To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dyskusje gospodarczo/polityczno/obyczajowe

roj - Pią 23 Maj, 2014

dzik napisał/a:
roj napisał/a:
widział ktoś program "będzie pan zadowolony" (tvn turbo)?
kurwa, chyba każdy wie, że "przypadkowy" mechanik to zło ale to co się naprawdę dzieje w warsztatach to jest niewiarygodne o_O

Oglądałem pierwszy.

To że mechanicy mają często słabe zdolności dedukcji to jedno, ale preparowanie dziwnych usterek to drugie. Usterka z przewodem od ręcznego była bardzo wredna, od alternatora też. Liczenie właściwej ceny to już skurwysyństwo, jakby każdy miał zdolności wróżki i wiedział który kabelek się przetarł. Ciekawe jak siwy by się mądrzył gdyby jemu taką swinię podrzucić.

Oczywiście kasowanie za sprawne elementy to dno.

ale oddajesz furę do gościa, który w teorii ma wiedzieć gdzie szukać a jak nie wie to też nie ma przymusu brać każdej fury. Może powiedzieć po pół godzinie - nie wiem, wolę nie robić.
Wiadomo, że wycena "w punkt" czegoś jest bez sensu no ale stary.. jakby Ci ktoś przekładał skrzynie biegów w golfie przez dwa tygodnie bo się tak nie ogarnia a po klucze musi jeździć do sklepu bo nie ma to może wziąć od Ciebie za to 3 tysie bo uczciwie tyle mu się zeszło?

PiTT - Pią 23 Maj, 2014

ostatnio opisywalem sytuacje jak mi jakis gryzon przegryzl kabelek od czujnika oleju
w jednym serwisie od razu chcieli wymieniac czujnik tylko go nie mieli i musieliby zamowic... nawet nie zajrzeli pod auto czy przypadkiem nie jest urwany kabelek :/
problemem w warsztatach i to bez znaczenia czy aso czy nie, sa 2 typu ludzi
niedouczone debile oraz cwane chuje, które na każdym kroku chca wydymac klienta
dopóki właściciel nie wyłapie i nie wyebie z roboty takich osobników to nic sie nie zmieni
gorzej jesli wlascieciel serwisu jest polaczeniem tych dwóch powyższych cech :D

kamil - Pią 23 Maj, 2014

heh, no ja po części się przyczyniłem do wyjebania takiego mechanika w Subaru w Józefowie (chyba). Szef serwisu po zakończonej pracy mówi co zostało wykonane i ile to kosztuje. Hola hola, przecież mówiłem i napisałem na kartce, ze filtry i oleje wymienione 3 dni temu ! A no fakt, przepraszam, odliczę. Nie przekazałem tej informacji mechanikowi. No, ale jak to ? To ze nie powiedział Pan mechanikowi to ok, ale, ze on spuszczając olej nie widział że bursztynek leci , że wymieniając filtry ma nóweksy ????? No właśnie....

Jak przyjechałem do warsztatu to koleś odbierał swoje rzeczy i wypłatę za część tygodnia. Pewnie własnie wyleciał za brak myślenia przy pracy narażając warsztat na utratę zaufania klientów ? Nie wiem, może to tylko zbieg okoliczności. Ogólnie mi się trochę szkoda zrobiło, ale pewnie ten koleś już kilka miał wtop.

PiTT - Pią 23 Maj, 2014

trzeba bylo mu zrobic loda na zgode :rotfl:
M - Pią 23 Maj, 2014

Odliczyli bo i tak Ci tego nie wymienili pewnie
kamil - Pią 23 Maj, 2014

czyli, że jeżdżę teraz bez filtrów i oleju ? Jedyny tego minus to taki, że mojego Millersa wylali a zalali Shellem.

Nie, Pitt nie zniżyłem się do Twojego poziomu u Rowinskiego. Mercy blow job to Twoja specjalność ;D

PiTT - Pią 23 Maj, 2014

no mercy :D
dzik - Pią 23 Maj, 2014

roj napisał/a:

ale oddajesz furę do gościa, który w teorii ma wiedzieć gdzie szukać a jak nie wie to też nie ma przymusu brać każdej fury. Może powiedzieć po pół godzinie - nie wiem, wolę nie robić.
Wiadomo, że wycena "w punkt" czegoś jest bez sensu no ale stary.. jakby Ci ktoś przekładał skrzynie biegów w golfie przez dwa tygodnie bo się tak nie ogarnia a po klucze musi jeździć do sklepu bo nie ma to może wziąć od Ciebie za to 3 tysie bo uczciwie tyle mu się zeszło?

Czytaj ze zrozumieniem, nie napisałem że uczciwe. Ale chujostwem jest wycena na 50PLN sprawy do której rozwiązania potrzeba więcej czasu. Numer z hamulcem ręcznym to naprawdę nie jest na 5min, chyba że w tym modelu zawsze tak samo się wali. Masz jedną lampkę od ręcznego, czujników w klockach i płynu. Sprawdź całą instalację.

Nie zmienia faktu że:
- w większości mechanicy to tępe chuje, niestety
- oszukują na częściach
i z tym nie dyskutuję

roj - Pią 23 Maj, 2014

czytam, czytam.. :)
Ja nie pisałem o wycenie np. 50 zł za jakąś konkretną usterkę ale jak np. jest coś nie tak i widzisz jakiś efekt to najlepiej jeśli się da najpierw zdiagnozować co to jeśli jest taka możliwość a potem ew. wymieniać/podmieniać/naprawiać/regenerować elementy.

Jeśli (przykład z programu) nie ma ładowania a przyczyną jest brak masy na alternatorze to moim zdaniem można diagnozę i naprawę tego wycenić np. maks 50 czy 100 zł.
W odcinku dwa razy(sic!) wymienili alternator zanim sprawdzili kabelek. :faja:

M - Pią 23 Maj, 2014

Chloru - Pią 23 Maj, 2014

M, tak abstrahując trochę od tego na kogo głosować. Czemu _wszyscy_, nawet Ci co to niby chcą ratować kraj podkładają się prostymi błędami/nieumiejętnymi próbami manipulacji?

1:00 na filmie... w ciągu 10 lat wszystko podrożało średnio o 30%. Zajebiście!

Jak ktoś ma odrobinę pojęcia to wie, że oznacza to średnią inflację w 10 letnim okresie na poziomie 2,66% rocznie.

M - Pią 23 Maj, 2014

Chloru napisał/a:
M, tak abstrahując trochę od tego na kogo głosować. Czemu _wszyscy_, nawet Ci co to niby chcą ratować kraj podkładają się prostymi błędami/nieumiejętnymi próbami manipulacji?

Jak ktoś ma odrobinę pojęcia to wie, że oznacza to średnią inflację w 10 letnim okresie na poziomie 2,66% rocznie.

Dlaczego zakładasz
a) manipulację
b) że podany wzrost cen to inflacja a nie podany wzrost po uwzględnieniu inflacji?

Ja ogólnie nie głosowałbym na Kanapę ale wyszedłem z założenia że
a) głos na stare partie typu PIS,PO,SLD,PSL to głos w 100% zmarnowany - stagnacja polityczna - w tym zakresie się już nic nie zmieni
b) jak nie zagłosuję to też mój głos będzie zmanorwany w 100%
c) jak zagłosuję na inną partię niż A to daje komuś szansę i jest większe prawdopodobnieństwo że coś się zmieni niż w przypadki a lub b. Wybrałem KNP bo mają najwyższe sondaże z nowych partii.

M napisał/a:
Chloru napisał/a:

Dlaczego zakładasz
a) manipulację
b) że podany wzrost cen to inflacja a nie podany wzrost po uwzględnieniu inflacji?

Ja ogólnie nie głosowałbym na Kanapę ale wyszedłem z założenia że
a) głos na stare partie typu PIS,PO,SLD,PSL to głos w 100% zmarnowany - stagnacja polityczna - w tym zakresie się już nic nie zmieni
b) jak nie zagłosuję to też mój głos będzie zmanorwany w 100%
c) jak zagłosuję na inną partię niż A to daje komuś szansę i jest większe prawdopodobnieństwo że coś się zmieni niż w przypadki a lub b. Wybrałem KNP bo mają najwyższe sondaże z nowych partii.

1. Zakładam manipulację albo błąd. Pewnie gdyby pojątrzyć to można się przyczepić do innych zaprezentowanych danych.

2. To co podali całkiem nieźle pokrywa się z danymi o inflacji które znam. Pierwszy z brzegu przykład - http://forsal.pl/artykuly...tle-innych.html (trochę inny okres ale nie chce mi się szukać).

3. Jak juz napisałem - abstrahuję od tego kto na kogo chce głosować. Fajnie, że jest jakaś inicjatywa do zmian na lepsze i to popieram. Mam jednak poważne wątpliwości, że ktoś z brakami wiedzy ekonomicznej (ot choćby inflacja o której rozmawiamy i procent składany) będzie w stanie coś skutecznie naprawić. Dużo łatwiej krytykować niż coś samemu zrobić, vide JarKacz.

M - Pią 23 Maj, 2014

Ale podstawa twojego domniemania jest tylko zbieznosc wartosci? To nie dowod, ja mam 33 lata moze to tez ma zwiazek ? :D
T jest spot a nie raport ekonomiczny, informacje sa tu ogolne i maja trafic do ogladajacego najprosciej jak sie da. Nie widze sensu tego glebiej analizowac.

M napisał/a:
T jest spot a nie raport ekonomiczny, informacje sa tu ogolne i maja trafic do ogladajacego najprosciej jak sie da. Nie widze sensu tego glebiej analizowac.

Hu hu ... ceny wzrosły o 30% przez Tuska i Kaczora. Skandal! Zdrada!

To ma zrozumieć oglądający.

Jak ktoś cokolwiek kuma to będzie wiedział, że to nie jest nic strasznego i szczególnie odbiegającego od norm. Stąd mój wkurw.

Weź sobie dane z wykresu - http://s3.egospodarka.pl/...lsce-LjcVVB.jpg i zobacz czy nie wyjdzie Ci te ~30% na przestrzeni 10 lat.

O kurde jakaś złośliwa menda na ten wykres wrzuciła też wzrost wynagrodzeń :rotfl: