku wpięcia w ISOFIXa. Wniosek Kamila pewnie jest stąd, że przypina bazę pasami, co moim zdaniem mija się z celem.

No to skoro jest bezpieczniej, to nie ma gadania i kasa na stół. Dzieki za info :)
Jakby ktos jeszcze chcial sie podzielic swoimi doswiadczeniami, to bede wdzieczny :)

Kamill - Pon 01 Gru, 2014

siema napisał/a:
Kamill napisał/a:
Bezpieczeństwa jako takiego to nie zwiększa

P.S. Nie zmienia to faktu, że nienawidzę wypinać fotelika syna z bazy, bo akurat w moim modelu jest to bardzo niewygodne. Córa ma Recaro przypinane pasami i jego zapina się błyskawicznie. No ale nie o fotelikach, a o nosidełkach była tutaj mowa.

Nie ma co do tego pewności, tu jest jakaś mało wiarygodna strona, raz podaja ze 5gwiazdek z bazą, a raz ze 4.
http://fotelik.info/pl/te...naco/index.html

Ja mam dokładnie taki zestaw jak z filmu poniżej i nie wiem co tu ma się mijać z celem ;)
https://www.youtube.com/watch?v=eU8lfUcAk7Q
Masz przykład wpinania fotelika 2:11-2:13 iwypinania od 2:23 do 2:25
Tutaj masz przykład montażu bez bazy od 1:49 do 2:40 i zauważ że ten fotel stoi w studiu i można go obejść w koło, w aucie robisz to na oślep.
https://www.youtube.com/watch?v=vO51Ev2c2Ok

was79 - Pon 01 Gru, 2014

Nie ma dramy bez bazy, jak moja żona dała radę z 2 srajtów, to każdy da :D

was79 napisał/a:

A moja mama w ogóle bez fotelika dała radę ;)
Ale tak jak pisałem z perspektywy osoby posiadającej bazę, że wolał bym w cenie nowego fotelika, kupić używaną bazę + fotelik.
Nie ma też co słuchać ze fotelik starcza na 12msc, bo mojemu 4msc juz wystają nogi, a w kurtce ledwo go w pasach dopinam.

was79 - Pon 01 Gru, 2014

Kamill napisał/a:
was79 napisał/a:

A moja mama w ogóle bez fotelika dała radę ;)

dobry argument, polecam tego sprzedawcę!

siema - Pon 01 Gru, 2014

faldzip napisał/a:
siema napisał/a:

No to skoro jest bezpieczniej, to nie ma gadania i kasa na stół. Dzieki za info :)
Jakby ktos jeszcze chcial sie podzielic swoimi doswiadczeniami, to bede wdzieczny :)

Jak ktoś ma wątpliwości jaka jest różnica pomiędzy fotelikiem mocowanym pasami, a zamontowanym w bazie to zapraszam. Żonie nie chce się ich wypinać, więc zawsze wozi zawsze oba wpięte na tylnej kanapie. Przyjedziecie, poszarpiecie sobie i zobaczycie o co chodzi ;)
Żebyśmy dobrze się zrozumieli: różnica jest tylko w sztywności połączenia fotelik-samochód.

Vlodarsky - Pon 01 Gru, 2014

Ja mam isofix w samochodzie, a nosidełko niestety pod pasy.
Fotelik będzie już pod isofix - mam wrażenie, że to stabilniejsze jest. A problem z wpinaniem nie ma znaczenia.

Vlodarsky napisał/a:
Ja mam isofix w samochodzie, a nosidełko niestety pod pasy.
Fotelik będzie już pod isofix - mam wrażenie, że to stabilniejsze jest. A problem z wpinaniem nie ma znaczenia.

Z tym nie był bym taki hop do przodu, bo ostatnio Kamil z 5min się szarpał żeby z outbacka wypiąć fotelik z isofixa, tez myślałem że to lepiej działa :/

was79 - Pon 01 Gru, 2014

Nie znacie triku :] trzeba dopchnac fotelik kolanem do oparcia i wtedy wypinać isofix. Wypina się w 3s, bo w polaczeniu nie ma naprężeń.
Kenet - Pon 01 Gru, 2014

was79 napisał/a:
trzeba dopchnac fotelik kolanem do oparcia i wtedy wypinać isofix. Wypina się w 3s, bo w polaczeniu nie ma naprężeń.

Bonczek - Pon 01 Gru, 2014

Kamill napisał/a:
sie nie zastanawiasz jadąc za kierownicą czy dobrze przypiąłeś fotelik.

+1, nigdy sie nie zastanawiam jak jade za kierownica.

bizon - Pon 01 Gru, 2014

Też mam taką bazę i taki fotelik, choć fotelika samego już nie używam. Ponieważ dzieciak podrósł, to teraz jeździ w modelu pearl, baza została ta sama.
Ja osobiście uważam, że fotel na isofix jest bezpieczniejszy, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę takie aspekty jak częste wypinanie itp. W bazę robisz klik i już, w pasy, żeby było porządnie i czterogwiazdkowo, to trzeba się namęczyć i przyłożyć.
Co trudności z wypinaniem fotelika na iso - nie znam problemu, u mnie jest klik i już. Dziś przekładałem między samochodami i cała operacja z wyjęciem fotelika, bazy, włożeniem bazy i wpięciem fotelika poniżej minuty.
No i jeszcze historia z życia wzięta, stało się to przed moim nosem. Ze 3 lata temu pod domem na skrzyżowaniu osiedlowym kierowca nie ustąpił pierwszeństwa i sypnął w bok, w tylne koło drugiemu. Prędkości niewielkie, rząd 20-30 km/h, ale tego co dostał w bok obróciło o 180 stopni. W środku było dziecko w foteliku na pasy. W wyniku zdarzenia fotelik się obrócił o prawie 90 stopni i wywalił na bok. Sam pomagałem zbierać dziecko. Nic mu się nie stało ale generalnie po tym zdarzeniu dla mnie istnieje tylko opcja isofix.
Edit:
Jeszcze dwie rzeczy mi się przypomniały. 5 gwiazdek zazwyczaj mają foteliki, ktore mają jakby taki wkładany bufet a nie pasy, ale one są niewygodne dla dzieci i to bardzo.
I jeszcze jedna zaleta bazy, jednym ruchem można fotelik przesunąć z pozycji siedzącej do leżącej do spania. Korzystałem kilka razy, jak mi dzieciak usnął w czasie jazdy. Wyciągam rękę do tyłu, klik i leży i mu głowa nie lata jak pijanemu przy każdym hamowaniu. A u dzieci, wiadomo, trzeba bardzo chronić szyję.

PiTT - Pon 01 Gru, 2014

nigdy nie bralem mocowania pod isofix bo zwyczajnie nie stanowilo to dla mnie problemu
nosidelko maxi cosi to doslownie 5-10 sek na zapiecie
fotelik recaro 10-15 a jak juz tylko na przekladanie pasow to 5 sek
:D
isofix ulatwia zycie jak jest fotelik ktory wymaga akrobacji cyrkowych a takie tez mielem przyjemnosc zapinac
ponadto znajomy mi kiedys stanowczo odradzil ze wzgledu na bardzo mocne spiecie z autem w razie kolizji, wszystko jest na sztywno
a przy pasach jest zawsze element amortyzacji zanim pasy sie zacisna... nie wiem ile w tym prawdy, ale tez nie byl to kluczowy argument, po prostu wygodnie mi sie zapinalo normalnie

Rasputin - Wto 02 Gru, 2014

Kierwa jak wy macie zamiar w Łodzi gadać o isofixach, fotelach dla dzieci itp to ja rezygnuje :lol2: