To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - O wszystkim i o niczym

Sibu - Pią 06 Lut, 2015

Alexxx napisał/a:
Czy dobrze rozumiem, że mandaty za przekroczenie prędkości to uśmiercenie pasji motoryzacyjnej

Jak przekroczę o 50 km/h to będę musiał sprzedać samochód żeby zapłacić mandat ;D

Cartoon - Pią 06 Lut, 2015

To jeździj przepisowo :D
PieQt - Pią 06 Lut, 2015

Czyli teraz jak przekroczy ktoś prędkość o 51 km/h w terenie zabudowanym, to:
1) dostaje mandat do 1500 zł.
2) dostaje 11 punktów
3) traci prawo jazdy na 3 miesiące

Dobrze rozumiem

Sibu - Pią 06 Lut, 2015

Cartoon napisał/a:

Ja się stosuję do:

Kod:
 Art. 19. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi, stanu i ładunku pojazdu, warunków atmosferycznych i natężenia ruchu.

roj - Pią 06 Lut, 2015

Alexxx napisał/a:
Sibu napisał/a:
Z każdym rokiem dzieje się tutaj coś, co ma za zadanie uśmiercić pasję motoryzacyjną

Czy dobrze rozumiem, że mandaty za przekroczenie prędkości to uśmiercenie pasji motoryzacyjnej czy to taki daleko idący skrót myślowy do faktu zamknięcia toru w Lublinie itp?

trochę skrót a trochę nie. CHyba Was wrzucił link do artykułu, że kogoś za kilka poślizgów na terenie parkingu pod supermarketem pozwali do sądu bo zdaniem policji było to zbyt hardcorowe żeby w ogóle dyskutować o mandacie.
Nie wiem jak to wyglądało ale jeśli była to pusta, ośnieżona część parkingu i ktoś zrobił parę boków to jest to uśmiercanie pasji motoryzacyjnej. O trenowaniu wyjścia z poślizgu i uczenia się zachowania samochodu w takich warunkach wiele razy mówił np. w wywiadach Hołek albo choćby można przeczytać w książce Sobiesława Zasady, że to dobry i przydatny trening.

Misiek_lbn - Pią 06 Lut, 2015

w UK traci się prawko na jakiś czas, w zależności od wyroku sądu, za jazdę powyżej 100 mp/h...
dzięki temu wszystkie ultrazapierdalatory jeżdżące po ulicach jadą grzecznie mniej więcej trzymając się ograniczeń, i jest fajnie...

Polska to pojebany dziki wschód, który wygląda jak śmieszne i głupie filmiki z dróg Rosji...
można robić na drodze to co się chce, zapierd*** jak się chce, bo przecież i tak dostanie się gówno a nie mandat.
Może dlatego, że sam robiłem głupie rzeczy na drodze, uważam że takie prawko powinno wejść i trochę ograniczyć wyobraźnie młodym gniewnym na drogach

PieQt napisał/a:
2) dostaje 11 punktów

Dobrze rozumiem

Nie do 1500 a 1500 - nigdzie nie mówią już o widełkach

Sibu napisał/a:
Cartoon napisał/a:

Ja się stosuję do:

Kod:
 Art. 19. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi, stanu i ładunku pojazdu, warunków atmosferycznych i natężenia ruchu.

Nie uwzględniając faktu, że poruszasz się w terenie zabudowanym, gdzie w każdej chwili durny pieszy może wyjść na ulicę? ;D
Wiem, że się czepiam, ale pisanie, że trzeba spieprzać z ojczyzny, bo ktoś podwyższy kary za NIEPRZESTRZEGANIE PRAWA mnie śmieszy. To takie samo podejście jakie prezentował eM z ZUSem...

Janusz - Pią 06 Lut, 2015

PieQt napisał/a:
2) dostaje 11 punktów

czy to nie jest przypadkiem potrójna kara która jest niezgodna z konstytucją ??

Sibu - Pią 06 Lut, 2015

Cartoon napisał/a:
Nie uwzględniając faktu, że poruszasz się w terenie zabudowanym, gdzie w każdej chwili durny pieszy może wyjść na ulicę? ;D

Tylko dlaczego ja mam cierpieć przez to, że ktoś jest skończonym debilem ? Ja rozumiem, że takim zawsze się łatwiej żyję, ale bez przesady.

Ja przyznaję, że jeżdżę szybciej, ale tylko i wyłącznie wtedy gdy są do tego warunki. Ogólnie to co innego jest jechać szybko, a co innego zachowywać się jak skończony kretyn zapierdalając i do niczego się nie stosując.

Cartoon napisał/a:
Wiem, że się czepiam, ale pisanie, że trzeba spieprzać z ojczyzny, bo ktoś podwyższy kary za NIEPRZESTRZEGANIE PRAWA mnie śmieszy.

Mnie śmieszy, że osoba srająca pieniędzmi dalej będzie miał w dupie przestrzeganie czegokolwiek.

PiTT - Pią 06 Lut, 2015

rabarbar napisał/a:
mandaty zachodnio europejskie,zarobki nadal wschodnie

nie zarobki a wyobraznia ma tu kluczowe znaczenie
nie myslisz to placisz i tyle :)

PiTT - Pią 06 Lut, 2015

pierdolicie hipolicie...
a na wegrzech to koorwa stoja tylko w miejscach niebezpiecznych zeby ciagnac kase z biednego rodaka... taki CHOOJ koorwa
czytac sie nie chce tego belkotu, wszedzie stoja i sam doswiadczylem tego jak mnie ciachneli zaraz za granica za min. przekroczenie na 50... i co? goowno! placisz i potem jedziesz ostroznie
na 100000000% jestem za takim podejsciem do tematu
sam bede plakal jak dostanie (mam nadzieje ze nie) taki mandat, ale bede mial na uwadze w przyszlosci
ostatnim czasem dostalem w debilnym miejscu za zawracanie... zaplacilem i juz tam nie zawracam, tylko tak czlowiek sie uczy, nic wiecej w temacie a jak uwazacie inaczej to zwyczajnie walicie w chooja i nie zadaliscie sobie pytania co sami byscie zrobili po takim mandacie ;D :ass:

Sibu napisał/a:
Cartoon napisał/a:

Tylko dlaczego ja mam cierpieć przez to, że ktoś jest skończonym debilem ? Ja rozumiem, że takim zawsze się łatwiej żyję, ale bez przesady.

Ja przyznaję, że jeżdżę szybciej, ale tylko i wyłącznie wtedy gdy są do tego warunki. Ogólnie to co innego jest jechać szybko, a co innego zachowywać się jak skończony kretyn zapierdalając i do niczego się nie stosując.
tak pewnie mysli 99% osob powodujacych wypadki na drogach
Cartoon napisał/a:
Wiem, że się czepiam, ale pisanie, że trzeba spieprzać z ojczyzny, bo ktoś podwyższy kary za NIEPRZESTRZEGANIE PRAWA mnie śmieszy.

Mnie śmieszy, że osoba srająca pieniędzmi dalej będzie miał w dupie przestrzeganie czegokolwiek.

tak pewnie mysli 99% osob powodujacych wypadki na drogach... jeżdżą bezpiecznie przecież!
ktos kto sra kasa i tak ma to w dupie i jedynie odsiadka cos jest w stanie wplynac

roj - Pią 06 Lut, 2015

prawo u nas nie jest takie złe, jego wybiórcze i bezmyślne egzekwowanie jest problemem.
Nie łapie się tych co lecą 70 zamiast 30 po wąskiej uliczce koło szkoły ale można dostać 10 punktów jadąc 130 trzypasmówką typu siekierkowski. W tym samym miejscu (powsińska koło bestmall w stronę centrum) gdzie niecałe trzy miesiące temu dostałem fotę 7xkm/h i za to 200 zł i 4 pkt mija mnie radiolka jadąca ok. 100 km/h a kierowca rozmawia przez kom.

Jak podczas kontroli wyszło, że w zakupionym niecałe 4 miesiące temu samochodzie spóźniłem się z przeglądem o niecały tydzień bo kurwa zapomniałem jak człowiek to nie było rozmowy i zabrali mi dowód.

Jeden kurier mi opowiadał, że dostał 5 pkt za używanie telefonu podczas gdy wziął do ręki telefon żeby kliknąć ostatni numer a w uchu (tym od strony szyby przy której stał pies wypisujący mandat) miał słuchawkę bluetooth do tego telefonu..

siema - Pią 06 Lut, 2015

Jak tak was czytam, to mam wrażenie że chyba tylko ja mieszkam w okolicy, gdzie na obwodnicy stoi 70km/h i 40km/h na zakręcie w który nawet autobus wchodzi 60km/h. Wiadomo, że sensowne ograniczenia są sensowne (takie przekroczenie 100mil/h o którym pisał Misiek- OK) ale w samej Warszawie jest 1000 absurdów drogowych, które nie mają żadnego przełożenia na zwiększenie bezpieczeństwa na drodze. Jedynym obszarem w Polsce, który ma właściwie ustawione ograniczenia prędkości jest IMH Warmińsko-Mazurskie - tam jak jest 40km/h przed zakrętem, to oznacza że jadąc 50km/h jedziesz na graniczy, a 75km/h wypadasz. Jak by tak było, to ja nie mam pytań. A tak... będzie łatanie budżetów. Wójtowie gminy to już teraz chyba planują na co wydać nadwyżki po zakupie nowych fotoradarów.

Edit: Roj mnie trochę ubiegł...

PieQt - Pią 06 Lut, 2015

Janusz napisał/a:
PieQt napisał/a:
2) dostaje 11 punktów

czy to nie jest przypadkiem potrójna kara która jest niezgodna z konstytucją ??

Przy wprowadzaniu punktów, Krajowa Rada Sądownictwa wydała opinię, że punkty i mandat to jest podwójne karanie za to samo. I tak jak piszesz, może to naruszać konstytucję

KRS Gazeta Prawna

Jednak ekipom rządzącym nie zależy na wyjaśnieniu sprawy, póki kierowcy płacą i chodzą na egzaminy